Nesvačíte? Nezhubnete!

Při vyslovení slova svačina se jistě mnoho z nás vrátí myšlenkami do dětství a vzpomenete si na rána, kdy jsme do školní tašky dostávali zabalenou housku nebo chleba se sýrem a šunkou, případně kus ovoce. Svačiny jsou přitom velmi důležité – a to nejen pro rostoucí dětské tělo, ale i pro dospělé!
Nesvačíte? Nezhubnete!

„Dítě by mělo jíst minimálně každé tři hodiny a stejně by tomu mělo být v ideálním případě i u dospělých,“ říká výživový kouč Martin Škába zakladatel metody AHP (Antistresový hubnoucí program).

Pokud se podíváme na problematiku udržení si hmotnosti, tak většina obézních jsou ti, kteří jedí méně než třikrát denně, největší spotřebu jídla mají večer nebo mají velké intervaly mezi jídly. Velikost porcí díky hladu jsou pak obrovské. A civilizační choroby jako je diabetes, metabolický syndrom, infarkty, mozkové mrtvice, rakovina se šíří světem rychlostí blesku. Proto většina studií zaměřených na prevenci civilizačních chorob propaguje pravidelnost jídla v menších porcích. Měli bychom nejlépe konzumovat ke každému jídlu zeleninu, nejíst sladké, nepít slazené nápoje, snížit příjem masa a tučných mléčných výrobků.

„Statistiky evropského projektu FOOD přitom mluví jasně: pouze padesát procent lidí v pracovní době obědvá, což je alarmující. A pokud tak málo lidí obědvá, kolik asi svačí? Jen pět procent lidí se stravuje každé tři hodiny, a to je opravdu velmi málo,“ upřesňuje Martin Škába.

Studie Snacking habits (svačinové zvyky) americké společnosti NDP group z minulého roku ukazuje, že lidé, kteří jsou často obézní a nemocní svačí o 29 % méně než průměrný Američan. Ti, co jsou zdraví a aplikují ve svém životě zdravý životní styl, svačí o 36 % více než průměrný Američan.

Zklamání ze svačinových kuchařek
„Když jsem se začal zabývat problematikou zdravých a rychlých svačin hlavně pro dospělé, koupil jsem si několik knih, které ve svém názvu nesly slovo svačiny. Bohužel jsem byl dost zklamaný. Obsahovaly samé recepty, které jsou velmi náročné na přípravu, ale také tam chybělo mnoho velmi zdravých surovin. Nikde jsem nenalezl třeba tempeh, kozí mléko, kozí sýr, kukuřičné nebo rýžové chlebíky, vaječný sýr, ořechy, hořkou čokoládu...,“ upozorňuje Martin Škába.

Svačiny jsou fajn, ale kdo má čas na složité přípravy. Tuto větu slýchal od svých klientů Martin Škába pravidelně. Lidé, kteří se v našem uspěchaném světě snaží jíst pravidelně, často využijí nabídky rychlých občerstvení, benzínových pump nebo pouličních obchodů. Bohužel nabídky v těchto obchodech nemají nic společného se zdravou a vyváženou stravou. Jsou to potraviny bohaté na tučné mléčné výrobky, uzeniny, mnoho tuků a bílého pečiva.

„Díky těmto složkám stravy patří Česká republika na první místa v žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva a infarktů. U mužů to je hned po rakovině plic a u žen hned po rakovině prsu,“ varuje Martin Škába. Mezi další smutná fakta patří to, že podíl spotřebované celozrnné mouky jsou pouze 2 % z celkového objemu spotřeby. Kvůli tomu, že Češi konzumují tolik výrobků z bílé mouky (pečivo, sladkosti, koláče apod.), je výskyt celiakie (střevní onemocnění spojené s alergií na lepek) také na vzestupu. Více na www.skaba.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články