Očistky - poporodní krvácení

Přes všechnu radost, kterou přináší zrození děťátka, se ženy po porodu často cítí mimořádně zranitelné a někdy doslova zraněné.
Očistky - poporodní krvácení

Tělo i duše potřebují čas, aby obrovský zážitek zrození zpracovaly. Trvá to zhruba 4 až 6 týdnů, než se tělo vrátí alespoň zčásti do normálu. Není náhodou, že nepřibližně stejně dlouho trvá i nejtypičtější průvodní jev tohoto období - poporodní krvácení neboli očistky.

V prvních zhruba deseti dnech po porodu vypadají očistky, složené z krve a mízní tekutiny, tmavě a připomínají čerstvě krvácející ránu. K zachycení jsou potřeba opravdu dobře savé poporodní vložky, které je třeba často měnit. Do konce třetího týdne výtok poněkud zrůžoví a poté ještě více zesvětlá, takže ke konci šestinedělí může mít žlutavou barvu nebo dokonce bílou. Při zápachu nebo větší přítomnosti krevních sraženin je třeba okamžitě vyhledat lékaře.

Strach není na místě
Po celá staletí si očistky udržely pověst vysoce infekční záležitosti, takže některé ženy k nim dodnes pociťují odpor nebo z nich někdy mají i strach. To ale není opodstatněné. Je proto zarážející, když i sami zdravotníci různé mýty o očistkách přiživují například svým varováním, aby mladé maminky nebraly do postele miminko, nechtějí-li ho infikovat.

Podobně přehnané je nabádání k silné chemické dezinfekci rukou po každé výměně vložky, aby se předešlo zánětu v prsou. Novodobé výzkumy ukazují, že zdravá a odpovídající hygienu dodržující žena nemá po porodu ve svých intimních partiích o nic více choroboplodných zárodků než kterákoliv jiná žena, která nerodila.

Hygiena s mírou
V době šestinedělí je samozřejmě důležité dodržovat zvýšenou hygienu, přehnaná hygiena však není na místě, omývání mýdlem či jinými kosmetickými přípravky může i uškodit.  Ideální je oplachování čistou vodou, a pokud některá žena potřebuje i trochu vůně a pěny, pak by měla vystačit s jemným nebo dětským mýdlem. Silnější mycí prostředky mohou šestinedělní sliznici zbytečně dráždit a přispět k snazšímu šíření kvasinkových onemocnění.

Kojící matky mají často pocit, že očistky z nich v šestinedělí odcházejí v mohutných návalech, a to zvláště při kojení. Je tomu opravdu tak a je to dobré znamení. Hormon oxytocin, vyplavovaný během kojení, totiž napomáhá i zavinování dělohy do původního tvaru a při kontrakcích způsobených kojením tak skutečně odtéká více očistek. Čím častěji matka kojí, tím dříve bude mít pravděpodobně očistky za sebou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články