Nevíte si s koupí kočárku rady? Nebojte, pomůžeme vám!

Čekáte miminko, a bez ohledu na pověry byste si už nějaký kočárek rádi pořídili. Jenže jak vybrat ten pravý, když nabídka je tak hrozně… velká. Je lepší spořťák, tříkolka nebo hluboká klasika?
Nevíte si s koupí kočárku rady? Nebojte, pomůžeme vám!

„Asi v sedmém měsíci jsem dostala záchvat, že kočárek si prostě musím pořídit teď, ještě než porodím. Nechtěla jsem to nechat až na dobu, kdy budu v porodnici a pojede ho koupit manžel jako překvápko. Chtěla jsem si ho prostě vybrat sama. Jenže to jsem netušila, co mě čeká. Těch typů, možností a designových vychytávek. Trvalo mi celý měsíc než jsem se – přiznávám, že i podle cenové dostupnosti – konečně rozhodla,“ vypráví sedmadvacetiletá Lenka Chrástková z Přelouče.

Její slova potvrzují i historky dalších maminek, které se rovněž v té „přesile“ kombinací, sporťáků, tří či čtyřkolek ztrácely... Proto jsme se vydali na výzvědy, co vše byste měla vědět před koupí nového kočárku.

Tak, jaký si vybereme?

Sortiment je široký. Výrobci se snaží najít vhodné řešení opravdu pro každou matku, takže v současné době je na trhu kolem padesáti různých typů a provedení kočárků,“ potvrzuje Martin Flichta ze zastoupení firmy Hocco, že vyznat se v nabídce kočárů je vážně složité. To už jsme věděli. Takže jaké typy nejčastěji rozeznáváme a co jsou jejich přednosti?

Hluboký kočárek

I přes všechny nejrůznější módní směry a inovace výrobců je hluboký kočárek nejoblíbenějším prvním „vozidlem“ našeho miminka. Hlavně maminky dětí narozených v zimě si ho nemohou vynachválit. „Původně jsem chtěla moderní kombinaci, kterou lze posléze použít i pro sedící dítě. Jenže pak jsem zjistila, že moderní kombinace mají hrozně malou korbu. Dostat tam dítě v zimě v kombinéze nebo teplém fusaku musí být výkon. Takže jsem nakonec dala na radu kamarádky, pořídila si klasický hluboký kočárek a v roce ho vyměnila za golfky,“ říká Martina Bílková z Prahy.

Klepněte pro větší obrázek 

Hluboké kočárky, kromě rozměrné korby, jsou charakteristické i její pevnou konstrukcí a stahovatelnou střechou zakrývající polovinu kočárku. „U tohoto typu kočárku je více než v jiných případech důležité, jestli se ho chystáte často převážet autem. Všechny hluboké kočárky lze sice skládat, ale po složení mají pochopitelně různou velikost,“ říká Martin Flichta. Před koupí tedy trvejte na zkoušce, jak se vám vejde do auta. Určitě se zaměřte i na materiál, ze kterého je kočárek vyroben. Vybírejte barvu a motivy tak, aby případné skvrny (a že jich bude) nebyly tolik vidět. Nechte si ukázat, jestli je možnost potah z kočárku sundat. Budete ho často prát, takže jednoduchá manipulace i odolnost látky je nutností.

Další vybavení kočárku se dále liší podle výrobce. Někdo nabízí síť, pláštěnku nebo praktickou tašku na potřeby pro miminko. Je to příjemný nadstandard, ale tak moc na něm zase nezáleží. Na čem ovšem záleží, jsou kola kočárku. „Tak určitě nejlepší jsou kola nafukovací, která poskytují miminku největší komfort. A určitě platí, že čím větší a s ložisky, tím lépe, protože se s nimi snáz jezdí v každém terénu,“ dodává Martin Flichta. Velmi praktická je i přehazovací rukojeť kočárku, kterou využijete, až bude sluníčko zase pálit a hřát. Miminko tak nebudete muset zakrývat plenou, ale pouze si přehodíte madlo a kočárek povezete obráceně. Pokud rukojeť přehodit nelze, ověřte si, zda-li je možné otočit alespoň korbičku a tím dosáhnout stejného efektu.

