Migréna v těhotenství dokáže potrápit

Kdo trpí na migrény, potvrdí, jak dokáže častá palčivá bolest hlavy znepříjemnit život. Asi nejhůř pak potrápí nastávající maminky. Na kouzelnou pilulku proti bolesti musí totiž těhulky většinou na devět měsíců zapomenout.
Migréna v těhotenství dokáže potrápit

Paralyzující bolest hlavy

 

To mi ještě chybělo, říkáte si možná, když vás během těhotenství kromě obvyklých nevolností postihnou i migrény. A to jste přitom nikdy neměla. Bohužel vás nepotěšíme, tento jev je poměrně častý.

 

 
„Migréna v těhotenství je velmi stresovým faktorem. Postihuje většinou ty z maminek, které už zkušenost s touto úpornou bolestí mají. Bohužel u některých těhotných žen se objevují migrény náhle a poprvé. Smutnou zprávou je, že není dočasným projevem jiného stavu a obvykle zůstává po celý život. Za vznikem migrény totiž stojí ve většině případů dědičnost. Naštěstí po těhotenství ji lze pomocí léků docela dobře tišit, i když zcela vyléčit se nedá. Je to trochu záhadná nemoc, záchvatům lze předcházet nebo je alespoň omezit, nárazově umíme i tlumit bolest a další příznaky. Jak ale migrénu úplně vyléčit, to stále není známé, “ říká neurolog Jan Koherle.
 
Klepněte pro větší obrázekO potížích s migrénou ví Gabriela Válková, která je momentálně v sedmém měsíci těhotenství.
 
„Migrénu mám vlastně od dětství. Už jako malá holka jsem trpěla na tak silné bolesti hlavy, že jsem celé dny proležela v tichu a tmě. V pubertě se mi migréna úplně ztratila jako mávnutím kouzelného proutku. Jeden den mě ještě trápila, a pak se už neobjevila. Tedy až do momentu, kdy jsem otěhotněla. Nejdříve jsem bolest hlavy spojenou se zvracením připisovala těhotenským nevolnostem, nějak jsem si nechtěla připustit, že už je tu zase. Bohužel bolesti se hlásily čím dál častěji, doprovázené navíc šumem v uších a mžitkami před očima. Bylo jasné, že tu je, musím se s tím prostě smířit. Léky brát samozřejmě nemůžu, respektive ty, které smím, mi nezabírají. Takže se snažím eliminovat případné podněty, které u mě záchvaty migrény způsobují a být v klidu. Naštěstí se to docela daří a od čtvrtého trimestru mě migréna moc netrápí,“ vypráví Gabriela Válková.
 

Migréna slovo neznámé

 

Oblíbené úsloví “mám migrénu“ se stalo terčem mnoha vtipů a často jej používáme, když nás bolí hlava. Ovšem jen málokdy se skutečně o migrénu jedná. Ta je totiž daleko zákeřnější.

 

 
Jak se liší tedy migréna od „obyčejné“ bolesti? Migréna jsou silné záchvatovité bolesti hlavy, které se objevují v určitých intervalech. Záchvat migrény se většinou hlásí ke slovu ráno. Má charakter tepající nebo bušící bolesti uvnitř hlavy, která trvá 6 - 48 hodin! Navíc je často doprovázena dalšími příznaky, jako je ztráta chuti k jídlu, nevolnost až zvracení, přecitlivělost na hluk a světlo, mžitky před očima, poruchy vidění a pocity hluchoty. A jaké jsou její příčiny?
 
„Přestože jde o jedno z nejčastějších chronických onemocnění, důvody vzniku migrény nejsou dodnes přesně vysvětleny. S největší pravděpodobností může za bolest hlavy genetika. Většina migreniků má zkušenosti, že touto nemocí v rodině už někdo trpěl. Dalšími příčinami může být příliš málo, nebo naopak příliš mnoho spánku, stres, špatné stravování a psychické potíže v důsledku problémů v rodině nebo v práci,“ vysvětluje neurolog Koherle.
 

Klepněte pro větší obrázekTěhotenství versus migréna

 

Projevy migrény v těhotenství nejsou stejné, záleží opravdu na každé mamince zvlášť, jak se její tělo s bolestí vyrovná. Pro všechny naštěstí platí, že není třeba obávat se o miminko. Je to sice chabá útěcha, která od migrény nepomůže, ale odbourá stres, že bolest prožívá i miminko. Bohužel maminky trápí po celých devět měsíců.

 

 

„Dá se říci, že migréna bývá krutější v prvních týdnech těhotenství. Po třech měsících většina těhotných žen pozoruje zlepšení. U zbytku nastávajících maminek zůstává migréna nezměněna nebo se bohužel i zhorší. Některé pak postihne záchvat hned za několik hodin po porodu kvůli zvýšenému stresu. Po narození dítěte pak mohou záchvaty vznikat z přerušovaného spánku anebo stresu,“ potvrzuje neurolog Koherle.

