Nočník: Spokojené trůnění

Pod tlakem „rady starších“ jsem posadila prvorozeného syna na hrníček už v jeho osmi měsících… Dnes už se tomu směji, ale tehdy jsem si myslela, že bych se bez tohoto aktu vyřadila ze společnosti slušných lidí.
Nočník: Spokojené trůnění
Matkou mimina jsem totiž byla před x lety a tehdy neexistovaly žádné poradny, kde bych se mohla poptat, zda činím správně. Nácvik na nočník vyžadoval obrovské úsilí, jak z mé, tak i ze synovy strany… A ejhle, po 14 dnech jsme skutečně docílili „definitivního“ úspěchu. Vypadalo to, že už to tak zůstane napořád, ale zasáhl osud v podobě bakterií. Synek onemocněl angínou. Z nemoci se dostal bez následků, nicméně po hrnečku už ani nevzdychl. Napodruhé jsem nočníkový dril odmítla a hezky jsem si počkala, až do „toho“ dítě doroste. Taková chvíle podle pediatrů nastává zhruba okolo 18. měsíce života. Dítě si v té době už začíná uvědomovat jistou souvislost mezi příčinou a následkem, včetně faktu, že mu začíná být v mokrých a „zablácených“ (ač papírových) plenách poněkud nepříjemně.
 
Nočníkový rituál
Nácvik na nočník by se měl vždy odehrávat ve chvíli, kdy je dítě „ve své kůži“ – nikdy v momentě, kdy je nemocné či jinak indisponované. Děti milují rituály – zkuste je tedy aplikovat i v tomto případě. Co to znamená? Dítě, alespoň zpočátku, vysazujte v určitou hodinu – nejlépe zhruba dvacet minut po ranním jídle. Prostředí (místnost), ve kterém dítě na hrneček vysazujete, by se aspoň zpočátku nemělo měnit, protože také patří k rituálu. Nejvhodnější je místnost, kde dítě spí a hraje si nebo koupelna. Nejdříve nacvičujte na velkou. Zvolte si s dítětem dorozumívací kód – nejjednodušší je ono v českých zemích zdomácnělé „ee“.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Dobré vlastnosti nočníku
Samotný nočník má oplývat několika dobrými vlastnostmi. Především by měl být stabilní a pohodlný. Vůbec není na škodu, pokud je vybavený opěradlem. Dnešní nočníky díky materiálu zaručují i příjemnou teplotu, což je další důležitý fakt.
 
Trocha nočníkové psychologie
Je obecně známou pravdou, že holčičky jsou více učenlivé a dokáží vydržet bez plenek alespoň přes den od dvou let věku. Pokud to vašim dětem trvá déle, nezoufejte – jako obecná hranice se počítají třetí narozeniny. Pokud v té době přijde do rodiny další miminko, obrňte se svatou trpělivostí – starší sourozenec si často ze žárlivosti začne hrát na malého a vyžadovat, aby jej maminka znovu přebalovala. A jedna rada na závěr: chvalte, chvalte, chvalte! A nikdy netrestejte!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články