Nezapomínejte pečovat i o své nohy!

I když jsou na úplném konci těla, neměly byste na ně zapomínat. Přece jen vás provázejí na každém kroku.
Nezapomínejte pečovat i o své nohy!

Nohy to vůbec nemají lehké, a přesto je i většina žen zanedbává. Pro vaši představu, každý den uděláte až 6 000 kroků, někdo víc, někdo míň, ale určitě to není málo. Chodidla patří ale k nejpropracovanějším částem lidského těla – při každém kroku a došlápnutí harmonicky spolupracuje velký počet kostí, kloubů, svalů, vazů a nervů...

Tento systém nám umožňuje nejen pohyb z místa na místo, ale také dokáže absorbovat nárazy a odolávat zatížení. A tomu je přizpůsobena i kůže na chodidlech. Ve spodní části je asi třikrát až čtyřikrát silnější než průměrná tloušťka pokožky na ostatních částech těla. Chodidla jsou navíc vybavena velkým počtem potních žláz a jsou velmi citlivá, což je potřebné k snadnější chůzi a udržení rovnováhy na různém povrchu. A když si uvědomíte, že za celý život ujdete až 100 000 km a nohy se nedají vyměnit, pak byste jim pozornost určitě měla věnovat.

Správná péče
Základem je pravidelná hygiena, díky které udržíte nohy v čistotě a bez zápachu. Nikdy nepodceňujte důkladné osušení, a to i mezi prsty, neboť tak zabráníte vzniku a rozšíření plísní. Samotná hygiena však nestačí, věnovat byste se měla také pokožce na chodidlech. Zejména na patách je kůže velmi napnutá a v určitých situacích i velmi silná, hrubne a bez jakékoli péče má sklony k praskání. Kůži je proto nutné v nejnamáhanějších místech obrousit, zjemnit a zvláčnit. Ideální je to po koupeli, kdy zrohovatělá kůže změkne, pomocí pemzy nebo speciální rašple. Pak chodidla ošetřete speciálními hydratačními a zvláčňujícími krémy na chodidla a paty, které pronikají hluboko do kůže a zanechávají kůži měkkou, jemnou a upravenou.

Úprava nehtů
Při péči o nohy je důležité nezapomínat ani na nehty. Na nohou je zastřihujte do roviny, podél přirozeného tvaru nehtu, předejdete tak zarůstání a jiným zdravotním problémům, které pak způsobují bolest a ztěžují chůzi. Pokaždé se zaměřte také na volný okraj nehtu, neboť se pod ním neustále usazují nečistoty, špína, prach i chloupky z ponožek.

5 RAD A DOPORUČENÍ
1. Nohy udržujte čisté, kůži na chodidlech pravidelně ošetřujte.

2. Nohám dopřávejte chůzi naboso, spíše však po přírodním terénu (na doma si pro takovou terapii nasbírejte různé kamínky a oblázky).

3. Střídejte obuv, denně vyměňujte ponožky a punčochy.

4. Nenoste příliš úzké boty, způsobíte si nepříjemné otlaky na kloubech prstů, deformace, bolestivá kuří oka a další problémy.

5. Při podezření na plísně a jiné kožní nemoci navštivte co nejdříve svého kožního lékaře nebo se poraďte s pedikérem či podologem.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články