Nebojte, na kojení nejste sama, pomocníků jsou spousty!

Kojení je nejpřirozenější obživou miminek, jak všichni víme. Hlavně v prvních šesti měsících života dítěte by bylo nejvhodnější, aby bylo kojeno. Možná si myslíte, že ke kojení stačí jen miminko a váš prs. Omyl! Podívejte se na vymoženosti, které kojení usnadňují!
Nebojte, na kojení nejste sama, pomocníků jsou spousty!

Formovač bradavek
Je nezbytnou pomůckou pro maminky s vpáčenými a plochými bradavkami. O tom, zda formovač potřebujete, či ne, vám řekne gynekolog nebo sestra při těhotenské prohlídce. Ideální totiž je, když ho začnete používat už zhruba od 6. měsíce těhotenství.

Gelové obklady
Do porodnice si můžete přibalit i gelové obklady. Zklidňující prsní gelové obklady jsou dlouhodobě užitečné. Studený obklad přináší úlevu při nalití prsou po porodu, zatímco teplý obklad napomáhá spouštění mléka, dále jsou výborným pomocníkem při onemocnění prsu, jako je například ucpání mlékovodů.

Chránič bradavek
Další pomůckou, která je opravdu užitečná, je chránič bradavek. Jsou maminky, kterým mléko doslova teče z prsou, zároveň jsou i maminky, které bolestí nesnesou na prsou ani oděv. Chránič bradavek se tak vkládá do podprsenky, prsa pak mohou dýchat, urychluje se proces hojení a zabraňuje se tak i tvorbě plísní.

Prsní vložky
Pro zajištění pohodlí všech maminek je novinka v podobě anatomicky tvarovaných Bel baby prsních vložek, které přinášejí potřebnou ochranu a diskrétnost při jejich nošení. Prsní vložky Bel baby jsou díky příjemně měkkému netkanému textilu a speciální vnější vrstvě optimálně prodyšné a nedráždí tak citlivou pokožku. Současně jejich vysoce savé jádro z buničiny zabraňuje prosáknutí mléka. K zajištění dokonalého pocitu bezpečí přispívá také praktická lepící ploška, která spolehlivě drží prsní vložku v mateřské podprsence.

Prací absorpční vložky
Nezbytnou součástí předporodního nákupu by měly být i praktické prací vložky do podprsenky. Udržují totiž pokožku prsou suchou a zabraňují znečištění prádla při samovolném vytékání mléka hlavně v období šestinedělí.

Hojivé polštářky a mastičky
První dny po porodu mohou být pro mnohé z vás z hlediska kojení velmi bolestivé. Nejčastěji to bývá způsobené nesprávnou technikou kojení, při které může dojít k poranění bradavek. Hojení bolestivých bradavek, urychlují hydrogelové polštářky a hojivé mastičky.  Přinášejí okamžitou úlevu a jejich účinnost se projevuje velmi rychle.

Odsávačka mléka
Nezbytnou „společnicí“ pro některé kojící maminky je odsávačka, a to nejen pro první týdny po porodu. Mnohým pomáhá znovu nastartovat kojení i v období takzvané laktační krize.

Suplementor
Je speciální doplňkový systém ke kojení, který umožňuje dítěti sát mateřské mléko nebo příkrm z lahvičky a současně sát z matčina prsu. Tímto způsobem je tak zachovaný správný způsob sání miminka a při tom dochází ke stimulaci matčina hormonu prolaktin, který spouští tvorbu mléka.

Suplementor je složený z lahvičky pro dokrm a dvou tenkých cévek s možností volby mezi třemi průměry. Dítě se přiloží zároveň k prsu a cévce, která vede podél matčina prsu k bradavce. Začíná se nejširším průměrem a cílem je použití nejmenšího průměru, kdy mléko teče už téměř stejně pomalu jako z matčina prsu.

Sada lahviček na uskladnění mléka
Je vhodné, když maminky od samého počátku myslí „na horší časy“ a mléko si schovávají do mrazáku. Pro dokrmení svého hladového miminka pak nemusejí hned sahat po umělé výživě, ale pro své mléko do lednice či mrazáku. Lahvičky je nejlepší pořizovat současně s odsávačkou a sterilizátorem, a to od jedné firmy, aby například bylo možné odsávat rovnou do lahvičky a tu uskladnit.

Stříkačka nebo sonda na krmení
Pokud máte pocit, že miminku vaše mléko nestačí nebo z jakéhokoli důvodu nepije efektivně, je vhodné pro dočasné dokrmení, pokud chcete zachovat kojení, používat stříkačku. Tento alternativní způsob krmení se maminky učí již v porodnici, je velice jednoduchý a zvládnou ho i tatínci, zatímco maminky mohou třeba odpočívat.

Sterilizátor
Když si pořídíte odsávačku, lahvičky pro uskladnění mléka, je nejpraktičtější pořídit si od stejné firmy i sterilizátor. Na trhu jich je hodně, záleží na vás, jak ho chcete využít. Můžete si koupit elektrický, parní, cestovní, do mikrovlnky nebo jen sterilizační sáčky. Nejlepší je ale multifunkční, s nímž je možné i cestovat, aniž zabere mnoho místa, a zároveň ohřívá mléko a později i příkrmy.

Co dalšího si můžete pořídit pro pohodlnější kojení?
• Kojící podprsenku
• Kojící trička a noční košile
• Kojící polštář
• Speciální čaje a nápoje pro kojící maminky

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články