Nemůžete otěhotnět? Lékaři vám pomohou zjistit příčinu

Moc jste se těšili na miminko a nemůžete už velmi dlouho otěhotnět i přesto, že jste vyzkoušeli již všechny „zaručené“. Vaše další cesta by měla vést ke gynekologovi, který provede řadu vyšetření, aby objasnil příčinu, proč se miminko nedaří. Nebojte se, to zvládnete. A s námi budete i vědět, jaká vyšetření vás čekají…
Nemůžete otěhotnět? Lékaři vám pomohou zjistit příčinu
Neplodnost. Je to slovo, které straší v dnešní době řadu žen. Na druhou stranu je lepší vědět o případném problému hned než se roky trápit, že se vám nedaří počít a nevědět proč. „S manželem jsme se pokoušeli o dítě pět let a nic. Bohužel on nechtěl jít na testy a já postupem času také ne. Dnes vím, že to byla chyba, jen jsme manili čas. Až po pěti letech jsme absolvovali řadu vyšetření, která bohužel prokázala, že nemohu mít dítě. Smířili jsme se s tím a nakonec si adoptovali Pavlíka. Mohl s námi být už dávno a my se nemuseli trápit. Takže já osobně radím, aby nikdo, kdo má podezření, že něco není v pořádku neotálel a šel na vyšetření neplodnosti. Je to sice zdlouhavé, ale méně bolestivé než nevědomost,“ tvrdí osmatřicetiletá čtenářka Klára.
 
Co vás čeká v ordinaci
„Vyšetřování neplodnosti znamená provedení celé řady testů. Vzhledem k tomu, že nejméně dvacet procent všech případů neplodnosti je způsobeno neplodností ženy i muže zároveň , je velice důležité, aby byli vyšetřeni oba partneři,“ říká gynekolog, který se zaměřuje na neplodnost Martin Krúcaný. Ještě před vyšetřením ovšem budete požádáni vyplnění dotazníku, kdy každý z páru odpovídá zvlášť. Následuje podrobné zjištění anamnézy a vyšetření.
 
Vyšetření
To zahrnuje odběr na chlamydiové infekce, kapavku, eventuálně i na další škodlivé mikroorganismy. Kompletní krevní testy vyšetřují hormony, hepatitidu B, HIV, další různé viry, krevní skupinu a Rh faktor. Výsledek měření koncentrace hormonů FSH a estradiolu ve druhém nebo třetím dni menstruačního cyklu napoví o funkci vaječníků a zásobě vajíček.
 
Cílené dotazy na zdravotní stav, prodělané nemoci, menstruační cyklus a fyzikální vyšetření pak pomohou většinou určit, zda u vás dochází k ovulaci, či nikoliv. Pakliže se nic nezjistí, následují již speciální vyšetření, která si teď představíme:

Hysterosalpingografie
Hysterosalpingografie je rentgenologické vyšetření, které se používá u žen ke zjištění průchodnosti vejcovodů. Používá se při něm speciální rentgenový přístroj a kontrastní látka, která je vstříknuta do děložní dutiny. Na obrazovce přístroje se pak ukáže její pohyb ve vejcovodech a tím i jejich průchodnost.
 
Drilling vaječníků
Drilling vaječníků je chirurgický postup, při kterém se laparoskopicky (tedy za použití pouze malých řezů na kůži) "navrtávají" vaječníky. Tato metoda slouží k nastartování ovulace u žen s tzv. syndromem polycystických ovarií (vaječníků s mnohočetným výskytem cyst), které nereagovaly na snížení váhy nebo na terapii léky. Při operaci se používá laser nebo elektrický řezák, s jejichž pomocí je část vaječníků odstraněna.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Hysteroskopie
Hysteroskopie znamená přímé zobrazení děložní dutiny a vejcovodů po zavedení optického přístroje do dělohy. Často je prováděna při laparoskopii. Používá se k zobrazení případných neobvyklých útvarů v děloze, jako jsou např. nádory, srůsty, vrozené abnormality atd.
 
Penetrační test aneb ani muži nebudou mimo
Protže na miminko nejste sama a chyba automaticky samozřejmě nemusí být na vaší straně, měl by na test jít i váš partner. Ten podstoupí tzv. penetrační test. Měří se jím schopnost spermií podstoupit tzv. kapacitaci, proces, který je konečnou fází zrání spermie a který jí umožní proniknout do vajíčka (penetraci). Tento test bývá prováděn v případě, že ostatní testy v určení příčiny mužské neplodnosti selhaly. Je také prováděn ke zjištění plodnosti u mužů s velmi nízkým počtem spermií a rutinně bývá používán na mnoha klinikách před mimotělním oplodňováním.
 
Jak test probíhá
Odebrané spermie jsou po inkubaci ve výživném roztoku smíchány s vajíčky křečků, kterým byl odstraněn jejich vnější obal. Jako kontrola se používají spermie zdravého muže. Výsledek testu je pak vyjádřen jako procento křeččích vajíček, do kterých pronikla spermie. U zdravého muže se to podaří asi v šedesáti procentech případů. Protože existuje velká variabilita v penetraci vajíček, bývá výsledek testu také označován jako pozitivní (penetrace nastala) nebo negativní (penetrace nenastala).

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články