Tři kolečka versus čtyři

Nakonec se při výběru (nejen) hlubokého kočárku musíte rozhodnout, zda-li si pořídíte klasickou čtyřkolku, nebo podlehnete současnému trendu, a váš kočárek bude mít kola jenom tři. Zkušenost některých maminek říká, že se tříkolka lépe ovládá. Podle testů Spolku spotřebitelů je ovšem stabilita tříkolek přes všechny ujišťování výrobců nižší, než u klasické čtyřkolky. Pokud na trojkolce trváte, počkejte s ní až na nákup sportovního kočárku pro větší dítě než u úplného miminka. Je to mnohem bezpečnější a riziko, že se kočárek převrhne díky hmotnosti dítěte daleko menší.

Sporťáky

Sportovní kočárky jsou oblíbené proto, že se s nimi prostě dostanete všude. S kvalitními koly v pohodě zvládnete i procházku závějemi. Hodí se tedy hlavně pro aktivní maminy nebo ty, co žijí mimo městské chodníky. Nejmodernější modely už jsou s odnímatelnou korbičkou, aby sloužily úplně malým drobečkům až po batolata. Je dobré si u nich dát pozor nakolik je variabilní opěradlo a sedátko. Mělo by mít pozici na provizorní spaní, tedy vyrovnání sedátka a opěradla do roviny. Důležité jsou i bezpečnostní pásy ke kočárku: měly by být pětibodové a dítě by nemělo zvládnout je samo rozepnout.

Golfáče

Mnoho z nás nedočkavě čeká, až bude potomkovi alespoň rok a nastoupí zlaté časy golfek, u maminek nejoblíbenějšího kočáru. A proč? Jsou totiž lehké a skladné. V pohodě je vynesete i s vaším miláčkem do autobusu nebo je jedním sklapnutím složíte a naložíte do auta. A až se vaše batole rozeběhne a vy ho budete muset honit, klidně je unesete složené na ruce. V případě golfek si dávejte pozor hlavně na kvalitu konstrukce, aby se nezničila při první zátěži.

Něco jedinečného?

Mysleli jste si, že tím nabídka kočárku končí? Kdepak. Výrobci myslí opravdu na každého. Jestliže jste maminka zarytá sportovkyně, co se ani po narození děťátka nechce pohybu vzdát, vážně nemusíte. Existují totiž specializované kočárky pro jogging, in-line bruslení či jako přívěs za kolo. U těchto kočárků vybírejte ten s co největšími koly, trvejte rozhodně na ložiskách, odpružení a pětibodových bezpečnostních pásech! Kočárky pro jogging a in-line bruslení pořizujte tříkolové kvůli lepšímu ovládání při vyšších rychlostech. Brzda musí být samozřejmostí.

Na co si ještě dát při nákupu pozor

- výšku, ve které je umístěna korba – min. 60 cm nad zemí, aby vaše dítě nedýchalo nebezpečné zplodiny z aut

- látku, kterou je kočárek vypolstrovaný – nesmí obsahovat žádná nebezpečná vlákna

- dostatečnou izolovanost lůžka proti chladu

- ochranu proti větru

- jednoduchost ovládání

- stabilitu

- funkčnost brzd

- rychlé a bezpečné nastavení brzd

- aby kočárek neobsahoval žádné ostré hrany

- výškovou nastavitelnost rukojeti

- zda má český návod k obsluze

- není nějak omezen – například malou hmotností apod.


Klepněte pro větší obrázekLuxus neznamená vždy kvalitu
A bohužel to platí i u kočárků. V poslední době se stalo módou mít poslední modely špičkových výrobců, jejichž cena se mnohdy šplhá k 30 000 Kč. Bohužel ani tato cena nezaručuje, že jde o vysoce kvalitní a odolný výrobek. Mnohdy se připlácí za nejmodernější design a dražší jsou i modely daného roku. Při výběru se tedy raději zaměřte na kvalitu a pohodlnou manipulaci s kočárkem, než na to, jestli je „in“ a splňuje představy módního trendu. Starší modely rovněž neznamenají, že jsou horší, ale jejich cena je nižší. A slušné kočárky lze pořídit i v bazarech. Ne vždy se tam navíc nabízejí použité kočárky. Dost často zde výrobci prodávají modely, které třeba už vyšly z módy nebo putovaly po výstavách a veletrzích. To znamená, že jsou nepoužité, zato však o mnoho levnější než kočárky nové…

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články