Minimalistické rodičovství

Z Ameriky k nám přišel nový termín, který ale pro většinu českých maminek nebude nic nového pod sluncem – minimalisticky, nebo lépe řečeno úsporně, totiž vychovává děti většina z nás.
Minimalistické rodičovství

Všude čteme o zvyšujících se cenách, snižujících se platech a také o tom, že mít děti je drahá legrace. Dokud jsou ale malé, žádné velké výdaje s nimi mít nemusíme. A právě o tom je minimalistické rodičovství.

Návrat ke kořenům

„Náš rodinný rozpočet byl s dětmi hodně našponovaný, přemýšlet úsporně bylo tedy nejprve nutností, až později zábavou. Postupně jsem se totiž do takového životního stylu zamilovala," vysvětluje novinářka a maminka Toni Anderson. „Vytáhla jsem látkové pleny, přešívala starší oblečení, začala pěstovat drobnou zeleninu a manžel s dětmi vyráběl hračky podle jejich fantazie. Zábavné na tom bylo, že si o mně lidé mysleli, jaká jsem revoluční matka. Stala jsem se trendy a obdivovanou víc než maminky s luxusními kočárky a oblečky." Něco na tom bude. Nejenže se většina z nás snaží nějakou tu korunu ušetřit, ale zároveň slavíme návrat k přírodě a ke starým zaběhnutým postupům. Proto jsou znovu tolik úspěšné látkové pleny, proto se snažíme, pokud to jde, pěstovat vlastní zeleninu, péct domácí chleba apod. Nejenže ušetříme tisíce ročně a ulevíme i přírodě, ale zároveň tím zpestříme život sobě i dětem.

Hračky

Děti k životu nepotřebují pokoj plný hraček – čím víc jich budou mít, tím méně se v nich vyznají. Stejně je nejvíce baví reálné věci, vaše hrnce, krabice s klubíčky nebo staré klíče. Chtějí mít to, co dospělí. Navíc, téměř ze všeho se dají udělat bezvadné hračky, při jejichž tvorbě se můžete společně vyřádit. Stačí taková drobnost jako navlékání starých klíčů na šňůrku nebo jejich omotávání barevnými bavlnkami, stavění pyramidy z hrnců apod. Barevné hračky, kterých jsou plné obchody, jsou pro děti samozřejmě také lákavé, a pokud je o ně nechcete ochudit, ale ani za ně utrácet horentní sumy, pak stačí se poohlédnout po bazárkách, nebo ještě lépe po kamarádkách. Pokud jsou jejich děti už starší, jistě se rády již nepoužívaných hraček zbaví. Vy jim je pak zase můžete v případě jejich dalšího dítěte vrátit či je v rámci maminkovského řetězce postoupíte dalším dětem. Je to ekologické a levné.

Oblečení

S oblečením je to stejné jako s hračkami. Pokud jste šikovná, leccos si ušijete a přešijete. Často tak získáte modýlky, které bude kdekdo obdivovat. Navíc můžete šít s dětmi, podle jejich vkusu a fantazie. Uvidíte, jak takové oblečení, které vznikalo za jejich pomoci, budou rády nosit. Na druhou stranu je pravda, že s dětmi není moc času, a tak můžete pro oblečení vyrazit i do secondhandu, navštívit internetové bazárky nebo opět využít maminkovského řetězce mezi kamarádkami. Stejné je to i s dalšími věcmi, dají se snadno pořídit z druhé, třetí nebo i čtvrté ruky, a protože děti rostou doslova tryskem, bývají jako nové.

Jídlo

Navařit a zamrazit nebo zavařit dětské jídlo není nic složitého. Stačí vždy uvařit pár porcí navíc a ty uložit do mrazáku. Ušetříte za kupovaná jídla. Pokud navíc máte možnost doma pěstovat třeba drobnou zeleninu, je to ideální. Děti jsou nadšenými zahradníky, budou pozorovat, jak rostlina roste, a budou své výpěstky s chutí baštit. Opět platí, že ušetříte, děti něco naučíte, a hlavně budete dělat něco společného. A o to jde.

„Pro děti je nejdůležitější váš čas. To je to nejdražší, co jim můžete dát. Čtěte si s nimi, hrajte, nechte je vám pomáhat," dodává minimalistická maminka Toni Anderson. „To, že budou mít nejnovější hračky, z nich lepší a šťastnější lidi neudělá. Děti nechtějí víc věcí, chtějí víc vás."

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články