Máte miminko: Co všechno vás může překvapit?

Před pár dny nebo možná hodinami jste se stala maminkou. Váš poklad leží někde poblíž vás a vy máte spoustu témat k přemýšlení.
Máte miminko: Co všechno vás může překvapit?

Dítě vám bude pravděpodobně připadat jiné, než jste si představovala. Čerstvý novorozenec může mít mírně zdeformovanou hlavičku a tělíčko může být pokryto bílou mastnou látkou, tzv. mázkem. Systémy v těle novorozence dosud nepracují účinně, proto se objevují skvrny, změny pigmentace apod., to je ale naprosto normální!

Některé maminky pociťují lásku ke svému miminku hned, u jiných to nějakou dobu trvá. Jakmile začnete své dítě poznávat, pečovat o ně, mazlit se sním, když uvidíte, že na vás reaguje, že je váš hlas utiší, budou pocity lásky vzrůstat zcela přirozeně.

Hlavička
Neobvyklý tvar hlavičky je většinou způsoben porodním tlakem. Do dvou týdnů by se měla vrátit do normálního tvaru. V horní části je měkké místo (fontanela), kde se lebeční kosti dosud nespojily; k tomu dojde asi ve věku 18 měsíců.

Oči
Po narození jsou šedomodré, skutečná barva se objeví ve stáří asi šesti měsíců. Napuchlá víčka obvykle způsobuje porodní tlak, požádejte však lékaře, aby dítě prohlédl, může jít i o infekci. Šilhání je běžné.

Jazyk
Někdy se zdá, že je upnut ke dnu dutiny ústní, takže špička (když dítě jazyk vyplázne) vypadá rozštěpená. Špička jazyka bude růst vpřed během prvního roku.

Ruce a nohy
Bývají někdy namodralé, protože krevní oběh ještě nepracuje dokonale. Přesunete-li dítě do jiné polohy, měly by zrůžovět. Nehty jsou při narození často dlouhé, opatrně je ostříhejte nebo zkraťte pilníčkem, když dítě spí.

Hrudník
Prsa má děťátko naběhlá a z bradavek někdy uniká i trochu mléka. To je zcela normální u dětí obou pohlaví, je to zvýšeným množstvím hormonů přejatých z těla matky. Otok by měl zmizet do dvou dnů, mléko nevytlačujte.

Genitálie
Mohou vypadat u obojího pohlaví veliké. U holčiček se někdy může objevit výtok, který je vyvolán maminčinými hormony a brzy zmizí. Varlata chlapců jsou často sestouplá pouze do úrovně třísla. Máte-li nějaké obavy, je nejlepší se informovat u ošetřujícího lékaře.

Kůže
Skvrny a vyrážka jsou velice běžné, zmizí samy od sebe. Loupání kůže, zvláště na končetinách, pokračuje několik dnů. Chmýří na těle (lanugo) pozorujeme zvláště u předčasně narozených, do dvou týdnů samo zmizí.

Mateřská znaménka
Červená mateřská znaménka se často objevují na víčkách, čele a týle, zmizí asi do jednoho roku.

Stolice
Po narození obsahují střeva novorozence tmavou lepkavou hmotu, tzv. smolku (meconium). Jakmile začnete dítě kojit nebo uměle živit, stolice změní barvu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články