Na horách nemusíte jen lyžovat! Tipy jak zabavit nelyžaře

Stavění sněhuláka, sáňkování a koulování nemusejí být jedinými hrátkami, které si můžete s dětmi v zimě užívat.
Na horách nemusíte jen lyžovat! Tipy jak zabavit nelyžaře

Housenka místo sněhuláka

Sněhulák samozřejmě k zimě patří a s dětmi musíte alespoň jednoho postavit, protože jinak by zima nebyla správně pokřtěna, ale pak už se klidně pusťte do dalšího sněhového tvoření. Co takhle udělat sněhovou housenku? Uválejte s dětmi několik velkých sněhových koulí, na první udělejte nos a oči a je hotovo. Ze sněhu můžete udělat také bojovou pevnost, z níž se dobře povedou koulovací bitvy.

Nejmenším dětem vezměte ven bábovičky z pískoviště. Stejně dobře poslouží i na sněhu. A pokud přibalíte do tašky třeba malé postavičky z lega, mohou jim děti postavit sněhový domeček.

Jak naučit děti lyžovat: Respektujte jejich tempo a zapomeňte na lano

Jak naučit děti lyžovat: Respektujte jejich tempo a zapomeňte na lano

Zamotaný had

Veselá a jednoduchá hra se hodí pro více dětí. Všechny si stoupnou co nejblíže k sobě, zavřou oči a zvednou ruce nad hlavu (pokud hrají dospělí s dětmi, pak zvednou ruce samozřejmě jen děti). Na povel se každé dítě snaží chytit jiných rukou, pokud možno co nejdále od sebe, aby byla hra zajímavější. Pak hráči otevřou oči a úkolem je zamotané klubíčko tak, aby se všichni drželi za ruce v kroužku. Přelézá se, otáčí, jak jen to jde, dokud není had rozpleten, což se někdy ani nepovede. Pokud hru hrajete na sněhu, mohou děti při rozplétání padat do závějí, a užít si tak spoustu legrace.

Honička v bludišti

Pro tuhle jednoduchou hru musíte najít plácek s neporušeným sněhem. Stoupněte si s dětmi na jedno místo, z něj pak vyběhněte na různé strany a vyšlapávejte do sněhu cestičky, které se budou všelijak křížit a tvořit dohromady jakési bludiště. Pak určete jedno nebo i více dětí, které budou chytat ostatní a rozběhněte se do vyšlapaných uliček. Chce to trochu důvtipu, abyste chytačům nevběhli rovnou do náruče.

Iglú

Iglů je sice práce pro dospělé, ale děti mohou zdatně vypomáhat. Na iglů potřebujete dostatek sněhu a lopatu nebo pilu, abyste mohli vytvarovat sněhové cihly. Postavené iglú nechte přes noc vymrznout, aby bylo pevné. Děti budou z ledového obydlí nadšené, zabaví je na několik dní a vy máte o klid postaráno

Sněhové malování

Kreslit se dá i na sněhu. Dejte dětem malé plastové láhve naplněné vodou obarvenou třeba potravinářskými barvami. Ve víčku udělejte dírku tak, aby voda při zmáčknutí láhve, nebo i jen při sklopení víčkem dolů, snadno vytékala.

Děti tak mohou do sněhu malovat barevné obrazce nebo jen běhat a nechávat za sebou pestré cestičky. Bude je to určitě bavit a pokud pořádně mrzne, pak se ze svých ledových obrázků mohou radovat i několik dní.

První zima s miminkem. Co byste měli vědět a na co si dát pozor

První zima s miminkem. Co byste měli vědět a na co si dát pozor

Bublinky a balonky

Udeří-li mrazy, kdy teploměr klesne proklatě nízko pod nulu, pak je to ten správný čas na ledové bublinky a balonky. Naplňte balonek obarvenou vodou, zavažte a dejte ven zmrznout. Vysvětlete dětem, že to bude dlouho trvat, ale výsledek stojí za to. Po odstranění balonku vám zbude krásná barevná koule. Na ledové bublinky potřebujete mýdlovou vodu a bublifuk. Pak už jen stačí vyjít ven a rozfoukat bublinky kolem sebe. Jakmile se usadí na sněhu, během krátké chvíle se promění v ledové kouličky jako z broušeného skla.

Malá olympiáda

  • Házení koulí: Můžete soutěžit, kdo dohodí dál, nebo kdo se trefí do předem vyznačeného kruhu, který můžete vytvořit z větviček, šišek... Můžete také na karton namalovat terč a závodit, kdo se strefí do jeho středu. Hru lze snadno přizpůsobit věku dětí.
  • Skok do dálky: I tato jednoduchá disciplína se dá variovat podle věku. Můžete soutěžit, kdo doskočí dál, skákat pozadu, přes sněhové koule, kreativitě se meze nekladou. A když se u toho někdo pořádně vyválí ve sněhu, vůbec to nevadí.
  • Nejdelší jízda: Bez sáňkování, bobování, jízdy na igelitu nebo třeba i na starém dětském nafukovacím kruhu si zimu neumíme představit. Udělejte z jízdy malý závod. Kdo dojede nejdál?
  • Slalom: Zapíchněte do sněhu větvičky, kolíky nebo lyžařské hůlky a vytvořte slalom, který děti proběhnou. Pokud ho postavíte na svahu, mohou ho projet na bobech, na saních nebo samozřejmě na lyžích.
  • Válení sudů: Kdo se dál dokoulí? Tahle obyčejná disciplína vždycky zabere, jen je třeba počítat s tím, že sníh budou mít děti úplně všude.

A večer nezapomeňte udělat slavnostní vyhlášení i s medailemi.

Noční světelná bojovka

Udělejte dětem noční bojovku, která ale díky časnému stmívání může být už v odpoledních hodinách, a proto se hodí i pro nejmenší. Světlo čajových svíček, které vložíte do malých skleniček třeba od přesnídávek a umístíte do sněhu, působí kouzelně až pohádkově.

Světýlka můžete udělat i barevná, pokud do plastových láhví s vodou vložíte rozlomené svítící tyčky různých barev. Z několika takových světýlek pak vytvořte malou stezku odvahy. Na cestu můžete dětem dát baterky nebo malé lucerničky. 

GALERIE: Rodičovství je fuška. Podívejte se na vtipné fotky unavených rodičů

GALERIE: Rodičovství je fuška. Podívejte se na vtipné fotky unavených rodičů

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články