Modré světlo pro žluťásky

Třetí den po porodu se maminky už obvykle cítí docela fit. Přesto se některé musí v porodnici ještě pár dní zdržet. Jejich miminka totiž začala žloutnout.
Modré světlo pro žluťásky
Lehce zabarvená kůžička sice miminkům docela sluší, ale je signálem dočasné, tzv. novorozenecké žloutenky, jež se objevuje zhruba u poloviny všech človíčků, kteří se narodili v řádném termínu, a skoro u 95 % těch, kteří na svět příliš spěchali.

Běžná komplikace
Ačkoli je každý zdravotní problém děťátka pro maminku stresující, v případě běžné novorozenecké žloutenky není třeba mít strach. „Je vlastně projevem zvýšené hladiny žlutého krevního barviva – bilirubinu. V těhotenství bilirubin přechází přes placentu a je odbouráván játry matky. V bříšku maminky mají miminka jiný typ krevního barviva, který se po narození mění, dochází ke zvýšenému rozpadu červených krvinek a jejich rychlejší obnově. Protože však játra novorozence ještě nepracují tak dokonale a celý metabolický systém teprve dozrává (u předčasně narozených dětí je to ještě znatelnější), bilirubin se vylučuje pomaleji a hromadí se, což se projeví v krvi i na kůži novorozence,“ vysvětluje MUDr. Helena Slavíková z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě. Během těhotenství se tomuto běžnému typu novorozenecké žloutenky nedá nijak předejít.

Třetí den života
Obvykle žloutenka dosahuje svého vrcholu třetí den po narození. Orientační hodnoty bilirubinu se zjišťují pomocí speciálního přístroje s čidlem – ikterometru, který blikne na kůži a změří množství barviva. Je-li to třeba, provádí se krevní test a podle výsledků se volí další postup. Někdy zvýšené hodnoty začnou už následující den samy klesat ,a pokud se dostávají do normy, může miminko, nemá-li jiné zdravotní komplikace, odjet domů. Když hodnoty zůstávají stejné nebo rostou, přistoupí lékaři k fototerapii – léčbě modrým světlem.

Modrou proti žluté
Modré světlo s nízkou vlnovou délkou urychluje vylučování barviva a tím žloutenka slábne. Nejde o nic složitého a už vůbec ne nebezpečného. Na snížení nežádoucích hodnot obvykle stačí den a půl až dva dny. Miminko leží rozbalené na vyhřívaném lůžku nebo v inkubátoru. Na sobě má jen plenku, aby světlo dopadalo na co největší plochu kůže, a má zakrytá očka, aby nedošlo k jejich podráždění. Lampa na ně svítí shora. „Existují i lehátka, v nichž je lampa zabudována a svítí na dítě oblečené do speciálního oblečku zespod,” říká doktorka Slavíková a dodává: „Ty využíváme u závažnějších žloutenek, kdy svítíme na miminko z obou stran.“

Stýskání
Maminky někdy těžce nesou, že v době svícení mohou mít miminko u sebe jen při kojení. Už si na jeho přítomnost vedle sebe zvykly, a teď se spolu mají vidět jen párkrát za den… „To je ale nutné stejně jako omezování návštěv v průběhu terapie. Čím intenzivnější svícení je, tím dříve se dostavují dobré výsledky a tím dříve může jít maminka s miminkem domů a čas odloučení brzy dohnat,“ zdůrazňuje paní doktorka. Rychlé uzdravení mimika za chvilkové stýskání určitě stojí. „Kdybychom totiž hodnoty bilirubinu nesledovali a při podstatném zvýšení včas nenasadili léčbu, mohlo by dojít k poškození nervových buněk dítěte.“ Ale toho se maminky bát nemusejí, protože v porodnici je vše pečlivě ohlídáno. Většina dětí prochází novorozeneckou žloutenkou bez problémů a bez jakýchkoli zdravotních následků.

Rozdílná krev
Někdy se žloutenka objeví už během prvního dne po porodu a může trvat déle než obvykle. Pak bývá její častou příčinou rozdíl mezi krevními skupinami matky a dítěte. To se však týká jen maminek, které mají skupinu 0. Pokud se u dětí „nulkových“ maminek žloutenka projeví, zjistí se jejich krevní skupina a vývoj žloutenky se dále sleduje, a když je třeba, i léčí.

Rh-faktor
Podobná situace nastává, když má maminka krev s Rh -faktorem negativním. "Tak třeba zjistit Rh-faktor dítěte hned po porodu z pupečníkové krve. Má-li plusový, pak musíme u dítěte sledovat stupeň žloutenky a mamince podat účinnou látku – protilátku anti D, která sníží v jejím těle hladinu těch nežádoucích protilátek i krvinek, jež se během těhotenství dostaly z krevního oběhu dítěte přes placentu do její krve. Protilátky, které si následně matčin organizmus vytvořil, by totiž mohly značně ohrozit zdraví dalšího dítěte, případně celé její další těhotenství,“ upozorňuje MUDr. Slavíková. Hladiny tvořících se protilátek v matčině těle se monitorují pomocí krevních testů už v průběhu prvního těhotenství.

Vážné formy
Ve vzácných případech má žloutenka vážné příčiny, jako je infekce, vrozené vady trávicího systému, poruchy látkové přeměny apod. Tehdy děti mívají velmi výrazné zbarvení kůže, očního bělma i stolice. Při takových zdravotních problémech se volí jiné metody léčby.

Když se žloutenka vrací
U některých dětí stav žloutenky kolísá a někdy dochází po svícení jen k dočasnému zlepšení a následnému vzestupu bilirubinu. Pak je nutné ordinovat modré světlo opakovaně. I po odchodu z porodnice může být ještě několik týdnů kůže lehce zabarvená, i když jsou výsledky testů uspokojivé.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články