Maminka.czZdraví

Menstruace: Co vše byste o ní měli vědět

Ulekare.cz Ulekare.cz 1.  2.  2016
Znalost menstruačního a ovulačního cyklu je pro správné naplánování početí zásadní. Většina žen ví, jak často se jejich menstruace opakuje a jak je silná. Důležitých informací je ale mnohem více.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Délka menstruačního cyklu může být u každé ženy jiná, ale obecně se pohybuje mezi 23 a 35 dny. Jakákoliv změna v trvání je většinou způsobena ještě v době před ovulací, tedy v takzvané folikulární fázi, kdy vajíčko zraje. Ovulace pak probíhá 12 až 16 dnů před krvácením.

Co je na počátku 

Cyklus začíná prvním dnem menstruačního krvácení, které obyčejně trvá 5 až 7 dní. Nejprve se svalovina dělohy aktivně zbavuje své výstelky, která tu byla během cyklu vytvořena pro uhnízdění vajíčka. Pokud ale vajíčko zůstalo neoplozené, tato výstelka ztrácí svou funkci a je odstraněna. Proto mohou být první dny spojené i s bolestmi v podbřišku či v bedrech. S nástupem menstruace začíná v těle ženy hormonální kolotoč.

  • V malé žláze v mozku se začne tvořit hormon FSH – folikuly stimulující hormon. Ten podporuje růst folikulu, ve kterém je vajíčko ve vaječníku uloženo.
  • Vajíčko postupně zraje a zvyšuje se jeho schopnost tvořit hormon estrogen. Jeho hladiny jsou tedy na počátku cyklu nejnižší a spolu s růstem folikulu se zvyšují.
  • Estrogen je hormon, který má na svědomí růst děložní výstelky. Ta je zde připravena jako měkká peřinka pro uhnízdění oplozeného vajíčka. Vysoké hladiny estrogenu také zvyšují produkci hlenu, ve kterém mohou spermie přežít i několik dní.

Nástup ovulace

Přibližně v polovině cyklu je děložní stěna silně prokrvená a připravená na přijetí oplozeného vajíčka. V tuto chvíli dochází k uvolnění vajíčka z vaječníku, tedy k ovulaci. Které hormony mají toto na svědomí?

  • Vysoké hladiny estrogenu zapříčiní uvolnění hormonu LH – luteinizačního hormonu.
  • Ten způsobí otevření nejzralejšího folikulu a odchod jeho vajíčka do vejcovodu. 

Většina žen si myslí, že k ovulaci dochází 14. den cyklu. Ve skutečnosti se ale tento den pokaždé mění a nemusí se projevovat žádnými doprovodnými příznaky. Znalost hormonálních hladin během cyklu pro přesné stanovení dne ovulace je možná díky ovulačním testům. Ty fungují podobně jako ty těhotenské – z moči zjistí hladinu estrogenu a LH hormonu, díky kterým dokážou až s 99% přesností určit den uvolnění vajíčka.

Ukončení cyklu

Po ovulaci přichází největší šance otěhotnět. Proč? Vajíčko uvolněné z folikulu žije přibližně 24 hodin. Spermie mohou ve vejcovodech existovat 3 až 5 dní. V období ovulace je tedy největší pravděpodobnost, že se spermie s vajíčkem potkají a dojde ke vzniku nového života. Okamžitě s uvolněním vajíčka z folikulu se začne tvořit nový hormon – progesteron, který dále stimuluje růst děložní výstelky.

Prázdný folikul se začíná smršťovat, a pokud nedošlo k oplození, tak v tuto chvíli můžete začít pociťovat příznaky takzvaného premenstruačního cyklu. Spolu se zmenšujícím se folikulem hladiny hormonů klesají a vše končí uvolněním děložní výstelky a jejím vyloučením z těla ven, tedy menstruačním krvácením. Jiná situace nastává, pokud k oplození došlo a vajíčko se v děloze uchytilo. O tom ale již v jiném článku.

Témata: Zdraví, Neplodnost a IVF, Menstruace, Web Ulékaře.cz, Ovulační test, Varlata, Doprovodný příznak, Peřinka, Děložní stěna, FSH, Největší šance, Zdraví na Heureka.cz