Neodhánějte děti z kuchyně

Samozřejmě že vám s pomocí malých kuchtíků bude příprava oběda trvat dvakrát tak dlouho než bez nich. Jenže o to právě jde. Později jim za takto ukradený čas budete vděční.
Neodhánějte děti z kuchyně
Rada první
Nejprve vařte PRO děti a teprve potom S NIMI. Pomalu mohou začít ve 4 letech.
 
Rada druhá
Hned od začátku nechte nadšené pomocníčky skutečně pomáhat. Míchat, přisypávat, vykrajovat. A to i za cenu, že po jejich odchodu budou vaše nervy i kuchyň na odpis. Koukáním se ještě nikdo nic nenaučil. Navíc budou tyto kuchyňské chvilky později patřit v albu vašich vzpomí- nek k těm nejoblíbenějším.
 
Rada třetí
Speciálně kluci jdou po technice a milují přístroje. Toustovače, sendvičovače, mixéry. Ale pořád se nad nimi musí bdít a opakovat jim, kam není radno strkat prsty.
 
Klepněte pro větší obrázekRada čtvrtá
Dětem je dobré říkat vše „po jejich“ – čili co nejjednodušeji vysvětlovat, jak věci fungují. A nemyslete, že se nezapotíte. Proč se sýr roztéká? A mami, jak poznám, že je olej rozehřátý? Proč se rajčatům říká rajčata a okurkám okurky? Proč je citron kyselý? Proč má broskev pecku a banán ne... Od chvíle, kdy nastoupí do první třídy, milují vysvětlování a dělá jim dobře, že mají doma „paní učitelku“.
 
Rada pátá
Všechny děti zbožňují práci s těstem, protože připomíná plastelínu. Můj syn miloval výrobu vánočního cukroví. Chtěl ho mít přesně jako na obrázku, a tak si na těsto dělal rysky podle pravítka. Ale u tvorby vánočního cukroví mě zaskakovala babička, já tenkrát moc času neměla.
 
Rada šestá
Obrázky táhnou. Když vidí děti nějaký kulinářský výtvor na fotografii, chtějí mít ten svůj přesně takový. A také aby byla jak předloha, tak výsledek hodně barevné.
 
Rada sedmá
Vařit s dětmi je výborný způsob, jak předejít problémům s jídlem. Když si ho samy připraví, tak si ho samy snědí. Ale je třeba je poslouchat a nebránit se, když chtějí místo rajčat a salámu dát do housky třeba jahody s tvarohem. Chuť se mění a roste stejně jako děti.
 
Rada osmá
Chcete znát tajemství? Když jídlo vypadá jinak, než jsou zvyklé, snědí děti i to, co takzvaně nesnášejí U dětí hraje velkou roli vzhled pokrmů. Ideálním příkladem jsou třeba krémové polévky.
 
Rada devátá
Polévky svorně milují všechny děti… tedy do chvíle, než jim je školní jídelny zoškliví. Na polévky se pak v kuchyni nespravedlivě zapomíná.
 
Při nákupu ingrediencí v samoobsluze neberte doprovod dětí jako zdržující nutné zlo. Udělejte si z nich své nákupní konzultanty. Budete zírat, jak si pětiletý špunt rychle zapamatuje, ve kterém regále co mají.
 
Klepněte pro větší obrázek Jitka Rákosníková - autorka knihy Malí kuchaři
Jitka Rákosníková stála u zrodu časopisu Apetit a řadu let v něm působila jako food director. Momentálně píše vlastní kuchařky pro dospělé a podílí se na „rozjezdu“ Institutu vaření v Praze. Sama je i vyhlášený praktik a své dva, dnes už dospělé syny brala do kuchyně sotva udrželi vařečku v ruce.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články