Monika Rymešová: Od mykóz mi pomohly tampóny

Ve 14 letech jsem poprvé prodělala vaginální mykózu. Jenže tenkrát jsem to přisuzovala celodennímu pobytu v bazénu. Problém nastal ve chvíli, kdy jsem byla nucena navštěvovat gynekologickou ordinaci čím dál častěji.
Monika Rymešová: Od mykóz mi pomohly tampóny

Moje tehdejší lékařka mě odbývala s tím, že chodím málo oblékaná, že nosím špatné prádlo, že mám špatnou životosprávu, že chodím pravidelně plavat, anebo že to mám ze špatné intimní hygieny. Z počátku jsem si říkala, že má asi pravdu, ale poté, co jsem eliminovala „to špatné“, co mi vyčítala, a stejně jsem dříve či později seděla v čekárně, jsem si řekla, že to není jen moje vina.

Nic nepomáhalo...
Změnila jsem lékařku, ale šla jsem z bláta do louže. Nová gynekoložka měla svůj názor na to, kde jsem k mykóze přišla, ještě podivnější - nejdříve mě nahlodávala tím, že je mi můj tehdejší sexuální partner nevěrný a že to „přinesl“ odjinud. Tak to šlo asi rok. Snášela jsem to, protože jsem potřebovala jistotu, že až bude zase nejhůř, budu se mít na koho obrátit, ale poté, co mě gynekoložka obvinila z promiskuity a duševní dysfunkce, jsem opět změnila ordinaci. Byla jsem zoufalá, protože jsem si opravdu začala připadat nemocná. Přemýšlela jsem, co dělám špatně, trávila jsem hodiny prohledáváním internetu a zkoušela jsem, co mi kdo doporučil. Podstoupila jsem dokonce hormonální léčbu na reprodukční klinice, protože mi známá doporučila, že jí to pomohlo. Podrobila jsem se punkci vaječníků v celkové anestezii v domnění, že moje problémy budou ty tam, ale chybička se vloudila.

Pomohl až leták
Naštěstí jsem se dostala do rukou soukromého lékaře, který mi vysvětlil, že není divu, že se mi mykózy neustále vrací, když jsem jich za poslední necelé 3 roky prodělala dvě desítky a užíváním antimykotik jsem si kompletně zdecimovala poševní mikroflóru. Když opět přišel pocit nesnesitelného pálení a svědění, vydala jsem se do gynekologické ordinace.  Usadila jsem se jako vždy a zahleděla se na nástěnku. Všimla jsem si poutače, který hlásal: „Chcete se zbavit vaginálních mykóz jednou provždy?“ Přistihla jsem sama sebe, jak pokyvuji hlavou. Sáhla jsem do kastlíku a vytáhla letáček probiotických tampónů ellen. Hned při vstupu do ordinace, jsem se svého gynekologa zeptala, co si o tom myslí. On jen chválil a chválil, ale já už byla skeptická snad ke všemu. Řekl mi, ať si zkusím napsat o vzorek na vyzkoušení, že za to nic nedám. Tak jsem taky udělala.

Zanedlouho mi došla nejen odpověď, ale i dva kusy tampónů na vyzkoušenou. Tato rychlá odpověď i ohlasy spokojených uživatelek mě přesvědčily k tomu, abych si pořídila hned tři balení a vyzkoušela užívání tamponů po třech po sobě jdoucích menstruacích. Změnu jsem pocítila již přibližně po měsíci, kdy jsem přestala pozorovat výraznější výtok, který mě obtěžoval snad od počátku mých potíží. Po dalších asi 14 dnech výtok zmizel úplně. Ellen užívám pravidelně již tři čtvrtě roku a od té doby nevím, co jsou to vaginální mykózy. Opět chodím o víkendech plavat a tentokrát už nemusím přemýšlet o tom, kdy má můj gynekolog ordinační hodiny.

Monika Rymešová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články