Nedonošeňátka: Šatník jako pro panenky

Nejoblíbenější povinností nastávajících maminek je příprava dětské garderoby. Když se však miminko narodí o několik velikostí dřív, je prádelník s obřími obleky k ničemu.
Nedonošeňátka: Šatník jako pro panenky

Ačkoli dupačky a overálky nejsou tím, co v prvních dramatických dnech po předčasném porodu řešíte, postupně i výbavička přijde na přetřes. Nejde o to, že by bylo nutné miminko zahřívané inkubátorem oblékat, aby nenastydlo. Potřebné teplo přinášejí minibodýčka a košilky hlavně maminčině duši, kterou nepříjemně studí dočasné vyřazení z péče o vlastní dítě. Speciální oblečky do inkubátoru jsou k mání naštěstí už i u nás. Mimo jiné i díky Martině Koucké, která je nejen prodává, ale i sama vyrábí.

Jak jste se dostala k oblečkům nedonošeňat – máte s předčasným porodem osobní zkušenosti?
Na oblečení pro nedonošené děti jsem přišla čirou náhodou, když jsem sháněla dudlík, který by vyhovoval naší Matyldě. Mnou vysněný typ se používal právě pro nedonošené děti a v celé České republice nebyl k sehnání, stejně tak jako oblečky pod velikost 44. 

Potřebují vůbec děti ve vyhřívaném inkubátoru oblečky? Obvyklé jsou zatím jen čepičky a ponožky...
Čepičky se používají proto, že největší ztráta tepla probíhá přes hlavičku. Ponožky zase zahřívají periferní končetiny, které nejrychleji chladnou. Inkubátor pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu, takže bez oblečení se miminku nic nestane. Ovšem obleček pomáhá dítě personifikovat, zlidšťuje ho a dává maminkám pocit, že se mohou více starat. Péče o nedonošeňátko pomáhá rodičům vyrovnat se s předčasným porodem, psychika je na tom lépe. Bohužel zapojování rodičů předčasně narozených dětí do péče o ně ještě v porodnici není u nás samozřejmostí.

V čem jsou oblečky do inkubátoru jiné?
Jsou co nejšetrnější k citlivé dětské pokožce a co nejjednodušší na manipulaci. Šijí se z certifikovaných materiálů se speciálními úpravami. Například na naše oblečky používáme neškrábavý suchý zip, aby v žádném případě nemohlo dojít k poranění miminka. Každá taková oděrka by se totiž mohla stát vstupní branou infekci. Speciální úpravy spočívají v tom, že například bodýčka jsou nejen zavinovací, ale dají se rozepnout i v ramenou, aby se malé dětské ručky nemusely složitě oblékat do rukávů. Toto usnadnění maminkám pomáhá hlavně v začátcích a jsou za ně rády.

Jak oblečení pro miminka přijímají lékaři na JIP a intermediárních odděleních, kde nedonošeňátka obvykle tráví první týdny po narození?
To je různé. Někteří jsou všemi deseti pro a podporují individuální oblékání miminek, jiní tvrdí, že je to zbytečné.

Doporučujete tedy, aby se rodiče před nákupem oblečků s lékařem domluvili? Je známo, že některá nedonošeňátka jsou velmi citlivá (alespoň zpočátku) na jakýkoli dotyk a nadbytečnou manipulaci.
Přestože v zahraničí se nad oblékáním těchto miminek nikdo nepozastaví, u nás doporučuji zeptat se na oddělení, jak se na to budou tvářit. Většina specializovaných zařízení má určité kritérium, po jehož splnění nemají s používáním oblečků problém. Může to být třeba váhová hranice, samostatné dýchání, stabilizovaný stav, čili absence vážných zdravotních komplikací.

Mají zdejší rodiče o toto oblečení zájem? Nabízíte zboží z dovozu, nebo výhradně domácí?
Internetové stránky nedonosenatka.cz fungují téměř dva roky. Na e-shopu nabízíme především oblečení, ale vyhledávané jsou i dudlíky, plenky, polohovací pomůcky, oblíbená je i tzv. hacka, závěsná látková kolébka. Oblečení máme nejen dovozové, ale i české výroby značky Naneli, které šijeme. S výrobou jsem začala proto, že dovoz certifikovaného oblečení by byl neuvěřitelně drahý a dovoz necertifikovaného oblečení by se zase prodražil ve chvíli, kdy bych musela každý typ oblečku nechat v Čechách přezkoušet. 

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články