O čem sní (těhotné) ženy?

Slibujete království za klidný spánek a pokoušíte se najít v posteli vhodnou polohu pro zvětšující se břicho. A sotva zamhouříte oko, už jsou tu zase – divné sny, o kterých se vám za „netěhotna“ ani nesnilo.
O čem sní (těhotné) ženy?
Jsem na porodním sále, všude tma, nikde nikdo… Divím se, že nemám žádné bolesti. Vstávám z porodního lůžka, abych našla doktora, když tu ze mne vypadne ručička panenky, kterou jsem zdědila po mamince. Za chvíli druhá, obě nožičky, tělíčko, jen hlavička nikde… Jsem šílená hrůzou, snažím se z kousků panenky sestavit své dítě a mám pocit, že jsem něco hrozného zavinila tím, že jsem nezůstala ležet,“ vypráví pětadvacetiletá Vlaďka jeden ze snů, který ji pronásledoval předtím, než se jí narodila první zcela zdravá dcera.
 
Ve vašem vztahu, zdraví i okolí může být všechno naprosto v pořádku, přesto noci trávíte úprkem před pronásledovateli, chaotickým balením na daleké cesty, místo dítěte porodíte bílého králíčka nebo hledáte ztracené miminko ve vaně pod hromadou mražených kuřat. Mají-li pravdu psychologové tvrdící, že sen je pohled dovnitř vlastní duše, tak ta vaše asi musí být v horším stavu než sklep s bezcenným harampádím, prošlými kompoty a nevymetenými pavučinami, říkáte si. Neznamenají ty hrozné sny, že je s miminkem něco v nepořádku? Nebo jste se díky těhotenství stala jasnovidkou a věštíte katastrofy, které přijdou? Jak to, že se vám dřív vůbec nic podobného nezdálo?
 
Proč tolik?
Těhotná žena potřebuje mnohem více odpočinku, díky němuž se zlepšuje prokrvení dělohy a placenty, celková kondice i duševní rozpoložení. Základem odpočinku je pravidelný, ničím nerušený spánek. Při něm se regeneruje celé tělo, na které těhotenství klade zvýšené nároky. Těhotná žena by měla spát 8 – 9 hodin denně, a čím déle spí, tím se jí pochopitelně zdá více snů. Průběh spánkových fází ovlivňují i těhotenské hormony, díky progesteronu je v něm více fází REM, během nichž se sny zdají. Budoucí maminky se častěji probouzejí i kvůli křečím v nohách, bolestem zad a častějším návštěvám toalety způsobeným tlakem zvětšující se dělohy na močový měchýř. Ke konci těhotenství je spánek mělčí, jako by se žena připravovala na okamžitou reakci na dětský pláč. Při každém probuzení je samozřejmě šance chytit za ocásek nějaký ten sen.
 
„Sny jsou vlastně zpracovávání fyziologických informací mozkem. Během devíti měsíců, kdy v těle ženy vzniká nový život, dostává mozek spoustu nových impulzů a musí se s nimi nějak vypořádat. Jednou z hlavních funkcí snů je právě úklid a třídění vjemů,“ vysvětluje psycholožka Eva Hrončeková, která se výkladem snů řadu let zabývá. „Ve dne si ze spousty podnětů vybíráme jen ty, které jsou pro nás bezprostředně důležité, vše ostatní vytěsňujeme a mozek se k tomuto materiálu vrací teprve ve spánku.“
 
