Nemoc urychlila můj rozvod

Před třemi lety mě náhle přepadly silné bolesti břicha. Stupňovaly se tak, že jsem se nemohla ani hýbat.
Nemoc urychlila můj rozvod

Manžel mě odvezl do nemocnice, kde vyslovili podezření na akutní zánět slepého střeva. Hned jsem šla na operaci. Jakmile jsem se probrala, dozvěděla jsem se, že mi odstranili nejen zanícené slepé střevo, ale zvláštní kousky tkáně na povrchu tlustého střeva. Netušila jsem, co to může být.

Až po dvou týdnech jsem se dozvěděla, že podle výsledků histologického vyšetření, mám endometriózu. Vůbec jsem nevěděla, co to je. Můj gynekolog mi doporučil postoupit další operaci, která měla odhalit ložiska endometriózy na vaječnících, cysty a také srůsty. Podle lékařů jsem měla co nejdříve otěhotnět s tím, že těhotenství může nemoc vyléčit. Manžel souhlasil a my se začali snažit. Jenže ani po roce a půl jsem neotěhotněla. Dvakrát jsem podstoupila umělé oplodnění, ale bez výsledku.

Byla jsem nešťastná a často protivná na manžela. Připadala jsem si jako hypochondr, často jsem měla bolesti, ale nevypadala jsem nemocně, a tak mě okolí moc nechápalo. Každou menstruaci jsem obrečela. Tak moc jsem se snažila, abych otěhotněla, ale těhotenství stejně nepřicházelo. Při každé menstruaci jsem měla silné bolesti, že jsem se ani nedokázala hýbat.

Po dvou letech trápení mi lékař navrhl další operaci. Při ní lékaři objevili spoustu srůstů a další velká ložiska nemoci. Navrhli mi podstoupit hormonální léčbu, při které mé tělo uvedou do umělého přechodu. Byla jsem zoufalá, tak jsem souhlasila. Léky ale měly spoustu vedlejších účinků. Přibrala jsem na váze, byla jsem náladová, měla jsem návaly a také se mi hodně zhoršila pleť. Připadala jsem si sama sobě ošklivá a začala jsem se nesnášet. V té době si můj manžel našel mladou slečnu a mně došlo, že už nemáme nic společného. Vím, že endometrióza nebyla jedinou příčinou našeho rozvodu, ale určitě tomu přispěla.

V umělém přechodu jsem byla půl roku a byly to těžké měsíce. Rozváděla jsem se a musela zvládat nepříjemné vedlejší účinky léků. Ale zvládla jsem to a moje bolesti konečně ustaly. Jen nevím na jak dlouho. Podle lékařů se nemoc může kdykoliv vrátit. Moc bych si přála, aby to všechno už bylo za mnou a endometrióza pro mě byla jen nepříjemná vzpomínka.

Zuzana 32 let

Příběh byl redakčně upraven.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články