Miminko je na světě: První měsíc

Své děťátko držíte poprvé v náručí a možná vám hlavou proběhne myšlenka: Dokážu být dobrá máma? Nestrachujte se, zvládnete to! A kdyby vás přece jen něco překvapilo, připravili jsme pro vás seriál vývoje miminka měsíc po měsíci.
Miminko je na světě: První měsíc

Máma je jen jedna
Děti rozeznávají velmi záhy vůni své matky a jsou schopny odlišit podle vůně její mléko a mléko jiné ženy. Také jsou schopny rozeznat mléko uměle vyrobené, kravské a mateřské.

Zrak je nezralý, přesto vnímá
Ačkoliv se dítě narodilo s fungujícím zrakem a rozeznává na krátkou vzdálenost barvy a tvary, jeho zrak je přesto ještě nezralý. Snadněji vnímá obrazy, které nabízejí ostrý kontrast a jednoduché vzory, například jednoduché čáry na bílém pozadí, než bledé a složitější tvary. Když dítěti něco ukazujete, vždy jej držte ve vzpřímené poloze (třeba v takzvaném vajíčku), což pomůže udržet jeho zájem a nebude se mu chtít spát. Jednoduchá leporela s výraznými vzory a tvary, která přitahují pozornost i nejmenšího dítěte, umístíme tak, aby na ně dítě vidělo, čímž pomáháme rozvíjet jeho vizuální schopnosti.

Kožní projevy
Občas se děti rodí s menšími kožními vyrážkami. Jsou většinou zcela neškodné, nevyžadují léčbu a samy zmizí. A na co se připravit?

Milia: drobné bílé tečky na tváři, způsobené ucpáním mazových žlázek. Po několika dnech zaschnou a zmizí.

Novorozenecká vyrážka: červené skvrny na zadní části krku, na očních víčkách, nebo u kořene nosu. Většinou během několika měsíců také zmizí.

Dále jsou to vystupující červené skvrny, které se někdy objevují několik dní po porodu a mohou se rychle rozšířit. Do šesti měsíců se také většinou ztratí, ale mohou přetrvávat i daleko déle. Jestliže nezmizí do deseti let dítěte, je nutno zahájit léčbu.

Některé děti mají červené nebo fialové skvrny, které se objevují převážně na tváři a na krku. Jsou stálé a ve starším věku budou vyžadovat lékařský zásah.

Kopřivka: plastické skvrny s bílým středem obklopeným zarudlou červenou ploškou, velmi často se objevují během prvních pár dnů života. Tato vyrážka nevyžaduje žádnou léčbu a během prvního měsíce sama ustoupí. V pozdním věku bývá prvním příznakem alergie - nejčastěji potravinové.

Moučnivka (Soor): je infekční onemocnění, při němž se vytváří bílé tečky na jazyku, patře a sliznici dítěte. Vznikají většinou z nesterilizovaných dudlíků nebo se přenesou z matky, jestliže trpěla poševními plísněmi v době porodu. Může se objevit i na zadečku jako červená vyrážka, která se rozšiřuje od konečníku na hýždě. Soor v ústech se léčí ústními protiplísňovými kapkami a vyrážka na zadečku vyžaduje protiplísňový krém. Obojí je k dostání v lékárně na předpis.

Čerstvý vzduch a podněty
Dítě potřebuje čerstvý vzduch, takže máte-li zahradu nebo bezpečný dvorek a počasí je dostatečně teplé, můžete nechat dítě spát v kočárku venku od prvního týdne za předpokladu, že je dobře přikryté a chráněné před průvanem. Je-li horko, použijte místo boudy kočárku raději síťový kryt, aby vzduch mohl volně cirkulovat, a dejte kočárek do stínu. Je-li dítě venku, musíte jej také chránit před kočkami a hmyzem pomocí sítě. Jestliže nemáte možnost nechat dítě venku, dejte ho do postýlky a otevřete okno, aby mohl dovnitř proudit čerstvý vzduch. Nenechávejte dítě v kočárku nebo postýlce příliš dlouho po probuzení samotné, nebo se začne nudit. Děti potřebují další činnosti, které by je stimulovaly a rozvíjely.

Chcete-li dítěti poskytnout čerstvý vzduch, můžete ho vzít do nosítka na břicho, nechcete-li vézt kočárek. Dítěti se bude líbit bezprostřední blízkost a uvidí tak svět z jiného úhlu.
Není nutné chodit po špičkách a šeptat, když dítě spí. Jestliže se budete takto chovat, dítě nebude schopno usnout jinak než v naprostém tichu a bude se při sebemenším hluku budit, což může způsobit problémy se spánkem, až bude větší. Miminko se brzy naučí usínat při běžných zvucích v domácnosti, jako je televize nebo vysavač. Náhlý silný zvuk je může vzbudit, ale ujištění o vaší přítomnosti a konejšení by je mělo opět uspat.

Vaše dítě v prvním měsíci života již může umět:
• zvednout na chvíli hlavu, když leží na břiše – tzv. „pasení koníků“
• při krmení zaostřit na vaši tvář
• otáčet oči a hlavu ve směru zvuku, případně se otočit po zvuku vašeho hlasu
• sledovat očima předmět, který je od něho vzdálen 15-20 cm

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články