Na množství jódu v potravě dbejte!

Česká republika je zemí minimálně dvou paradoxů. Přestože není přímořským státem, rodí se tu jachtaři světové úrovně. A ačkoliv nemáme moře, má Česká republika svou vlastní mořskou vodu. Že vás to překvapuje?
Na množství jódu v potravě dbejte!

Když se vydáte do Lázní Darkov, můžete se přesvědčit na vlastní oči. Zdejší třetihorní mořská voda je opravdovým unikátem. Vyvěrá z hloubky až 1000 metrů a jako každá mořská voda, i tato je bohatá na jód – přírodní prvek klíčový pro správnou funkci lidského organizmu. Obsahuje jej v koncentraci až 25 mg na 1 litr, což je množství, kterého nedosahuje ani oblíbené Jaderské moře.

Proč je jód tak důležitý?
Voda, nacházející se v podložích Karvinska, je přírodní silně mineralizovaná solanka. Jód, který je v ní obsažen se během vypařování velice snadno vstřebává do těla pouhým dýcháním. V omezené míře je vstřebatelný i kůží (mnoho lidí si vybaví i jeho dezinfekční význam).

K nejdůležitějším rolím tohoto prvku v těle patří jeho vliv na správnou funkci štítné žlázy. A protože se jód k jednotlivým orgánům dostává cévním systémem, zároveň jde o nejúčinnější přírodní prvek k léčbě řady cévních onemocnění, který je využívaný v lázeňství.

Za pomyslný vrchol pak lze považovat jeho celkový efekt na organizmus, ke kterému dochází díky zlepšenému prokrvení. Tělo je najednou zdravější, pohyblivější a blahodárný efekt je vidět i na psychice.

Co když jód není?
Jód je důležitý nejen pro správnou funkci těla, ale především proto, že jeho absence těžce poškozuje zdraví. Lidé často ani nemají podezření, že by jim mohl tento životně důležitý prvek chybět. Pouze rozpačitě vnímají, že jsou podráždění, skleslí, unavení, nemohou klidně spát nebo se snadno nakazí infekčními chorobami. V poslední době se nedostatek jódu dává do souvislosti i s onkologickými onemocněními. Studie ukázaly, že např. ženy s rakovinou prsu často nemají žádný jód v těle.

Denní potřeba jódu:
Dítě do 5 let - 0,9 mg
Dítě 6 – 12 let - 1,2 mg
Děti nad 12 let a dospělí - 1,5 mg
   
Jak dostat jód do těla? 
Díky množství jódu, které voda v Darkově obsahuje, se jej do štítné žlázy dostane tolik, že to umožňuje jeho ukládání v těle. Tím je zaručen dlouhodobý účinek na organizmus. Již třítýdenní pobyt v těchto karvinských lázních stačí k tomu, aby si štítná žláza vytvořila zásoby jódu na následujících 9 měsíců. Zdejší kůra je tak mnohem účinnější než pobyt u moře, konzumace ryb, nebo dokonce uměle připravované jódové koupele.

Obsah jódu:
Treska - 1,2 mg na 1 kg 
Jaderské moře - 0,06 mg na 1 litr
Třetihorní mořská v Lázních Darkov - až 25 mg na 1 litr

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články