Nechci mrkev, ale čokoládu!

Odmítá vaše dítě polévku, zeleninu i maso a dostat do něj pár lžiček jogurty je nadlidský výkon? Nejste v tom sami. Čas jídla se v mnoha rodinách s dětmi stává bitvou, kdy proti sobě stojí rodič pečující o správnou výživu svého miláčka a umíněné mrně, které chce obědvat lentilky.
Nechci mrkev, ale čokoládu!
„Hrůza“ zvaná jídlo
Už jste doma překonali přechod na pevnou stravu a myslíte si, že máte vyhráno a nic vás už nepřekvapí? Nechceme vás děsit, ale pokud nemáte andílka, čeká vás ještě pár horkých chvil typu „Tu brr pojívku papat nebudu“. První protesty kolem jídla se obvykle dostavují na přelomu mezi druhým a třetím rokem života dítěte. Stává se z něj osobnost, samostatný jedinec, který začne prosazovat své názory. I na to, co bude jíst. A vy máte dvě možnosti, buď se s tím smířit a počkat, až to přejde, nebo se nervovat u každého jídla.
 
„Malý vzdor kolem jídla přepadá opravdu skoro všechny děti v předškolním věku, jen málokterý se mu vyhne,“ uklidňuje zkušená pediatrička MUDr. Alena Bohdanecká a pokračuje: „Není třeba se trápit, jednoho dne se většinou vše uklidní samo. Já sama rodičům doporučuji jen toleranci a zásadovost. V praxi to znamená, že bychom neměli dětem příliš povolovat a vyvářet, jen co mu chutná nebo dokonce víc jídel najednou, aby si mohlo vybírat. Ideální není ani dítěti slibovat, že když něco sní, dostane čokoládu a podobně. Zároveň by se ale děti neměly do jídla nutit, křičet na ně, když něco nechtějí. To vede leda k dalšímu vzdoru. Prostě nechte dítě, ať si samo řekne. Nechce jíst? Ať tedy nejí, ale také nedostane nic jiného a už vůbec žádný pamlsek. Pokud dítě přesto nejí, nezoufejte, trocha hladu ještě nikomu neuškodila. Samozřejmě pokud „hladovění“ ač z trucu netrvá déle než týden. To už je lépe navštívit pediatra,“ dokončuje MUDr. Alena Bohdanecká.

Co dobrého na talíř
Vše, co děti jedí, má vliv na jejich zdravý vývoj a růst. Nejde tedy jen o to, zda netloustnou či naopak nejsou hubené, ale jídlo má přímý dopad na jejich zdraví. I když to je v období vzdoru těžké, snažte se být nekompromisní a připravujte dětem zdravou stravu. Samozřejmě není řeč o obilných klíčcích, spíš jde o to najít rovnováhu mezi tím, co je zdravé a tím co dětem chutná...
 
Strava by měla být pestrá! Zkuste dítěti nabízet co možná nejvíce různých druhů ovoce, zeleniny, cereálií, mléčných výrobků, ryb, drůbeže a netučného masa.
 
Pozor na kravské mléko! Je nezdravé, příliš zatěžuje ledviny.
 
Pokud možno dětem nepodávejte uzeniny a tučné maso. Ovšem kuřecí nebo libová šunka a dětmi tolik oblíbené párky (pokud budou drůbeží) jednou za čas neuškodí.
 
Přemíra cukru škodí. Neodříkejte svým dětem sladkosti, ale jen s mírou! Malý kousek čokolády nebo dvě sušenky denně nevadí, ale nikdy jimi nesuplujte snídani nebo svačinu. A děti do dvou let se bez sladkostí obejdou úplně.
 
Pokrmy připravujte na vodě nebo v páře. Občasné pečení nevadí, ale smažená nebo grilovaná jídla představují pro dětský organismus do pěti let opravdovou zátěž! Obalovaný kapr jednou za rok na vánoce ano, ale řízky každou neděli už raději ne!
 
Pro děti nejsou naprosto vhodná kořeněná jídla, slané a pikantní sýry, slané tyčinky, chipsy, slané pečivo.
 
Sůl nad zlato platí až v dospělosti. Do 10 let věku maximálně 5g (1 lžička) denně. Jídla během přípravy solte jen velmi mírně, zbytek rodiny si dosolí až na talíři.
 
Dbejte na dostatečný pitný režim – dítě by mělo v průběhu dne vypít cca 1,5 tekutin. Nemusí to být zrovna voda, ideální jsou ovocné čaje, ředěné ovocné šťávy nebo džusy. Naopak naprosté nevhodné jsou sladké a průmyslově vyráběné limonády plné „éček“ nebo umělých sladidel.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Buďte při jídle trpěliví ale zásadoví a neustupujte ani pláči ani „tichým scénám“.
 
