Proč jíme zeleninu? Kvůli vitaminům, které obsahuje. Hlavně vitamin C a beta-karoten (provitamin A), který je dobrý na oči. Vitamin C posiluje obranyschopnost organismu a působí proti vzniku rakoviny. Zelenina obsahuje také řadu minerálních látek. Většina z nich při vaření přechází do vody, takže vývar ze zeleniny nikdy nevylévejte! Můžete jej použít pro přípravu polévky nebo kaše. Výjimku tvoří luštěniny a špenát. Voda z luštěnin obsahuje většinu látek, které nadýmají, blanšírováním špenátu se dá odstranit sedmdesát procent obsahu dusíku.
Co ještě zelenina obsahuje
Vodu - pokud má vaše dítko sklon k nadváze, zelenina je správná volba. Je chudá na kalorie a přitom z ní připravíte chutné a syté pokrmy. Vyzkoušejte třeba topinambury, nasládlou hlízovitou zeleninu, která obsahuje velké množství vlákniny a dobře zasytí.
Draslík - má důležitou funkci při regulaci vody v těle.
Síru - obsahuje ho například cibule, pórek či česnek. Způsobuje známé slzení očí. Je obsažena také v kloubech jako součást chrupavky a chrání proti rakovině.
Bioaktivní substance - tisíce přírodních barviv, chuťových a jiných účinných látek.
Co dělat, když dítě zeleninu odmítá?
Přebírá rizoto, aby mu neunikl žádný hrášek či kukuřice nebo zkoumavě sedí nad polévkou a přemýšlí, jak ji sníst, aniž by spolklo kousek zeleniny?
Ve své argumentaci nepoužívejte příliš slova jako „vnitřní kvalita potravin“ a neříkejte dětem, že je jídlo „zdravé“. Zelenina je pro děti zajímavá z hlediska své barevnosti, množství chutí a různorodých tvarů, pojmu "zdraví" ještě nejsou schopny porozumět.
Odborníci radí - nezvdávejte to při prvních pokusech. Může to být jen fáze, která pomine, dětem zkrátka chutná někdy to a jindy zase ono. Často také dítě tvrdošíjně odmítá jen určité druhy zeleniny. Jeden nemá rád nahořklou brokolici, druhý zase rajčata. Někdy pomůže dochucení čerstvým kořením nebo bylinkami. Pro zjemnění chuti můžeme přidat trochu smetany nebo jogurtu. Většinou stačí jedna lžíce.
Jíme očima, připravte dětem svačinu, které neodolají
Na internetu najdete spoustu inspirace, jak ze zeleniny vykouzlit umělecké dílko, které dítě ocení. Jíme totiž očima a čím pestřejší a zajímavější pokrm na talíři bude, tím lépe.
A hlavně jděte příkladem. Když budete jíst celá rodina zeleninu pravidelně a s chutí, oblíbí si ji i vaše dítě.
POZOR! Nedávejte dětem!
Syrové luštěniny (fazole, hrách). Obsahují látky bránící látkové výměně a jedovaté látky, které se zničí teprve vařením. Z toho důvodu nemají malé děti jíst ani syrový hrášek ze zahrádky! Pro milovníky kuchyně z dálného východu platí také zákaz syrových bambusových výhonků. Ty obsahují velké množství kyseliny kyanovodíkové.