Nahota není tabu

V některých rodinách je nahota přirozenou součástí života, v jiných se naopak rodiče a dětmi před sebou pro jistotu neukazují ani v prádle.
Nahota není tabu
Už by se to nemělo
Spousta rodičů v době, kdy jsou jejich děti miminka se nestydí a chodí před nimi zcela běžně ve spodním prádle nebo nazí. Pak náhle, většinou v době kolem dvou let věku jejich dětí se náhle stydí. Při převlékání se začnou schovávat a občas dokonce nutí i své děti, aby se před nimi také schovávaly. Myslíte si, že přeháníme? Bohužel ne. Stejnou zkušenost má i dvaatřicetiletá maminka čtyřleté dcery: „Když se malá narodila, fungovaly jsme doma úplně normálně. Ne že bychom chodili nazí neustále, ale rozhodně jsme se nesvlékali až za zamčenými dveřmi. Když byly Sofii tři roky všechno se změnilo. Respektive já stále chodím před malou nahá, ale manžel se neukáže ani ve slipech. Myslí si, že by ho malá takhle vidět neměla. Zamyká se dokonce i v koupelně.“

Podle psychologa Jeronýma. Klimeše je to poměrně častý jev. Bohužel nijak zvlášť šťastný „Děti vnímají rodiče jako celek, a když vidí, že se rodiče neustále zakrývají, připadá jim normální, že se musíme zahalovat a že nahota je něco špatného,“ vysvětluje, proč bychom to neměli se zbytečnou prudérií přehánět.

Na svět jsme nepřišli v teplákách
Naopak, když se máma i táta před dětmi svlékají či oblékají bez „skrývání“, tak jim nahota připadá přirozená. Pokud je to třeba umocněno tím, že děti chodí s rodiči na nudistické pláže – kde odmalička vidí rozdíl mezi mužem a ženou, dále i to, že chlapečkové mají přirození malá, tatínkové velká, že dětičky nemají ochlupení, rodiče je mají – tak jim to všechno přijde naprosto normální. Navíc pro děti, které se setkávají s „příjemnou nahotou, na těch správných místech“, tedy například na nudistických plážích nebo v naturistických centrech, je pochopitelné, že čím je člověk starší, tím víc se jeho tělo mění a nepodivují se nad tím. A ono se není nad čím divit. Koneckonců nahý jsme snad přišli na svět všichni, tak proč ten zbytečný stud.

Výchovou k toleranci
Největší problém ve vychovávání dětí k přijímání vlastního těla děláme my rodiče tím, že začneme přikazovat a rozkazovat: „Takhle nechoď, musíš se obléct, tohle musíš schovat.“ Kdybychom naprosto přirozeným způsobem vysvětlili dětem, že: „Když jsme tady doma, tak můžeme před sebou občas chodit nahatí, to není nic nenormálního. Stejně tak na pláži, kam jezdíme o víkendu a kde jsou všichni jako my bez plavek. Ale na veřejnosti jsme prostě oblečení.“ Klasicky „špatným“ příkladem je maminka, která se převléká v koupelně, vejde tam její malé dítě a ona zaječí a rychle si zakryje intimní části těla. Pokud rodičům není přirozené chodit po bytě bez oděvů, tak by neměli – když je dítě třeba zahlédne nahé v koupelně – dávat svůj stud najevo zahalením či jinou reakcí. V puritánských rodinách, kde se rodiče před dětmi „schovávají“ a dělají z nahoty něco nepatřičného, mohou mít děti problémy s přijímáním svého těla, se sexualitou, později v partnerských vztazích.
 
