Na zuby v těhotenství opatrně!

V době těhotenství je ženský organismus ovlivněn výraznými hormonálními změnami. Mění se vnímání chuti, pachů a zvyšuje se dávivý reflex.
Na zuby v těhotenství opatrně!

V dutině ústní je těmito hormonálními změnami nejvíce ovlivněna dáseň. Změny vnímání chuti vedou gravidní ženu ke zvýšené konzumaci sladkostí a kyselých jídel. Hormonální změny, zvýšený dávivý reflex a častější zvracení zejména v prvních měsících gravidity mají vliv na pokles pH v ústech. U řady těhotných se také zhoršuje úroveň ústní hygieny. Důvodů, proč úroveň péče o hygienu dutiny ústní v těhotenství klesá, je několik: zvýšená únava, nižší fyzická výkonnost a těhotenské zvracení, které je často vyvoláno právě zubním kartáčkem. Zhoršená hygiena a změny stravovacích návyků vedou k vyššímu výskytu mikroorganismů nutných pro zkvašování cukrů, vzniku zubního kazu a zhoršení stavu dásní. 

Právě v tomto období je ale nutno věnovat zvýšenou pozornost prevenci zubního kazu a parodontopatií (onemocnění závěsného aparátu zubu) prostřednictvím důkladně prováděné ústní hygieny. Nezapomínejte ani na preventivní prohlídky u zubního lékaře.

Kazivost chrupu v těhotenství
Traduje se, že vyšší kazivost chrupu v průběhu těhotenství je způsobena tím, že plod odebírá matce vápník ze zubních tkání. Toto tvrzení však nebylo nikdy prokázáno. Pravdou je, že náchylnost ke vzniku zubního kazu je v těhotenství zvýšena. Důvody jsou ale jiné: vyšší konzumace sladkostí, kyselé prostředí v ústech v důsledku častějšího zvracení a zhoršená ústní hygiena vedoucí k pomnožení škodlivých bakterií.

Na povrchu zubů se neustále usazuje bílá mazlavá hmota nazývaná zubní plak. Cukry z potravy (zdrojem jsou sladkosti, med, slazené nápoje, ovoce, ale i chléb a pečivo) jsou bakteriemi přítomnými v zubním plaku zkvašovány na kyseliny. Pod vlivem sníženého pH pak dochází k demineralizaci (odvápnění) skloviny.

Jedině omezením konzumace cukrů, pečlivým odstraňováním zubního plaku dvakrát denně a aplikací fluoridů zajišťujících „zkvalitnění“ skloviny můžete riziko vzniku zubního kazu snížit.

Těhotenská gingivitida
Gingivitida neboli zánět dásně je jedním z nejčastějších zánětů v lidském těle. Zánětem dásní trpí 30-100% těhotných žen. Hlavním projevem těhotenské gingivitidy je krvácení dásní při čištění chrupu, někdy při jídle výjimečně i krvácení zcela spontánní. Zanícená dáseň je navíc zarudlá, zduřelá, hladká a lesklá a někdy i mírně bolestivá. Těhotenská gingivitida vzniká hlavně u žen, které již měly zánětlivé změny na dásni před otěhotněním. Příčinou zhoršení stavu je hormonálně navozená vyšší citlivost dásní. Samotný zánět dásně je vyvolán přítomností zubního plaku, který produkuje řadu toxických látek a enzymů. Pokud se tyto látky dostanou do krevního oběhu ženy, zvyšuje se riziko předčasného porodu. Odborníci v USA tvrdí, že správným ošetřením dásní by se dalo zabránit každému pátému předčasnému porodu.

Při déletrvajícím zánětu dásní dochází k jeho šíření na kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu. V takovém případě již hovoříme o parodontitidě, dříve „parodontóze“. Pokud chceme projevům těhotenské gingivitidy předejít, měly by se ihned na počátku těhotenství či ještě dříve odstranit všechny příčiny, které mohou vést k dráždění dásní. Především je třeba navštívit zubního lékaře a nechat si odstranit zubní kámen. Je třeba úplně přestat kouřit, ale tento požadavek je u těhotné ženy samozřejmý z důvodu ochrany plodu.

Pokud má žena v ústech snímatelné či fixní náhrady, je třeba zkontrolovat, zda někde netlačí či mechanicky dáseň nedráždí. To se týká také zubních výplní, které mohou mít ostré hrany. A nejdůležitější je co možná nejpečlivější dodržování ústní hygieny. Při čištění by se neměly opomenout mezizubní prostory, protože plak se kromě zubních krčků zpočátku hromadí hlavně tam.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články