Oči a ruce dokážou zázraky

Lidské tělo je jak dokonalý stroj, kde je vše vzájemně propojeno. Chvíli však trvá, než se je dítě naučí ovládat...
Oči a ruce dokážou zázraky
Také máte někdy pocit, že vás vaše miminko se zájmem „studuje“? Vaše domněnka je opodstatněná. Pro ty nejmenší je zrak jednou z prvních možností, jak se dozvědět něco o světě a lidech kolem sebe...
 
Ač je to k nevíře, všechny smysly začínají fungovat od první minuty života. Dítě jen potřebuje „chvíli“ času, aby je mohlo podle potřeby používat. V prvních dnech se nám může zdát, že dítě kouká, ale přitom vlastně nic nevidí. Tak tomu opravdu není. Vidí docela dobře, jenom jsme mu nedali možnost, aby se svým pohledem mohlo něčeho „chytit“. Každé zaostřování je však pro ně velmi obtížné, nemá totiž ještě dostatečně vyvinuté oční svaly. Jestliže mu však nějaký předmět dáme do vzdálenosti 20 až 25 cm, dobře ho rozpozná. To, co zůstane mimo tuto vzdálenost, bude pro něj neostré a nejasné.

Vidí dobře?
Když se maminka nakloní nad postýlku tak, aby byla v jeho zorném úhlu, dítě ji zaznamená. Prázdný pohled zmizí a v očích se objeví porozumění, časem i úsměv, protože vidí člověka, který mu poskytuje ochranu a bezpečí. Ani jinak není těžké ověřit si, zda opravdu vnímá to, co má před sebou. Stačí vzít do ruky barevnou kostku nebo chrastítko a pohybovat s nimi před jeho očima. Brzy je bude nejen sledovat, ale bude k nim natahovat i ruce a zkoumat je oběma smysly. Takzvaná ohnisková vzdálenost dětských očí není výmysl. Podle některých odborníků jde vlastně o vzdálenost mezi matkou a dítětem, když kojí.

Už ví, kdo je kdo
Kolem dvou měsíců nejenže dítě vnímá obličeje, ale rozlišuje, kdo je kdo. Zhruba o měsíc později už dobře poznává „svoje“ lidi. Tedy ty, s nimiž je každý den v kontaktu, kteří mu dávají svou lásku. Právě s nimi - a především s mámou a tátou - je mnohem uvolněnější.
Naše rada: Nechte miminko, aby si „prohlíželo“ vaše tváře i rukama. Neovládá je sice ještě natolik, aby se vás mohlo dotýkat cíleně, ale to nevadí. Občas vás sice při svém „putování“ prstíčky nechtěně píchne do nosu či očí, ale to vám nemůže ublížit.

Otevírá pěstičky
Když se dítě narodí, jsou jeho ručky sevřené do pěstiček. Jsou v podstatě něčím cizím, co snad ani příliš nezaznamená. Teprve když se začnou po pár týdnech při jeho bdění otevírat, přichází čas, aby s nimi dítě začalo manipulovat. Kolem 6 týdnů přijde na to, že je tu něco, co by mu mohlo sloužit ke hraní. Otevírá a zase zavírá ruce do pěstičky - někdy jenom jednu, zatímco druhá jen tak leží, jako by ani nebyla jeho.
Naše rada: Občas mu dávejte do ruky nějakou věc - třeba chrastítko. Hezky na ně mluvte a povzbuzujte je. I když půjde o pohyb, který se vymyká zatím jeho vůli, bude s ním mávat nahoru a dolů. Ale jestliže začne ta „věc“ vydávat nějaké zvuky, soustředí na ni pozornost a bude ji sledovat pohledem.

Ruce do pusinky
Zvuky však časem nejsou třeba - dítě si docela dobře poradí i bez nich. Ví už, kde ruce má a k čemu jsou dobré, využívá je jako bezpečnou a zajímavou hračku. Samozřejmě je jako všechno, co se mu namane, strká do pusinky. Ale pokud mu je udržujeme v čistotě, vůbec to nevadí.
Naše rada: Miminko potřebuje s něčím „manipulovat“. Učí se tak kontrolovat své ruce. Zavěste mu nad postýlku nějakou měkkou hračku nebo chrastítko. Bude do nich bouchat a časem pochopí, že jeho ručička může nejen za pohyb, ale i za zvuk.

Vše do rukou
Vývoj mezi 3. až 4. měsícem přináší miminku mnoho nových možností. Doposud se hračky snažilo dotknout, teď už se bude snažit vzít ji do ruky samo. A to je velmi těžké. Musí vlastně zkoordinovat celou řadu činností. Když určitou věc uvidí, musí ji chtít vzít do ruky, odhadnout, jak je daleko, a pak s tím sladit pohyb tak složitého nástroje, jakým ruka je, aby dosáhlo svého.
Naše rada: Nebuďte netrpěliví, a když se dítěti vzít do ruky hračku hned nedaří, raději chvíli počkejte. Uvidíte, že nakonec pochopí, jak na to. Uvidíte, že díky častým pokusům si nakonec bude počínat velmi zručně.

Dbejte na čistotu
Kolem 6. měsíce už se dítě jenom nedívá na věci, které má před sebou, ale dokáže je sledovat očima jakýmkoli směrem. Postupně se učí zvládnout cílený pohyb své ruky a stačí mu jeden pohled na určitou věc, aby vědělo, kde je a kam tedy má svoji paži nasměrovat.
Naše rada: Dávejte mu zajímavé a barevné hračky tak, aby nebyly zcela v jeho dosahu, ale aby k nim muselo ručku natáhnout. Počítejte však s tím, že většinu věcí, ke kterým se dostane, ozkouší také v pusince. Proto je velmi důležité, aby byly čisté...

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články