Na horečku s chladnou hlavou

Nemocné dítě a teploměr šplhající nebezpečně vzhůru, to je noční můra všech rodičů, které se ale většinou nevyhnete. Ať je léto, nebo zima, horečka vás může dostihnout kdykoli a kdekoli. Proto na ni buďte připraveni.
Na horečku s chladnou hlavou

Co to vlastně horečka je? Obecně za ni považujeme teplotu organismu vyšší než 38 stupňů. Horečka sama o sobě není nemoc, ale jejím prostřednictvím tělo signalizuje, že v něm není něco v pořádku. Za nejvyšší teplotu, kterou člověk může přežít, je považována horečka 41,9°C. Pokud dítěti naměříte zvýšenou teplotu, je třeba zvážit, zda volat lékaře, nebo počkat, jak se situace vyvine, a zda ji zvládnete sami. V některých případech jistě sami odhadnete, proč horečka nastoupila (růst zubů, nachlazení...), a dokážete tedy vyhodnotit, zda je nutné vyhledat lékaře, nebo ne. Jezdit na pohotovost s každou drobností je hloupost, ale na druhou stranu, pokud si nejste jistí, je samozřejmě lepší jet zbytečně než pozdě. Někdy, například v případě meningokokové infekce, je včasný zásah lékaře doslova životně důležitý. Horečka je tedy veskrze ošemetná věc.

Co dělat, když má dítě teplotu

• Uložte ho do postele nebo alespoň zajistěte klidné prostředí.

• Pokuste se zjistit, co horečku způsobilo, a podle toho vyhledejte pomoc lékaře, nebo se pokuste zvládnout situaci doma. Pokud teplota trvá bez jasné příčiny déle než dva dny, pak situaci s lékařem konzultujte.

• Důležitý je dostatek tekutin. Někdy dítě s horečkou pít odmítá, ale v tu chvíli buďte důslední a na pití dohlédněte. Dítě totiž pocením ztrácí tekutiny, takže je třeba je doplnit a ideálně ještě přidat něco navíc.

• Upravte místnost, kde malý pacient stůně. Nemělo by tu být příliš horko a suchý vzduch. Také prudké světlo je někdy nepříjemné, v tom případě zatáhněte závěsy. Vzduch je dobré zvlhčit, ať už zvlhčovačem, nebo jen mokrým ručníkem položeným na topení.

• Záleží také na oblečení, v němž se bude malý pacient potit. Mělo by být volné, lehké a savé, nejlépe tedy bavlněné. Mějte v zásobě (pokud možno připravené přímo u postele/postýlky) víc pyžámek, protože je třeba potící se dítě převlékat, aby neleželo v propoceném a studeném oblečení. Některé malé děti se při horečce mohou i počurat nebo pozvracet (kromě náhradního pyžámka tedy stojí za to mít po ruce i nočník nebo kyblík na zvracení).

• Někdy je dítěti při horečce zima, v tom případě přidejte ponožky nebo druhou deku. Na druhou stranu, když dítě ‚hicuje', ponožky a další deky sundejte.

• Pokud dítě při horečce bolí hlava, přikládejte mu chladný obklad. Ten můžete přiložit i na zápěstí a kotníky.

• Dítě můžete také omývat houbou nebo mu udělat chladivý (nikoli ledový!) zábal. Má-li dítě zimnici, pak samozřejmě takový zábal není vhodný. Zábal připravíte z pruhu látky nebo ručníku. namočeného ve vlažné vodě (18–20 stupňů). Dítěti zabalte hrudník a bříško a nepřikrývejte ho. Takto ho nechte odpočívat 10-15 minut. V místnosti, kde malý pacient leží, by samozřejmě mělo být teplo, ale nikoli vedro.

Čípky versus sirupy

Pediatři doporučují podávat léky na horečku při teplotě okolo 38 °C. Především u miminek a batolat byste tuto hranici neměli podceňovat. Doma byste měli neustále mít k dispozici čípky nebo sirup, protože s teplotami se určitě setkáte, a když se vám dítě s horečkou probudí v noci a vy mu nemáte co nabídnout, je to problém. V souboji mezi čípky a sirupy rychleji zabírají čípky, ale především větší děti je odmítají. Sirup zase mohou malí pacienti vyzvracet. Doporučuje se střídat po čtyřech hodinách dva druhy čípků a sirupů, jeden s ibuprofenem a druhý s paracetamolem. Jednou tedy podáte paracetamol a za čtyři hodiny ibuprofenový lék atd. Pokud dítě sirup pár minut po požití vyzvrací, musíte zkusit odhadnout, kolik mohlo vstřebat, a lék doplnit. V případě zvracení je tedy lepší podávat čípky.

Postupem času získáte zkušenosti, jak vaše dítě reaguje, kdy je horečka znakem banálnějšího nachlazení a kdy už asi jde o vážnější onemocnění a jak se zachovat. Čím více budete své dítě znát, tím více budete na horečku připraveni.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články