Dítě nenuťte násilím jíst, mohli byste naopak vyvolat ještě větší odpor k jídlu.
 
Zároveň jej však nerozmazlujte a zbytečně nenabízejte několik chodů na výběr.
 
Vrchovatý talíř vzbuzuje u dětí „hrůzu“, lepší jsou malé porce, které si mohou přidat.
 
I u dětí platí, že hlad je nejlepší kuchař, lehký půst neuškodí a kručící žaludek uvítá i nenáviděný hrášek s masem…
 
Sušenky teplé jídlo nenahradí! Snažte se omezit časté mlsání mezi jídly. Zdravou alternativou může být ovocný tvaroh nebo sušené ovoce.
 
U jídla s dětmi mluvte! Každé společné jídlo si vychutnejte jako malou rodinnou oslavu, při dobré atmosféře se jí lépe (nejen dětem).
 
U menších dětí zabírá, pokud si ke stolu mohou vzít svou oblíbenou hračku. Medvídek nebo panenka má samozřejmě také svou „porci“.
 
Zkuste na své miláčky vyzrát – připravte jim na chlebíčky různé pomazánky, ani si nevšimnou, že je v nich jemně nastrouhaná mrkev (okurka, paprika atd.).
 
Do ovocných dření nebo pyré s piškoty se také „vejde“ spousta vitamínů.
 
A u dětí platí dvojnásob, že se jí i očima. Věnujte tedy trochu času i konečné úpravě jídla a zkuste vytvářet třeba různé obličejíčky. Když se z talíře bude místo krupicové kaše smát třeba šáša nebo medvídek z kakaa, dítě pojme oběd jako hru a při jídle „medvídka“ hravě zbaští.

Pod tlakem reklamy
Ke zhoršení jídelníčku našich nejmenších bohužel přispívá i reklama. Čokoládové dobroty jsou náhle „plné mléka“, gumoví medvídci podporují kosti a sušenky po ránu mají být tou nejlepší snídaní. Jen těžko se pak malým dětem vysvětluje, že je to lež, trik výrobců a že čokoláda je pořád jen čokoláda a sklenici mléka opravdu nenahradí. Buďte ale pevní, opravdu jde o zdraví vašich dětí. Šetrně a pokud možnost srozumitelně jim vysvětlete, že co se říká v televizi nemusí být vždycky pravda nebo že „televizní“ rodina není stejná jako ta vaše. Sladkostmi hlavní jídlo nenahrazujte nikdy, pokud ale mají děti dostatek pohybu a jinak jedí vyváženě, občasná „zdravá“ dobrůtka nezaškodí.

Anketa
Zajímalo nás, jak se jí u vás doma. Proto se Betynka zeptala maminek v okolí...

Jak je to u vás doma s jídlem?
 
Petra 27, let
Moje dvouletá dcera je „masožravec“. Bez naprostých problémů sní jakékoli masíčko, se zeleninou také nemá problém, dokonce doslova miluje špenát! Ovšem dostat do ní kousek ovoce nelze. Dříve jsem se hodně trápila, zkoušela snad všechny druhy a nic, vždycky je vyplivla! Takže, teď ovoce mačkám jako šťávu a malá je pije ředěné s vodou. Nenávidí i sladká jídla. A jogurty? Jedině nesladké a bílé, asi chce být modelka…(smích).

Monika 32 let
Jako mámu tří dětí mě už nic nepřekvapí. Prošla jsem si scénami a pláčem u jídla, nucením, vyvářením pěti různých dobrot a nic… Dnes už vše řeším v klidu. Hodně jíme zeleninu, sýry, ovoce a maso jen bílé. Když děti nechtějí, nejedí, prostě je nenutím. Večer se vždycky dostaví hlad a oni zbaští, co jim předložím. Pokud ovšem stávkují u oběda, mlsání během dne nebo „výlety“ do lednice netoleruji, to je pak doma „veselo“.

Jarka 38 let
Třináctiletá dcera je vegetariánka a dbá i jinak na zdravou výživu, takže jí vařím různé klíčky, zeleninku, naučila jsem se rýži a těstoviny snad na tisíc způsobů. Zato před šestnáctiletým synem „nic neuteče“. Jí rád a všechno. Bohužel si občas ve městě dopřává i jídlo ve fast foodech, což nevidím ráda. Jako náruživý sportovec ovšem všechno ze sebe zase vydá.

Text: Zuzana Aidomoan
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články