Nechte si zkontrolovat znaménka a nejen ta podezřelá!

Které znaménko se na kůži objevilo nově a které se změnilo v posledních měsících? I zkušený lékař s tím má problém.
Nechte si zkontrolovat znaménka a nejen ta podezřelá!

Pro kožní skener Fotofinder to ale žádná překážka není. Lékař s jeho pomocí ví, kam se posléze zaměřit digitálním dermatoskopem. Po tomto vyšetření melanom už nemá šanci zabíjet!

Jednou z nejvíce zbytečných příčin úmrtí v souvislosti se zhoubným nádorem je maligní melanom. Tento nápadný, černě zbarvený nádor velmi lehce a rychle metastazuje a zabíjí čím dál mladší pacienty. Před větším vystavováním slunečnímu záření je nutné nechat znaménka vyšetřit a na podzim porovnat, jestli v průběhu letního období nevznikly nové nálezy.

Odhalte melanom včas
Podlehnutí malignímu melanomu je téměř zbytečné, protože lékař má obvykle několik měsíců až let na to, aby nádor odhalil a odstranil. Není to však tak jednoduché, jak často slýcháme. Při návštěvě lékaře jej lze upozornit na konkrétní pihu či znaménko a on ho zkontroluje dermatoskopem. Je to jakási prosvícená zvětšená lupa, která může obsahovat i moderní digitální technologie. V případě nejistoty nechá lékař podezřelé znaménko chirurgicky odstranit a zanalyzovat.

Nebezpečná znaménka
Průměrný běloch má na těle kolem čtyřiceti znamének. Často však podezíráme to neškodné, a přehlédneme to, které může zabíjet. Lékař nedokáže u všech pacientů vyšetřit každý kousek kůže. Musel by si také všechna znaménka pamatovat, aby při další kontrole pacienta dokázal určit, u kterého došlo ke změnám. Navíc lékař, jenž nezná dynamiku vývoje těchto lézí, neví, zda se zvětšují či zmenšují rychle a raději chirurgicky odstraní i „bezpečná“ znaménka. Následek? Nevzhledné jizvy.

Klepněte pro větší obrázek

FotoFinder - zázrak v boji s melanomem
Revolucí ve vyšetřování znamének je kombinace dvou vyšetřovacích metod pomocí přístroje FotoFinder. Právě tuto, u nás relativně novou, technologii využívá klinika a institut estetické medicíny Asklepion.

FotoFinder umožní screening celého těla, pacienta vyfotí zepředu i zezadu a snímek uloží. Při následné prohlídce přístroj porovná původní situaci s novou fotografií a upozorní lékaře na veškeré nové útvary či zvětšení původních nálezů. Lékař se při vyšetření zaměří zejména na tato místa. „Na rozdíl od současnosti, kdy pacient upozorní lékaře na obávané znaménko na rameni, zatímco melanom na noze zůstane skryt, s přístrojem FotoFinder nemá žádné znaménko šanci uniknout pozornosti,“ vysvětluje doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., ředitel kliniky estetické medicíny Asklepion.

Když lékař ví, na která místa se zaměřit, použije druhou část systému FotoFinder - digitální dermatoskop. V několika typech světla zanalyzuje podezřelé znaménko. S pomocí fotodynamické diagnostiky dovede určit i nebezpečnost nádorů jako bazaliom nebo spinaliom. Jsou méně nebezpečné, ale v určitém věku velmi omezující. Díky této dokonalé diagnostice takřka nemůže dojít k chybě. „Jedná se o ideální kombinaci schopnosti uložit objemná data a dokonale analyzovat konkrétní obraz. To dokáže přístroj FotoFinder lépe než člověk. Na konci vyšetření však vždy stojí lékař s bohatou klinickou zkušeností,“ dodává docent Šmucler.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články