Miminko je na světě: Dvanáctý měsíc

Gratulujeme, jste rodičem ročního dítěte! Jste učitel a pozorovatel. Nyní se změny začínají odehrávat velmi rychle.
Miminko je na světě: Dvanáctý měsíc

Jestliže vaše dítě zatím nechodí, nic se neděje, má čas klidně další půlrok. Zatím by mělo být schopno se s pomocí opory postavit a pohybovat se kolem nábytku. Jistě již leze, posunuje se po zadečku nebo se kutálí a je schopno se poměrně rychle přesunout z místa na místo. Je schopno delší dobu sedět a sedne si z polohy vleže na zádech.

Jeho úchop je nyní jemnější a pomocí palce a konce ukazováčku je schopno sebrat i velmi malé předměty. Vědomě pouští i hází hračky a sleduje, jak padají. Jestliže se hračka odkutálí z jeho dohledu, může ji začít hledat. Používá obě ruce k držení hraček, ale může začít dávat přednost jedné z nich. Když vám dítě chce něco ukázat, natáhne tím směrem ukazováček. Je zvědavé a chce všechno prozkoumat, a proto by váš domov měl být bezpečný. To neznamená omezit dítě do té míry, že bude znechucené. Pokuste se o zlatou střední cestu, ponechte mu jednu bezpečnou skříň, ve které může zkoumat, a ostatní zamkněte.

Venku děťátko pozoruje lidi, zvířata nebo auta s vědomým zájmem. Je schopno rozeznat známé tváře a zvířata na asi šest metrů a pravděpodobně je bude s velkým nadšením zdravit. Dítě odpovídá na vyslovení svého jména a chápe i jiná slova, jsou jako jména členů rodiny. Dovede chápat jednoduché příkazy jako "dej to mamince", a někdy i provede to, oč ho žádáte.

Možná zjistíte, že dítě dovede natáhnout ruce a nohy, jestliže ho o to požádáte například při mytí nebo oblékání. Prostřednictvím toho, co dělá, zjistíte, že chápe mnohé z toho, co mu říkáte, přestože se ještě nedovede verbálně vyjádřit. Žvatlá pro sebe i vám a pronáší řadu řečových zvuků, jestliže zatím neřeklo žádné slovo, pak se tak brzy stane.

Dítě se postupně zapojuje do stravování rodiny a začíná konzumovat potravu ostatních členů rodiny. Ještě je malé, aby jedlo slané a kořeněné pokrmy, proto dodělejte jeho porci dříve, než jídlo solíte a kořeníte. Velmi rádo jí drobné kousky tuhé stravy, ale snaží se vyrovnat ostatním členům rodiny a požaduje vlastní lžičku. Je to pro něho velmi těžké nabrat jídlo na lžičku a pak ji dostat do pusy, takže po několika neúspěšných pokusech se většinou vrací k vlastním prstům.

Je již schopno pít z hrníčku s malým otvorem a s vaší pomocí i z normálního hrníčku, se kterým ještě nezvládne samo manipulovat. Vašemu dítěti se možná nebude chtít opustit láhev, neboť je zdrojem emocionální pohody, ale doporučuje se odebrat ji kolem jednoho roku, neboť může mít škodlivý vliv na vývoj zubů. Jestliže máte dojem, že ještě není zralé se zcela lahve vzdát, snažte se omezit její použití na minimum. Omezením používaní lahve snížíte potencionální škody, které může způsobit na zubech.

Dítě by mělo mít již asi 4-5 zubů a měla byste je začít čistit od okamžiku, kdy se proříznou. První zoubky můžete čistit měkkým dětským kartáčkem, a když už to musí být tak jen s minimálním množstvím speciální dětské zubní pasty s nízkým obsahem fluoru. Jestliže se zuby prořezávají a dítě je neklidné, nabídněte mu chladící kousátko nebo kousek čerstvé mrkve.

Vaše dítě již může umět:
• ukázat na to, co chce, aniž by křičelo
• samo stát
• bez pomoci udělat pár kroků
• zamávat na pozdrav vám, příbuzným a přátelům
• říct "máma" a "táta" s vědomím obsahu slov
• odkutálet míč zpátky k vám

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články