Očkování proti chřipce zdarma!

O tom, že chřipka není banální onemocnění, netřeba pochybovat. Jen loni na ni zemřelo 151 osob a zhruba 2000 lidí ročně zemře na nemoci, které chřipka vyvolá. Vhodnou ochranou je očkování, pro které je právě teď nejlepší čas. Letos dokonce existuje možnost nechat se očkovat zcela zdarma. Víme, které pojišťovny očkování proplácejí.
Očkování proti chřipce zdarma!

Momentálně nabízí očkování zdarma tři naše pojišťovny. Tou první je pochopitelně VZP, u níž je pojištěna většina obyvatel ČR. Mohou tak snadno získat očkování zcela zdarma, a to až do konce prosince.

Po VZP se však pro proplacení očkování svým pojištěncům rozhodly i další pojišťovny. Jednou z nich je Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, která hradí plnou částku 300 Kč a očkovat se u ní mohou pojištěnci až do 30. listopadu.

Stejně tak Odborová zdravotní pojišťovna hradí svým pojištěncům plnou výši a očkování zdarma je pro všechny osoby ve věku od 3 do 65 let. S očkováním se ale nevyplatí otálet, protože tato akce platí jen do konce října.

„Význam očkování proti sezonní chřipce je nesporný. Očkování může zmírnit průběh nemoci a v extrémním případě i zachránit život, zejména u osob starších 65 let a osob s chronickým onemocněním. Těmto dvěma kategoriím je navíc očkování hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění," říká hlavní hygienik Vladimír Valenta. Proočkovanost proti sezonní chřipce zůstává v ČR ve srovnání s ostatními státy vyspělé Evropy stále nízká. U celkové populace se pohybuje kolem pěti procent, u seniorů pak kolem dvaceti procent. Podle Vladimíra Valenty za takto tristní čísla může hlavně fakt, že si lidé nebezpečnost chřipky neuvědomují.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články