Neděste se skvrn, které se vytvoří v těhotenství

Jedním z problémů, na které si budoucí maminky v těhotenství stěžují, jsou skvrny, které se objevují na těle i na obličeji.
Neděste se skvrn, které se vytvoří v těhotenství

O tom, že těhotenství přináší do života ženy mnoho změn, se všeobecně ví a mnoho z vás se o tom může přesvědčit i na vlastní kůži. Jednou z nich je i další reakce těla na hormonální změny – změna pigmentace. Některé z nich po porodu zase samy vymizí, s některými se budete muset smířit.

Mnoho těchto změn je dáno zřejmě geneticky a tak se nemusíte bát, že se všechny naráz objeví právě u vás a ještě ve zhoršené míře. Na druhou stranu u některých z nich existují způsoby, jak alespoň omezit jejich výskyt.

Prsní dvorce a bradavky
Jedním z mnoha příznaků těhotenství, které žena může zaznamenat ještě před tím, než vůbec na těhotenském testu uvidí dva růžové proužky, je změna zabarvení bradavky a prsního dvorce.

Další změnou barvy kůže, která se objevuje u mnoha žen, je tzv. linea negra. Jde o tmavou čáru v podbřišku směrem od pupíku dolů. U žen, které se snadno opalují – mají tmavý typ pleti, je výskyt této čáry pravděpodobnější. Linea negra je způsobena hormonálními změnami – díky estrogenu se zvyšuje tvorba melaninu – kožního barviva. Většinou se objevuje během druhého trimestru.

Linea negra by měla po porodu postupně sama vymizet, i když někdy to může chvíli trvat a u někoho nezmizí vůbec. Díky opalování naopak může být ještě více viditelná.

Chloasma
Chloasma jsou žlutohnědé skvrny v obličeji – především na čele, na tvářích a na horním rtu. I ty by měly postupně vymizet, v některých případech k tomu ovšem nedojde. Tak jako u mnoha jiných problémů a příznaků spojených s těhotenstvím se může stát, že se vám díky větší zátěži, kterou těhotenství na vaše tělo klade, projeví dříve problém, který by se za jiných okolností objevil až později (tady máme na mysli tyto skvrny, ale může jít i o krevní tlak a podobně). Pokud tedy skvrny po porodu samy nezačnou blednout, pak je lépe navštívit kožního lékaře, který vám doporučí krém na zesvětlení těchto skvrn.

Chloasma se často objevuje nebo výrazně zhoršuje po delším pobytu na slunci. Proto se raději sluníčku vyhýbejte a používejte krémy s ochranným faktorem.

Neztrácejte hlavu, vše se vyřeší po porodu
Je důležité si také uvědomit, že každá žena je originál, takže u některých se projeví všechny uvedené změny a u některých jen jedna nebo žádná. Také intenzita, se kterou se může projevit, bývá různá.

V každém případě spíše vyčkávejte a s případnou léčbou začněte až po porodu - možná ji totiž nebudete vůbec potřebovat, jelikož se vám těhotenské neduhy v podobě skvrn vyhnou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články