Nechcete polykat antikoncepční pilulky? Řešením je tělísko

Někdo si je nemůže vynachválit, některé ženy by si „danu“, jak se dlouhá léta antikoncepčním tělískům říkalo, nenechaly zavést ani náhodou. Mohly za to obavy a doslova pověsti, které o tělíscích kolovaly. Nitroděložní tělíska dneška ale patří mezi top antikoncepce.
Nechcete polykat antikoncepční pilulky? Řešením je tělísko
Hned na počátku je třeba říci, že tělísko není úplně pro každého. Primárně se zavádí až ženám, které jsou již po porodu. Je to způsobeno tím, že se tělísko zavádí do dělohy děložním čípkem, který je u žen, které ještě nerodily, příliš úzké. Takže proto, gynekologové doporučují zavedení až po prvním miminku. Jinak se tato antikoncepce až na výjimky hodí opravdu pro každou ženu.
 

Nitroděložní tělísko slovo neznámé

 

Při této antikoncepční metodě se využívá účinku tělísek různého tvaru zaváděných do dělohy. Dnes se vyrábějí z plastických hmot. Moderní tělíska jsou doplněna buď měděným drátkem nebo obsahují syntetický hormon s účinkem hormonu žlutého tělíska. Oba doplňky snižují výskyt nepříznivých průvodních účinků a zvyšují spolehlivost metody. Tělíska se do dělohy zavádějí ambulantně bez anestézie. K snazšímu odstranění z dělohy je většina z nich opatřena vlákny, která po zavedení vyčnívají do pochvy.

 

 

Jak to vlastně funguje?

 

Základní mechanismus účinku nitroděložních tělísek spočívá v tom, že v děloze působí jako cizí těleso, přitahují množství bílých krvinek a ty se vrhají na spermie, které postupují dělohou vzhůru. Tento efekt je ještě zvýšen měděným drátkem; uvolňovaná měď má toxický vliv na spermie a rovněž jim brání v cestě pohlavním ústrojím. Z hormonálně aktivních nitroděložních tělísek se kromě toho uvolňuje progestin, který působí především na hlen v kanálku hrdla děložního, činí ho vazkým a pro spermie neprostupným. Hormonálně aktivní nitroděložní tělíska vlastně kombinují dvě různé antikoncepční metody, obě s vysokým účinkem, a dosahují tak zcela extrémní spolehlivosti. Zavádějí se obvykle na nejvýše 5 let, pak se doporučuje jejich výměna, což lze provést opět ambulantně při jednom sezení.

 

 
Hlavní výhodou tělísek s mědí je jednoduchost užívání a pak jejich cena, která je daleko nejnižší ze všech moderních antikoncepčních metod. Zdravotní výhody nemají, s jedinou překvapivou výjimkou – dnes je již velmi pravděpodobné, že snižují riziko pozdějšího rozvoje rakoviny děložní sliznice. Výhody hormonálních tělísek spočívající především v jejich extrémní spolehlivosti. Většina žen ocení výrazný pokles intenzity menstruačního krvácení (v průměru o 95 %). Podle všeho mají ochranný vliv na vznik rakoviny děložní sliznice a do jisté míry chrání před záněty dělohy, vejcovodů a vaječníků.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 

I rizika tu jsou

 

Vše má své pro a proti a proto je fér uvést i některé komplikace, které může tělísko Nemedikovaná tělíska a tělíska s mědí zvyšují trochu délku a intenzitu menstruačního krvácení (u tělísek s mědí, která jsou menší, je tento vliv méně výrazný). Hormonálně aktivní tělíska způsobují po svém zavedení slabé krvácení, které trvá průměrně asi 3 měsíce. Pak mizí a většina žen poté nemenstruuje buď vůbec nebo jen velmi slabě. Toto vymizení menstruace souvisí s přímým vlivem hormonu na děložní sliznici - funkce vaječníku zůstává zachována (nejde o žádné riziko, zdravotní účinky této změny jsou kladné). Hlavní nevýhodou tělísek je, že postrádají některé výhody hormonálních metod. Nechrání před nádory a cystami vaječníku, nechrání před záněty vnitřních rodidel (fakticky jsou jedinou antikoncepční metodou, která před záněty nechrání; z toho vznikly dřívější obavy, že riziko zánětu zvyšují, to však není pravda). Mezi nevýhodami tělísek je nutno uvést i to, že velmi vzácně může dojít k poranění dělohy při jejich zavádění nebo odstraňování a že výjimečně mohou z dělohy vypadnout.

 

 

Pro koho se nehodí

 

Jak už bylo řečeno na začátku i tělíska se nehodí stoprocentně pro každou ženu. Tělíska obsahující měď se kromě toho nemohou zavést těm z vás, které trpí Wilsonovou chorobou a ženám alergickým na měď. Nedoporučuje se to i v případě, že trpíte na časté chronické nebo opakované infekce dělohy a vejcovodů, prodělala jste velké myomy dělohy, máte nevysvětlitelné pánevní bolesti. U hormonálních tělísek se nedoporučuje zavedení ženám, která mají jaterní problémy apod.

 

 

Jaká známe tělíska
Nitroděložní tělíska mohou být inertní, bez dalších biologicky účinných látek. Tato tělíska mají velmi rozmanité tvary. Novou generaci tělísek představují tělíska s měděným drátkem, jeho povrch je obvykle 375-380 mm2. Většinou mají tvar víceméně připomínající písmeno T. Existují i zlatá a stříbrná tělíska, jsou dražší a nemají žádné výhody. Nejnovější skupina tělísek progesteron, hormon žlutého tělíska, nebo v Evropě obvyklá tělíska se syntetickou obdobou progesteronu. I tato tělíska jsou tvaru písmene T.

Tělísko chce věrnost
Tělísko se hodí rozhodně pro ty, kteří nejsou promiskuitní, tedy pro ty ženy, které žijí v monogamním vztahu. . Žádné velké nebezpečí nehrozí, dochází ke stále stejnému vyměnování tekutin a tělo si postupně vytvoří velice účinné protilátky. Pokud však do hry vstoupí jiný partner a jiné mikroorganismy, na které není tělo připraveno, může se stát, že dojte k infekci. V takovém případě působí tělísko doslova jako načasovaná bomba a pomůže vzniku zánětu. V takovém případě nemusí jít o klasickou pohlavní nákazu, jako třeba kapavka, syfilis. Desítky jiných mikroorganismů jsou schopny natropit řadu nepříjemností.

Materiál vznikl s použitím podkladů MUDr. PhDr. Pavel Čepického, CSc. a MUDr. Radima Uzla (kniha Jak neotěhotnět)

 

 

Text: Eliška Zikmundová

 

 

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články