Neperte se ani kvůli dětem

Dobré vztahy i mezi dlouholetými kamarády mohou narušit jejich vlastní děti. Stačí, že si nesednou nebo v horším případě jedno tyranizuje druhé.
Neperte se ani kvůli dětem
Hřiště se pro maminky malých dětí stává vrcholem všedního dne. Někdy ale i hrou na nervy a rituálem spojeným s žaludečními nevolnostmi. Všechny maminky totiž nejsou stejné jako vy. Když se do toho vmísí ještě děti, konflikt je nasnadě a z pohodového odpoledne se stává mateřský souboj.

„S Markétou jsme se seznámily už na základní škole a od té doby jsme se od sebe takřka nehnuly. Spolu jsme prožívaly dobré i zlé, vzájemně se podporovaly a skoro stejně i přišly do jiného stavu. Začátky mateřské dovolené byly fajn, protože jsme byly jedna druhé oporou a na procházkách s kočárky plánovaly bezva budoucnost o kamarádství našich dětí. Jenže pak přišel zlom. Jakmile se Markétin syn Fanda postavil na nohy, pohoda byla pryč. Zpočátku se válel po zemi, dělal hysterické scény kvůli všemu a pořád. Ani jedno odpoledne neproběhlo v klidu, když nebylo po jeho, následoval řev. A Markéta Fandovi ustupovala, protože byl podle ní jen trochu temperamentní. Byla jsem otrávená, ale nikdy bych si nedovolila někoho kritizovat za výchovu a sama jsem se bála, jestli za pár měsíců nepotká to samé i mého Jiříka. Takže jsem mlčela a snažila se trpělivě společná odpoledne prostě vydržet. Jenže pak kluci povyrostli a bylo to ještě horší. Markétin Fanda byl prostě agresivní. Neustále se rval, bezdůvodně napadal děti na pískovišti, srážel je na zem, bral jim hračky (Že první na ráně byl vždycky můj Jiřík, nemusím ani dodávat. Každý den bylo něco. Tu ho Fanda „jen“ praštil hračkou přes hlavu, tu mu natrhl kabát, tu strčil do louže. A Markéta ho samozřejmě bránila. Jeho chování omlouvala vyšší aktivitou i tím, že Fanda prostě jinak projevuje lásku a náklonnost k ostatním. Své tvrzení opírala o nejnovější výzkumy světových psychologů. Tehdy jsem poprvé cítila, jak se naše vztahy ochlazují. Ne že bych Markétě někdy něco řekla nebo snad peskovala jejího Fandu, ale zároveň jsem si nechtěla nechat mlátit Jiříka. Takže jsme čas omezili společný čas... Od té doby se nestýkáme a já na hřiště prostě nechodím,“ vypráví třicetiletá Anna Kovářová.

Dítě středem sváru
Zdá se vám vyprávění přitažené za vlasy? Bohužel se mýlíte. Podobné příběhy se odehrávají dost často. Zkuste se zeptat ve svém okolí a možná budete překvapení, kolik rodičů má zkušenost s konflikty kvůli dětem. „Jiný náhled na výchovu stejně jako rozbroje mezi mým dítětem a potomkem mých známých jsou poměrně častou příčinou ukončení přátelství. Tedy těch, kde lidé nejsou schopni řešit problémy na rovinu nebo oddělit rodinné vztahy od těch kamarádských,“ potvrzuje i psycholog Radim Opatrný.

Může to tedy potkat i vás. Takže, jak se v tak choulostivé situaci zachovat?

Analyzujte situaci
Než vyhrotíte konflikt mezi sebou a „kamarádkou ze hřiště“, všímejte si detailů a teprve po vyhodnocení situace, zakročte. „Rodiče by měli trochu rozlišovat co je a co není agrese. Někdy se děti mezi sebou opravdu jen škorpí. Hlavně u dvouletých capartů je občasné strkání jen projevem sebeprosazování bez vedlejších úmyslů. Zhruba od tří let už ale dítě ví, že povalovat nebo dokonce bít své kamarády se nemá, a tudíž je potřeba zakročit,“ vysvětluje psycholog Opatrný.
 