Léčení migrény u těhulek

Není snadné. To je novina, říkáte si asi. Moc vás ale nepotěšíme, protože jednotný a jednoduchý postup neexistuje, omezené je i podávání léků. Vy sama si můžete vzít v začátku záchvatu maximálně paracetamol, který je bezpečný k vašemu stavu. Dále se snažte předcházet situacím, které mohou migrénu nastartovat.
 

Jezte málo a často, abyste zabránily poklesu glykemie.

 
Vyhýbejte se stresovým situacím.
 
Hodně odpočívejte a nepřetěžujte svůj organizmus.
 
Co se týče indikace léků, ty vám musí předepsat lékař, ovšem v rámci konzultace s vašim porodníkem. Bez jeho souhlasu si nikdy nic neberte. A už vůbec ne tablety, které máte v lékárničce od minule... „Některé léky v těhotenství jistě nevadí, ale jak již bylo řečeno, jedině na doporučení lékaře. Účinné a v těhotenství bezpečné bývají léky ze skupiny antidepresiv. Dobrý je amitriptylin, který má navíc vysoký účinek při zvládání tenzních bolestí hlavy. Bezpečné léčivo, které lze brát i během I. trimestru je Fluoxetin (Deprex, Floxet, Magrilan, Prozac),“ dokončuje MUDr. Jan Koherle.
 
Klepněte pro větší obrázek
 

Pomoc ze zelené lékárny

 

Tak léky moc nemůžete nebo je prostě nechcete, zkuste tedy sílu bylinek. Většinu z nich můžete i pár hodin před porodem

 

 

Síla levandule

 

Levandule je silně vonná rostlinka, která mírní bolest hlavy už jen tím, že nasáváme její vůni. Pomáhá také potírání spánků levandulovým odvarem, nebo pití čaje ze směsi levandule a kozlíku lékařského.

 

 

Bezpečný kozlík lékařský

 

Čaj nebo nálev z kozlíku lékařského pomáhá při bolestech hlavy způsobených nervovým napětím. Pokud se vám nezamlouvá chuť kozlíkového čaje, přidejte list máty. Čaj pijte nejlépe chladný po malých doušcích.

 

 

Majoránka nejen do bramboráků

 

Stačí dvě lžičky sušené majoránky zalité 2 dcl vařící vody a získáte nálev, který můžete přidat do koupele nebo jím potírat spánky.

 

 

Znáte řimbabu?

 

Tři listy řimbaby denně údajně pomáhají snížit frekvenci migrén až o 70 %. Listy můžete přidat do salátu, usušit je a připravovat z nich čaj. Účinek může nastoupit až za několik měsíců, ale zato je trvalý.

 

 

Pozor na…
Že nic se nemá přehánět platí i u bylinek a obzvláště v případě nastávajících maminek. Čaje z jednotlivých bylin by neměly těhotné ženy pít dlouhodobě, ale naopak je střídat, důležité je bylinnou terapii zavádět jen po domluvě se svým porodníkem! Obecně pak platí, že se těhulky mají vyvarovat rostlin, které ovlivňují činnost svaloviny dělohy, způsobují překrvení orgánů pánve či mají projímavé účinky, a to i v případě, že by byly jediné, které vám proti migréně zabírají.
Nesmí se tak používat: medvědice, aloe, jalovec, vachtu, routu, pelyněk či rozmarýn.
Od 26. týdne těhotenství jsou pak nebezpečné: bazalka, zázvor, hřebíček, skořice, kafr, túje, japonská máta, zázvor, kardamon a dobromysl.

Klepněte pro větší obrázekVyzkoušejte sílu vůně
Migrénu se můžete pokusit utlumit také pomocí aromaterapie. Zklidňující účinky má např. vonný olej z eukalyptu, levandule, heřmánku, růže, máty, meduňky, citronu a citrusového ovoce nebo modřínu. Těmito olejíčky můžete také potírat spánky nebo je přidávat do koupele. Ale samozřejmě platí, že si vůni musíte vybrat podle svého nosu. Jakmile vám „nejde do nosu“, tak ji ihned změňte, i kdyby vám ji doporučovalo spousta známých.

Možná se vám vyhne…
Pokud trpíte migrénou dlouhodobě a tedy už před otěhotněním, je dost pravděpodobné, že si od stresující bolesti hlavy odpočinete. Těhotenství je totiž kouzelné po všech stránkách, a tělo migrénu ve většině případů úplně eliminuje. Podle výzkumů se migréna ztratí u 64 procent nastávajících maminek. A potěšující je i fakt, že ve 34 procentech je přestane trápit úplně. Prostě se ztratí tak rychle, jak se kdysi objevila.

 

 

Text: Eliška Zikmundová

 

 

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články