Klepněte pro větší obrázek

Když nahota obtěžuje
Nic se nemá ale nemá přehánět a nejdůležitější je přirozenost. V jistých věkových úsecích se totiž u dítěte objevuje přirozený stud. Většinou kolem čtyř let a pak následně na začátku puberty (tedy kolem 10–12 let, u dívek o něco dříve). A tady je i stran benevolentních rodičů potřeba zpozornět. Může se stát, že dítěti náhle nebude jeho vlastní nebo nahota rodičů příjemná, a bude se jí snažit vyhnout. Nikdy tedy děti nenuťte do něčeho, co samo nechce! Jednoduše respektujte jeho přání a zkuste si uvědomit, že od jistého věku není nahý otec vedle své dospívající nahé dcery ničím žádoucím ani prospěšným. Totéž platí pro výše uvedené nudapláže. Nutit dospívajícího puberťáka ke třítýdennímu pobytu v chorvatském naturistickém kempu pro pět tisíc lidí jeho zdravému sexuálnímu vývoji moc neprospěje. Klíč k odhadnutí situace je přitom poměrně jednoduchý. Začněte během dospívání svých dětí na dveře koupelny a dětského pokoje klepat. Dáváte tím najevo ohleduplnost, respekt k soukromí a také možnost volby. Pokud vám vaše dítě bude chtít otevřít nahé a nebude mu to vadit, jednoduše to udělá. Dalším signálem pro větší opatrnost je také skutečnost, že děti objevující svou sexualitu pomalu přestávají vyhledávat společné mazlení a něhu. To jsou momenty, kdy už byste se měli prostě svlékat.

Proč je nahota pro děti důležitá
Podle mnoha odborníků by si děti měly na nahotu zvykat od nejútlejšího věku. „Jestliže jsou odmala děti zvyklé na to, že být občas nahý je naprosto přirozené, nepřijde jim to nijak zvláštní a nemají důvod se v rodinném kruhu stydět. Naopak jedinci vyrůstající s prudérními rodiči, kde jen „vykouknou“ ve spodním prádle je tabu nebo dokonce hřích, mívají často poruchy vnímání obrazu vlastního těla, které mohou vyústit až v úzkostný stud, anorexii, bulimii či sexuální poruchy,“ vysvětluje dětský psycholog Radim Opatrný.
Souhlasí s ním i sexuoložka Tamara Cenková: „Postoj k nahotě by podle mě měl být liberální, protože rodiče, kteří vykřiknou a schovají své pohlaví, kdykoliv malé dítě vstoupí do místnosti, ukazují, že „to“ je něco nepřístojného a MUSÍ se ukrývat. A pokud je jediné nahé tělo, které děti vidí, to z médií, navíc zveličené a silně erotizované, začnou vnímat lidské tělo jako zakázaný a erotický objekt. Bohužel začnou i své tělo vnímat jako neodpovídající a dokonce hříšný objekt. Během vývoje se pak dostavují úzkosti a poruchy v psychickém vývoji.

Anketa
Je nahota v rodině přirozená nebo nepřípustná?

Johana, dcery 7 a 5 let
Nahota je přirozená a děti by to měly zjistit v rodině. Doma se nestydíme a také rádi s dětmi navštěvujeme nudistické pláže. Když se malá dcera zeptá na něco ohledně mého těla, tak jí to vysvětlím a řeknu, že to bude mít, až bude velká. Prohlížíme si knihy o lidském těle, pohlavní orgány holky odmalička nazývají pravými jmény.

Zuzana, dcera 4, 5 let a syn 3 roky
Narodil jsem se předpokládám, podle zkušeností s vlastními dětmi, nahý. Konkrétně to v běžném životě znamená, že před sebou nic neskrýváme. Terezka v devíti letech ví, jak přicházejí děti na svět a jak se který kousek těla jmenuje, skoro čtyřletá Natálka také. A jinak chodíme doma i venku oblečení dle počasí a příležitosti. Takže nahota přirozená je.

Martin, 3 kluci 7, 4, a 1, 5 roku
Zajisté. Vedu děti k otevřenosti, upřímnosti, opravdovosti, přirozenosti, informovanosti, aktivitě a zodpovědnosti. Nic před sebou neskrýváme. Ani svoje tělo, ani psychické rozpoložení, emoce. Vedu děti k tomu, aby znaly svoje tělo, měly se rády a rozvíjely zodpovědný a pozitivní vztah k vlastní sexualitě.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články