Klepněte pro větší obrázek

Nepoučujte a nepeskujte
Zakročit samozřejmě neznamená, že budete svou kamarádku poučovat nebo dokonce nadávat jejímu dítěti, To nemá žádná matka ráda a bylo by to kontraproduktivní. Podle odborníků zabírají slušné, ale důrazné věty typu: „Promiň, že Ti to říkám, ale myslíš, že Tvému Pavlíkovi něco vadí na naší Kačence? Zrovna ji zase praštil přes hlavu“ nebo „Nezlob se, nechci okřikovat Tomáška, ale ať nestrká Honzíka pořád do louže.“ Možná vám to bude nepříjemné, ale zkuste to…

Zkroťte emoce
I když už máte chování potomka své kamarádky dost, snažte se zachovat klid. Výtky pronášejte v klidu. Vyvarujte se křiku a hysterických scén. I věty typu „Srovnej už si toho parchanta“ nebo „Ještě jednou sáhneš na Aničku a seřežu tě já, když to tvoje máma neumí“ napáchají víc škody než užitku. Agresi dítěte to nezažene a vaše přátelství to poznamená navždy.

Seberte odvahu
I když je v sázce přátelství, je to i zdraví vašeho dítěte. Nebojte se tedy se svou kamarádkou mluvit otevřeně. Zdůrazněte jí, že ji nechcete jako kamarádku ztratit, ale že vás agresivní chování jejího potomka vůči těm vašim opravdu trápí.

Zajděte si pro radu
Jestli si myslíte, že je situace nad vaše síly, nestyďte se zajít za odborníkem. Váš pediatr vám určitě doporučí nějakého dětského psychologa, který vám s problémem pomůže.

Hřiště není znak mateřství
Dobrá máma nemusí být nutně ta, která tráví celé dny na hřišti, kde nervózně huláká na své i cizí děti. Stačí, když se dítěti věnujete jinak. Vymyslíte mu program, jste laskavá a nasloucháte. Další možností, jak se hřišti alespoň občas vyhnete, je, když najdete za sebe náhradníka. Může babička, nebo váš partner. Muži jsou většinou hravější a navíc budou mezi matkami na pískovišti obdivovaní…Tahle finta by mohla vyjít, ne?

Tipy jak jít na hřiště a nezbláznit se
• Pokud chození na hřišti ve vás opravdu evokuje žaludeční potíže, tak se nepřemáhejte a spíš volte takové volnočasové aktivity, které si užijete děti i vy. Co třeba plavání nebo cvičení? A na hřiště pak na deset minut, po cestě domů.
• Naštěstí existují rodičům přátelská hřiště – zkuste třeba Café Nábřeží v Praze 5 nebo Brněnské ulici U Zoologické, v Šumperku kousek od zámeckých hradeb nebo Ostravě v ulici Na Karolíně, tady všude najdete dětská pískoviště a prolejzačky s kavárnou či venkovním občerstvením. Takže ratolesti si můžou hrát a vy v klidu relaxovat nad šálkem kávy. Na děti uvidíte, i když nad nimi nebudete stát.
• A co různé lesoparky? I tady bývají součástí hřiště. Ne ale tak přeplněná a hlavně na nich nemusíte trávit celé odpoledne. Při procházce lesoparkem si můžete zahrát na babu nebo na schovávanou a na chvilku se zastavit na klouzačku.
• Zoo potěší vždycky. Zvířátka a projížďka mašinkou zabaví děti na celé odpoledne a hřiště ve většině zoologických zahrad jsou koncipována u restaurací nebo občerstvení. Takže vy sedíte u dortu, děti si hrají.
• Výlety, výlety, - skloňujete ve všech pádech! Na výletě se vaše ratolest taky vydovádí a po cestě určitě potkáte nějakou hospůdku s hřištěm. Tak zvaných „Family friendly“ zařízení naštěstí přibývá!
• A když už na hřiště vyrazíte, protože už nemůžete svému miláčkovi odolat, jděte ve dvou. Určitě máte nějakou dobrou kamarádku (nejlépe s dětmi), která vyrazí jednou za čas s vámi a „to hrozné odpo na pískovišti“ vám ulehčí.

Může se hodit
Nevíte co s dětmi nebo hledáte hřiště nebo tip na výlet či restauraci s herním koutkem, kde byste to mohla přežít i vy?
Zkuste: www.prazska-hriste.cz
www.brnoprodeti.cz
www.ententyky.cz (tipy na akce, výlety, seznamy hřišť i mateřských center)

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články