Náhradní mateřství: pro koho je, jak probíhá a co vás čeká

Pro koho je náhradní mateřství vhodným řešením? Jaká vyšetření čekají náhradní matku? Jak to vše probíhá a co finance?
Náhradní mateřství: pro koho je, jak probíhá a co vás čeká

Zeptali jsme se MUDr. Kateřiny Veselé z Kliniky reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky

Pro koho je náhradní mateřství vhodným řešením? 

Metoda náhradního mateřství slouží párům v případech, kdy: žena nemá dělohu, ať už z vrozených, nebo získaných příčin, děloha není schopna zajistit zahnízdění a donošení plodu, děložní dutina je poškozená nebo jsou na děloze srůsty, děložní sliznice je nízká, pokud dochází opakovaně k selhání implantace a potrácení a při některých jiných zdravotních indikacích.

Jaká vyšetření čekají náhradní matku?

Provádějí se vyšetření gynekologická, ultrazvuková, vyšetření na pohlavně přenosné choroby. Součástí je i posouzení celkového zdravotního stavu praktickým lékařem. Odborná vyšetření je potřeba podstoupit přímo v centru, kde celý proces proběhne.

Jak to vše probíhá? 

Jakmile se matka a pár dohodnou na spolupráci, vše probíhá stejně jako klasický IVF cyklus s tím rozdílem, že vajíčka se odeberou jedné ženě, ale embryo se pak vloží do dělohy jiné ženy -náhradní matky. Doporučujeme genetické testování embryí (PGS). Zabrání ve spoustě případů vzniku genetického postižení plodu a může předejít komplikacím. Logicky totiž může nastat situace, kdy pár chce těhotenství v případě postižení plodu ukončit, ale náhradní matka chce pokračovat, ale může tomu být samozřejmě i naopak. Řešení je pak vždy složité a je rozhodně mnohem lepší tomu předejít. Náhradní matky jsou zpravidla ženy s dobrou plodností, takže šance na otěhotnění po transferu embrya je u nich v průměru o něco vyšší než u neplodných žen.

Jak je to s hrazením péče při náhradním mateřství? 

Úhrada nespadá do úkonů hrazených zdravotními pojišťovnami. V některých případech je možné žádat o mimořádné schválení úhrady, tento proces je však složitý a nejistý. Financování celého procesu tak jde za žadatelským párem v rámci samoplatby.

Dítě biologická matka adoptuje

Na základě souhlasného prohlášení otce a náhradní matky o otcovství, které by mělo být podepsáno v průběhu těhotenství, se do rodného listu dítěte narození ihned vepíše biologický otec. Následně dítě adoptuje jeho biologická matka. Do doby rozhodnutí soudu o nezrušitelném osvojení, který by měl proběhnout do 3 měsíců věku dítěte, je dítě v péči biologických rodičů.


Náhradní mateřství: Dítě z půjčeného bříška

Náhradní mateřství: Dítě z půjčeného bříška

Příběh náhradní maminky Evy: Odnosila jsem jim dítě

Příběh náhradní maminky Evy: Odnosila jsem jim dítě

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články