Sny nám také ukazují, čeho je v našem životě příliš, nebo co nám chybí. Jsou jistou kompenzací i varováním. Všechny mají smysl, je jen třeba umět si je vysvětlit. Jazyk snů je individuální, i když existují takzvané archetypální obrazy (výchovou i kulturou předávané symboly) společné všem lidem na světě. Ale dejme tomu telefon může pro jednoho člověka symbolizovat komunikaci, pro druhého pronásledování – záleží na tom, jaké s ním máte zkušenosti
v bdělém stavu.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Citlivé podvědomí
Ženy jsou citlivější než muži ke všemu, co se kolem nich děje. Právě těhotenství od nich vyžaduje vrozenou schopnost umět vnímat i dění uvnitř svého těla. Ženy primitivních národů, jejichž intuice není narušena civilizací, velmi dobře poznají, že jsou těhotné, a změny probíhající uvnitř jejich těla je tolik neznepokojují. Ale pro každou z nich bez ohledu na to, zda žije uprostřed pralesa nebo ve velkoměstě, znamená těhotenství velkou změnu, opravdový přechod do „jiného stavu“. V jejím životě bude už všechno jednou provždy jinak. „Těhotenství a mateřství je pro naprostou většinu žen obrovské téma, pro některé dokonce největší v jejich životě. Otevře mnoho věcí v nevědomí, které předtím vytěsnily, a proto jim připadá, že jsou sny v těhotenství jiné,“ vysvětluje Eva Hrončeková.
 
Sny rostou s bříškem
Výzkumem těhotenských snů se ve světě zabývá řada studií. Ve švýcarském nakladatelství Daimon Verlag například vyšlo knižně 700 těhotenských snů
(R. Abt, I. Bosch, V. Mackrell, Traum und Schwangerschaft). Studie prokázaly, že se sny v průběhu těhotenství mění. V prvních třech měsících se často objevují sny o vodě a vodních symbolech, o zahradě, ovoci a květinách. Není divu, v děloze se tvoří plodová voda a voda je jedním z hlavních předpokladů života. Zahrada je zase symbolem vnitřního života člověka s jeho květy a plody a žena je teď tou zahradou, v níž nový plod roste. Ve druhém trimestru vodu a plody vystřídají malá zvířata, jako jsou králíci, koťata, štěňata a věci symbolizující dítě. Zajímavé jsou také barvité a detailní sny o měnící se architektuře domů. Ke konci je pak už na denním pořádku porod v mnoha podobách. Ve třetím trimestru je častý i výskyt erotických snů. V té době totiž milostný život páru nebývá takový, na jaký byli před početím dítěte zvyklí, žena se často stydí za své tělo, připadá si nežádoucí a nemotorná. Sny v tomto případě plní určitou kompenzační funkci a v době, kdy se chystáte na mateřství, není nic nenormálního připomenout si, že máte i další důležité životní role.
 
Podvědomé šifry
Cokoli člověk prožívá, porovnává s vlastními zkušenostmi z dřívějška. Život běží určitou spirálou, stejné fáze se vracejí – jen je vnímáte z jiného úhlu. Na začátku jste to vy, kdo roste v matčině břiše a přes jeho stěnu vnímá dění kolem a po narození sleduje, jak o něj rodiče pečují. Najednou se cyklus opakuje, někdo nový přichází a vy jste v roli pečovatele. Podvědomí je plné zasunutých vzpomínek, které život v určitých, především emocemi nabitých situacích vyplavuje na povrch. Nikdy to není srozumitelné sdělení, podvědomí si potrpí na dokonalé šifrování.
 
Sny ženu v zakuklených významech postupně připravují na nový život po narození dítěte. Nemusíte se jich bát – pokud se probudíte z noční můry, pomůže vám zůstat v posteli a vymyslet k divokému nočnímu „bijáku“ příjemný happy end. Mějte vždy na mysli, že je to jen způsob, jakým se vaše podvědomí vyrovnává s obavami a pochybnostmi. Není důvod vidět za divokými sny zlá znamení a proroctví, ani se obviňovat za to, že se vám zdají. Je spousta pocitů, se kterými se člověk na vědomé úrovni těžko vyrovnává, a je dobře, když sny tyto informace v noci protřídí.
 
Klepněte pro větší obrázekTěch otázek!
Každý člověk je jedinečný, má jiný osud, vzpomínky i obsah podvědomí a každé těhotenství je originál. Tato významná fáze života ženy přináší protichůdné pocity: radost, těšení se a naděje se mísí s nejistotou, strachem a pochybnostmi. V bdělém stavu nepříjemné pocity a obavy zatlačíte do pozadí, ale sny je v noci zase vynesou na povrch. Je možné, že čekáte vymodlené dítě a s úzkostí sledujete každý zvláštní pocit, který by mohl věstit, že o dítě přijdete. Nebo jste první trimestr strávila přemýšlením, zda by přece jen nebylo lepší jít na potrat. Třeba doma už jedno dítě máte a bojíte se, jak zvládnete dva divochy a nespavce, bude--li to druhé stejný výlupek. 
 
