Miminko je na světě: Druhý měsíc

Už je to celý měsíc, co jste přivedla na svět své dítě. Do konce šestinedělí zbývají jen dva týdny a vy se cítíte stále více a více jistá v péči o miminko.
Miminko je na světě: Druhý měsíc

Dítě se velmi rychle vyvíjí, a ačkoliv si to ani nemusíte uvědomovat, již se s vámi snaží mluvit pomocí řady samohláskových zvuků a hrdelních skřeků. Nejprve se nezdá, že by tyto zvuky byly určeny vám, neboť dítě provádí tyto hlasové pokusy spíše pro sebe než pro vás. Každý nový zvuk pomáhá dítěti objevovat, jaké kombinace hrdelních, jazykových a retních pohybů vytvářejí jaký zvuk. S každým novým zvukem si všímejte, že ho používá ke komunikaci s vámi.

Pláč
Dítě je nyní vzhůru delší dobu mezi krmením a zůstává většinou déle vzhůru i večer. Je docela pravděpodobné, že část tohoto nově získaného času dítě využije ke křiku a pláči.
Ne všechny děti jsou stejné a vaše může plakat jen velmi málo, ale v průměru děti pláčou a křičí až dvě hodiny denně a většina toho se odehrává večer. Nejčastěji se pláč připisuje kolice, která se projevuje křečemi v břiše, a dítě při pláči krčí a natahuje nožičky. Nikdo přesně neví, co přesně tuto koliku způsobuje, ale jestliže jí bude vaše dítě trpět, projeví se během prvních tří týdnů a většinou pak pomine kolem třetího měsíce. Neexistuje žádná spolehlivá léčba koliky, a přestože si v lékárně můžeme koupit některé přípravky i bez předpisu, vždy se nejprve poraďte s lékařem.

Kolika není vždy důvodem pláče, neboť některé děti pláčou denně po určitou hodinu bez jakéhokoliv důvodu. Jestliže je to případ vašeho dítěte, můžete ho pohoupat, dát mu napít nebo je rozptýlit hračkou, pomáhá také zacvičit s nožičkami, namasírovat bříško.

Nenechávejte je křičet déle než několik minut. V tomto věku je pláč jediným způsobem, jak vám, může dát vědět, že se necítí dobře a že potřebuje utěšit.

Ovládání těla
Dítě se postupně učí ovládat své tělo. Když jej položíte na břicho, dovede již zdvihnout hlavu. Jestliže dítě podepřete v sedu, bude schopno asi minutu udržet hlavičku vzhůru, a když se hračkou dotknete jeho ruky, bude se ji snažit uchopit. Toto je první fáze procesu, kdy se dítě učí brát věci do ruky.

Prohlídka v šesti až osmi týdnech
Věk, kdy se provádějí tyto preventivní prohlídky, se liší podle lékaře a podle individuálních potřeb dítěte. Můžete však očekávat, že vaše dítě se podrobí prohlídce mezi 6. až 8. týdnem života. Tyto prohlídky jsou součástí komplexní péče o dítě a mají za cíl včas rozpoznat jakékoliv možné problémy, předcházet nemocem a rozvíjet dobrý zdravotní stav dítěte. Jestliže se při prohlídce projeví příznaky opožděného vývoje, zdravotní nebo jiné problémy, může jejich léčba okamžitě začít. Do doby, kdy vaše dítě půjde do školy, bude provedena ještě celá řada takovýchto rutinních prohlídek. Jsou důležité, neboť mohou objevit skryté i patrnější problémy. Při této prohlídce se dítě zváží, změří, změří se obvod hlavičky a zjistí změny, které nastaly po porodu.

Lékař se vás bude ptát, jak dítě jí a spí. Dále zhodnotí celkový vývoj a provede řadu testů na zhodnocení pohybů hlavy, použití rukou, zrak, sluch a sociální interakce.

Vaše dítě již může umět:
• smát se
• vydávat jednoduché zvuky
• vleže na břiše zvednout hlavu až o 45%
• na několik vteřin udržet hračku
• sledovat předmět, kterým pohybujete kolem obličeje v úhlu 180°

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články