Nezanedbejte oční vadu!

Rozbíhají se dítěti oči na obě strany? Pak je čas navštívit lékaře!
Nezanedbejte oční vadu!
Že by už v roce šilhal po holkách?“ řeknete si, když vidíte, jak váš drobeček stáčí každé očičko na jinou stranu. Dítě ovšem hází očima po ostatních z jiného důvodu. Ujíždějí mu prostě proto, že nejsou zcela v pořádku. Šilhání, takzvaný strabizmus, je zraková vada, při které oči „nespolupracují“. U vrozeného šilhání se úchylka objevuje nejčastěji v prvním půlroce života, šilhání způsobené nekorigovanou brýlovou vadou se projeví mezi 6. měsícem a 2. rokem.
 
„Naše holčička se nechtěla na Večerníčka dívat z pohovky, ale sedala si stále blíž. Mysleli jsme si, že si chce pohádky co nejvíc vychutnat... Pak jsme si ale vzpomněli, že staršímu synovi našli v tomto věku oční vadu.“
 
Šilhají víc kluci, nebo holčičky? „Poměr je zhruba stejný,“ vysvětluje doktorka Lenka Smetanová. A příčina? Často dědičnost. Někdy se šilhání projevuje jen při pohledu do blízka, do dálky mají oči normální postavení. Tento typ šilhání je typičtější až u dětí starších dvou let, které jsou silně dalekozraké. Důležité je, aby rodiče včas navštívili očního lékaře. Aby dítě nebylo v ordinaci ve stresu, lékař si s ním „hraje“. Ukazuje mu obrázky a hračky. Pak mu „rozkape“ oči kapičkami, které rozšíří zornici. Vyšetření sice není z nejpříjemnějších, ale nebolí. Díky němu se zjistí skutečný počet dioptrií, které dítě bude potřebovat.
 
„Šilhání, za které může dioptrická vada, se řeší brýlemi. A protože se často zhorší vidění šilhajícího oka (tupozrakost), dostane dítě okluzor. To je klapka, která se nosí před okem, na něž batole lépe vidí. Postižené oko se pak musí více namáhat a vlastně ,cvičit‘. Když šilhání nejde vyléčit, přichází na řadu operace. Chirurgický zákrok čeká ovšem obě oči. Provádí se v narkóze a trvá do 50 minut. Po operaci má dítě oči pevně zavázané. V nemocnici zůstává naštěstí většinou jen pár dní a navíc s maminkou,“ zdůrazňuje doktorka Smetanová.
 
Podle některých zahraničních studií trpí až 6 % dětí nějakou dioptrickou oční vadou, která, pokud není léčena, může vést až k tupozrakosti. Proto se doporučuje, aby každé dítě bylo u odborníka vyšetřeno nejpozději do 4 let. Je-li však v rodině někdo, kdo šilhá nebo je tupozraký, měli by rodiče pochopitelně zajít s dítětem k očnímu lékaři už kolem 2. roku. Pokud dítě nějakou dobu (kupř. 2 měsíce) šilhá, měli by za ním zajít bez ohledu na věk. Někdy pomáhá oční cvičení, na které rodiče docházejí dvakrát týdně do poradny. Zlepšení může být patrné už po 6 týdnech.
 
Šilhání se může objevit a zase zmizet. Ale nepodceňujte je, raději se poraďte s lékařem. Pokud dítě „nemocné“ oko dlouho šetří, jeho stav se může zhoršit.
 
Klepněte pro větší obrázekCo na to odborník MUDr. Lenka Smetanová
 
Varovné signály:
- nepřirozeně naklání hlavu
- často si mne oči
- přivírá jedno oko
- má odlišnou barvu zorniček
- když mu pustíte pohádku, chce sedět co nejblíže u televize, občas šilhá
- je brzy unavené nebo často roztěkané
- špatně se orientuje v novém prostředí
- netrefí se, když se chce něčeho dotknout nebo vzít nějakou věc do ruky (sahá mimo)
- zhruba do 6 měsíců věku dítěte oko trochu „bloudit“ může, ale potom už to v pořádku není

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články