Miminko je na světě: Čtvrtý měsíc

Dítě se teď velmi rychle vyvíjí. Vydrží déle vzhůru a během tohoto období se chce zapojit do společnosti a s radostí odpovídá na váš hlas a hraje jednoduché hry.
Miminko je na světě: Čtvrtý měsíc

Ukazujte svému miminku různé předměty a hovořte o nich. Dítěti se také jistě bude líbit, bude-li se moci prohlížet a hovořit se sebou v zrcadle. Zrcadlo by mělo být ve vzdálenosti asi 15-20 cm, aby mohlo miminko svůj obraz zaostřit.

Motorický vývoj a učení postupují mezi čtvrtým a pátým měsícem stejným tempem. Dítě se učí koordinovat pohyby paží a očí a již může být schopno vzít do ruky předmět. Intenzivně se bude snažit sedět, neboť zjistilo, že v sedu má odlišný pohled na svět. Nejprve bude potřebovat, abyste mu pomohli držet rovnováhu, ale pak jeho jistota poroste, naučí se nastavit nohy a ruce tak, aby samo sedělo vzpřímeně.

První pokusy o pevnou stravu
Ačkoliv dítě dostává veškerou výživu, kterou v prvních šesti měsících potřebuje, z mateřského nebo uměle vyrobeného mléka, můžete mu začít kolem čtvrtého měsíce nabízet i stravu tuhou.

Dříve než tak učiníte, musí dítě bez problémů samo udržet hlavičku vzpřímeně. Ani mixovanou nebo pasírovanou stravu bychom neměli podávat dříve, než dítě splní tuto podmínku.

První pevná strava představuje spíše lákadlo, aby se dítě naučilo sát ze lžičky místo prsu nebo dudlíku. Aby toho bylo schopno, musí zmizet reflex vytlačování jazykem, s nímž se dítě narodilo. Tento reflex způsobuje, že dítě vytlačuje všechny cizorodé předměty z pusy, a tím předchází udušení. Jestliže dítě vystrčí z pusy nabízené jídlo okamžitě ven a opakuje to několikrát za sebou, reflex ještě neodezněl a dítě není na pevnou stravu zcela připravené. Aby dítě bylo schopno jíst ze lžičky, musí ovládat spodní ret.

Dalším jasným znamením, že dítě muže začít konzumovat pevnou stravu, je, že projevuje zájem o to, co jíte vy. Jestliže vás při jídle upřeně pozoruje a snaží se jídlo dosáhnout, pak vám pravděpodobně chce naznačit, že má zájem o novou stravu. O přechodu na pevnou stravu se poraďte s lékařem.

Vaše dítě bude cucat cokoliv, co se mu dostane do pusy, a nyní, když lépe ovládá pohyby rukou, bude nejraději cucat prsty na rukou a nohou, což mu přinese potěšení a uklidnění. Může cucat celou ruku nebo jenom jeden či dva prsty. Je to zcela normální a není známkou citové deprivaci, a stejně tak to v tomto věku neohrozí vývoj trvalého chrupu. Jestliže dítě kojíte, zjistěte, zda si cucáním prstu nenahrazuje sání z prsu, jinak je můžete nechat.

Vaše dítě již může umět:
• vleže na břiše zdvihnout hlavu
• vleže na břiše se pomocí paží mírně zdvihnout
• nahlas se smát
• vsedě udržet hlavičku
• otáčet tělem jedním směrem
• dosáhnout na předmět

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články