Není bobule jako bobule

Často bývají otravami po jedovatých rostlinách postiženy malé děti, protože nesdělí potřebné informace a první pomoc jim tak není včas poskytnuta.
Není bobule jako bobule
Nejčastěji bývají ohroženy děti, které mají ve zvyku vše ochutnávat, láká je vzhled barevných jedovatých plodů nebo je zamění za jedlé lesní plody a ovoce. Vyskytly se i případy postižení celých dětských kolektivů. Pokojové rostliny mohou být nebezpečné především pro kojence od chvíle, kdy začínají lézt. Prototypem takového nebezpečí je dieffenbachie a ostatní příbuzné rostliny (čeleď áronovité), např. filodendron či monstera, které obsahují explozivní buňky s krystalky šťavelanu vápenatého. Po požití totiž mohou způsobit velmi silné dráždění a otok sliznice dutiny ústní, příklopky hrtanové a žaludku. Mezi velmi nebezpečné rostliny patří rulík zlomocný, který se může splést s planou třešní a již po 3 bobulích se děti mohou otrávit. Zčervenají v obličeji, mají suchou sliznici, rozšířené zornice, jsou nek

Lehce zaměnitelné
Totéž platí i pro durman, jenž není jen plevelem na skládkách, existují i okrasné durmany, zahradní i pokojové. Jeho květům se říká andělské trumpety. Objevily se případy, kdy se otrávily děti poté, co na ně troubily. Též čilimník převislý neboli štědřenec způsobuje veliké obtíže. Jeho převislé květy („zlatý déšť") zkrášlují především parky, plody se podobají hrachu. Již 2 až 5 semen nebo 5 květů může způsobit vážnou otravu - kromě silného podráždění trávicího traktu působí na nervová centra. Za rybíz mohou děti zaměnit lýkovec jedovatý, který obsahuje toxické látky pryskyřičné povahy - silně dráždí kůži, sliznice, zažívací trakt, CNS a ledviny, způsobuje křeče a poruchy krevního oběhu.
 
U dětí jsou známy i smrtelné otravy. Známým jedovatým jehličnanem je tis červený. Všechny jeho části kromě červených bobulí jsou prudce jedovaté. Některé rostliny mají nezaslouženě špatnou pověst, jednou z nich je známé vraní oko čtyřlisté, často mylně ztotožňované s rulíkem, přitom způsobuje pouze podráždění zažívacího traktu. Zdaleka ne všichni lidé ale vědí, že kuchyňské fazole stejně jako okrasné jsou za syrova toxické. Mají látku bílkovinné povahy zvanou fasin, která se zničí teprve varem. Oproti tomu lilkovité rostliny obsahují alkaloid solanin, působící podráždění trávicího traktu a po požití i příznaky celkové otravy. Též červené bobulky konvalinky vonné pojímají látky podobné lékům na srdce (digitalis), ty jsou ale v dužině plodů a květů v nízké koncentraci, totéž platí i pro vodu ve váze. Velmi se podceňuje také oleandr obsahující látky tohoto typu. Už po rozžvýkání jeho 2 listů se může otrava projevit.

Obyčejně zrádné
Toxická jsou i jádra broskvoní, meruněk, švestek, jablíček a hořkých mandlí, jež obsahují látku prunasin, z níž se pomalu uvolňuje kyanovodík. Příznaky otrav rostlinami bývají nespecifické a projeví se po několika hodinách. Těžké náhodné otravy rostlinami jsou poměrně vzácné, přesto k několika
z nich každoročně dochází...

Rada odborníka
MUDr. Hana Farná, Toxikologické informační centrum, Ústav soudního lékařství a toxikologie, 1. LF UK v Praze
 
U dětí je někdy těžké zjistit příčinu obtíží a mnohdy se pozdě přijde na to, že se jedná o otravu. Pokud rodiče zjistí, že jejich dítě snědlo jedovatou rostlinu, měli by zavolat na Toxikologické informační středisko, tel.: 224919293 a 224915402. Zde jim lékaři kdykoli zodpovědí všechny otázky týkající se otravy a poskytnou rady k zahájení první pomoci (vyvolání zvracení, podání aktivního uhlí - podle okolností). Doporučuje se co nejrychleji vyhledat lékaře.
 
Dítě se při otravě rostlinami může zachránit téměř vždy. Obvykle se provádí výplach žaludku, podává se aktivní uhlí a další postup závisí na tom, jaké jsou příznaky; sledují a podporují se životní funkce, udržuje se krevní oběh, dýchání atd.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články