Máte dost vajíček?

Do ženy (a do melounu), jak říká italské přísloví, nevidíš. Natož do jejího vaječníku, jehož naplnění je pro ženskou plodnost klíčové. Lékaři však i toto tajemství umí poměrně jednoduše odhalit.
Máte dost vajíček?

Možných příčin ženské neplodnosti je bohužel tolik, že by naplnily katalog. Základní podmínkou početí je však kvalitní vajíčko. Pravděpodobnost otěhotnění je vyšší, jestliže jich žena má dostatečné množství. Tvoří se už během prenatálního vývoje a budoucí matka přichází na svět už s hotovou zásobou. Ačkoli se předpokládá, že ve vaječníku je asi 200 tisíc folikulů (pouzder, v nichž se vajíčka vyvíjejí), skutečný počet vajíček s šancí dozrát do potřebné kvality je u každé ženy jiný a do jisté míry záleží na genetické dispozici. 

Odklad mateřství
V dnešní době je to trend, podobně jako odklad školní docházky. Jenže zatímco roční zpoždění školáčkovi spíš pomůže, každý odklad mateřství po třicátých narozeninách může způsobit komplikace. „Do 30 let je nedostatek kvalitních vajíček poměrně vzácný,“ říká MUDr. Jan Šulc, gynekolog a vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST. „Příčina neplodnosti žen v tomto věku bývá spíš jinde. Situace se zhoršuje po třicítce. Je racionální předpokládat, že problém s nedostatkem kvalitních vajíček má přibližně 10 % žen ve dvaatřiceti letech a 25 až 30 % žen v pětatřiceti.“

Otestujte se
Při „práci na miminku“ bychom prý měli být trpěliví, ale dlouhé čekání mnohé páry vyplaší, přestože lékaři považují za normální až roční snažení. Jaký je aktuální stav vašich vaječníků, lze v současné době zjistit jednoduchým krevním testem. „Psychická pohoda je pro početí velmi důležitá a její nedostatek je častým ‚blokátorem‘. Pokud má tedy žena pochybnosti o své plodnosti nebo ještě nechce podstupovat složitá vyšetření, může si na našem pracovišti nechat udělat test na stanovení hladiny AMH. Zjištěná hodnota ukáže, zda má dostatek kvalitních vajíček, a tudíž reálnou šanci na otěhotnění, nebo naopak. Stanovení AMH tak může přispět k uklidnění psychického stavu nebo k rychlejšímu řešení případné neplodnosti,“ vysvětluje MUDr. Jan Šulc. V rámci vyšetření neplodného páru hradí tento krevní test zdravotní pojišťovny. V případě, že pouze chcete zjistit, jak na tom jste, musíte počítat s cenou 900 Kč.

Ujíždí vám vlak?
Test může být dobrým vodítkem při načasování mateřství. Právě odklad kvůli kariéře už mnohé ženy obrečely, protože v době rozhodování netušily, jak velká zásoba vajíček jim ještě zbývá. Protože tato potence souvisí s věkem, logicky hraje roli v tzv. sekundární neplodnosti, čili tehdy, pokud žena už někdy těhotná byla (bez ohledu na to, jak těhotenství dopadlo) a další otěhotnění po letech – po pětatřicítce – se nedaří. Výsledek testu vás může uklidnit, je-li hodnota v normě, nebo v případě snížení ovariální rezervy (počtu folikulů) varovat, abyste graviditu dlouho neodkládala. Hodnota nad normálem zase může ukazovat například na syndrom polycystických vaječníků. Normální koncentrace AMH ale ještě nezaručuje bezproblémové početí, protože nevypovídá o dalších možných poruchách plodnosti. Stejně platí, že ani výrazně nízká hodnota výsledku testu stoprocentně nevylučuje otěhotnění. Test je „jen“ odhad reálného stavu. Sice dle lékařů poměrně spolehlivý, ale přesto odhad.

Test AMH
Antimulleriánský hormon má svůj význam při vývoji plodu. V prenatálním období jej produkují varlátka plodu, a tím blokují vznik vejcovodů, dělohy a horní části pochvy. U žen se AMH tvoří od puberty po celou dobu pohlavní zralosti, a to ve vaječnících. Jaká „porce“ tohoto hormonu každý den vzniká, závisí na množství jistých buněk, které jsou součástí každého folikulu.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články