Třeba přemýšlíte, zda budete na výchovu stačit sama, nebo zda tohle miminko opravdu zplodil váš zákonitý partner. Nebo jak manžel zvládne to, že tak moc chtěl konečně kluka, a tohle je třetí holka. Bude miminko zdravé? Budu dobrá máma? Ke všem otázkám, které se vám honí hlavou, přidejte vlastní vzpomínky na to, zda jste byla chtěné či nechtěné dítě, co maminka a kamarádky vyprávěly o porodu, jaké jste zažila dětství… I když si na to nepamatujete, v podvědomí máte uložen příběh celého života. A sny jsou krátké filmy střižené na míru určitému člověku v určité životní fázi, proto nemá smysl sahat do knihovny pro snář, slovník vlastních významů si musí vytvořit každý sám.
 
Hlavně žádný strach
Snové situace, obrazy a příběhy nikdy nemůžete brát doslova. Neexistuje v nich běžný čas, skládají minulost, přítomnost i budoucnost do mozaiky souvislostí od dětství až po dnešek. Řeč symbolů je úplně jiná než jazyk rozumu, a pokud jste se do práce se sny nepustila už dřív, možná vás těhotenské snové „thrillery“ budou motivovat k tomu, abyste se přihlásila do „snové jazykovky“. Počítejte totiž s tím, že jak budete přihlížet k vývoji svého dítěte, začne vám podvědomí servírovat vzpomínky z dob, kdy jste byla v jeho věku vy. Některé jsou tam dobře schované, vytěsněné a právě takové umějí roztáčet ty správné emocionální kolotoče. Málokdo totiž dokáže člověka vytočit tolik jako vlastní dítě a ty největší emoční ohňostroje mají palivo ukryté hluboko v podvědomí ve formě nevyřešených psychických zranění, konfliktů s rodiči a komplexů, které ze z toho vyvinuly.
 
I když se na dítě sebevíc těšíte a malu-jete si pro něj růžovou budoucnost, každé těšení na něco neznámé v sobě obsahuje prvek nejistoty a úzkosti. A právě sen je přirozenou cestou k jejich vyslovení. Zrcadlí podvědomé obavy, aby na ně vrhl potřebné světlo a pomohl vám s nimi v bdělém stavu bojovat. Zamyslete se nad tím, proč se právě v této životní etapě objevil sen, který vás upozorňuje na nejistotu? Těhotenství samotné je velká změna, ale pro vás to může být i upozornění, že pocitům nejistoty nevěnujete dost pozornosti, a pokud se s nimi nenaučíte pracovat, mohlo by vás to ohrozit.
 
Výrazné sny se objevují tehdy, když se něco ve vašem životě příliš vychýlí z rovnováhy. Povídejte si o nich s partnerem nebo s kamarádkami, je to nejlepší cesta, jak najít jejich skrytý smysl nebo se alespoň zbavit tísnivého pocitu. Ať už se vám zdá cokoli, vycházejte z toho, že sebeděsivější sny jsou tu proto, aby vám pomohly zamyslet se nad tím, kde vás v souvislosti s těhotenstvím nejvíc bota tlačí a jak se na mateřství co nejlépe připravit.
 
Co vás může ve snu potkat
Padání z výšky
Útěk před pronásledovatelem
Cesta někam, kam nemáte sbaleno
Uvíznutí v pasti
Informace o pohlaví a podobě dítěte
Porod
Ztráta a hledání dítěte
Nejčastějšími snovými motivy jsou dům, zvířata, bývalí partneři, vlastní matka…
Pád, stejně jako cesta do neznáma, symbolizuje životní fázi, kterou nemáte tak zcela ve svých rukou. Pronásledování i past mohou znamenat podvědomou obavu z toho, že vás dítě zbaví svobody a nějak významně omezí
 
Text: Eva Karlasová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články