Maso má v našem jídelníčku své místo

Maso je v naší stravě tím nejlepším zdrojem železa. Kromě toho nám poskytuje hodnotné bílkoviny a vitamin B12. Vepřové maso obsahuje hodně vitaminu B1, hovězí maso zase ve větší míře zinek. Nejlepší je střídat libové vepřové maso, hovězí maso a drůbež!
Maso má v našem jídelníčku své místo

Zatímco v kojeneckém věku se doporučuje podávat denně malou porci masa, mají malé děti dostávat maso jen několikrát v týdnu. V „bezmasých dnech“ podáváme především na železo bohaté celozrnné obiloviny, ovoce a zeleninu. Doporučená denní dávka masa, která se tak v tyto dny „ušetří“, může doplnit porci masa ve dnech, kdy se maso na jídelníčku vyskytuje.

Dbejte na přípravu
Maso můžeme dusit, vařit, grilovat, opékat atd., nikdy však nesmí zůstat polosyrové! Při prudším opékání vznikají látky, které jsou ve větším množství zdraví škodlivé. Obalované maso - ať již řízky či rybí tyčinky - zařaďte do jídelníčku dítěte maximálně jednou týdně. Takto upravené maso obsahuje zbytečně mnoho tuku.

Pokud jíte s dítětem častěji mimo domov, myslete také na to, že kvalita tuku v restauracích není často právě nejlepší. Tuk bývá ohříván na příliš vysokou teplotu a také příliš často.
Syrové speciality, jako tatarský biftek se pro malé děti nehodí! V uzeninách se také skrývá velké množství tuku. Mezi méně tučné druhy uzenin patří šunka, šunkový, drůbeží a krůtí salám. Jen občas podávejte dětem uzeniny jako párky, klobásy, jitrnice a jelita. Ty obsahují přibližně 20-30 procent tuku! Opravdu jen výjimečně zařaďte do jídelníčku dítěte trvanlivé salámy a hotové masové pomazánky. Tyto výrobky obsahují až 50 procent tuku a spoustu soli!

Není maso jako maso
Děti mají často raději maso, „které jako maso nevypadá“ (řízky, karbanátky nebo uzeniny). Karbanátky připravujte jen z libového masa. Trochu mletého masa můžete případně přidat také i do zeleninových či obilných karbanátků, nebo připravit masové knedlíky. Další využití najde mleté maso také v nákypech nebo omáčkách na těstoviny.

Když dítě určitou dobu nejí maso, není to žádná tragédie. Bílkoviny potřebné pro stavbu svaloviny jsou obsaženy také ve vejcích, rybách, mléčných výrobcích a luštěninách. Maso zůstává ovšem přesto nejlepším dodavatelem železa. To je dáno tím, že železo je v mase obsaženo v takové formě, která může být tělem 3-8krát lépe využita, než železo obsažené v rostlinné potravě.

I malé množství masa v pokrmech zlepšuje vstřebávání železa obsaženého v zelenině či obilí. Další možností, jak zlepšit vstřebávání železa z rostlinné potravy, je současné podávání vitaminu C. Potraviny bohaté na železo jsou například: paprika, brokolice, květák, zelí, kedlubna, fenykl, pomeranče, kiwi, rybíz a další.

I bez masa to jde
Bezmasá výživa musí být založena na celozrnných obilovinách. Z obilí jsou nejlepšími dodavateli železa proso - jáhly, oves a žito. Zařaďte do jídelníčku žitný chléb, dětské müsli a pokrmy z jemně mletého, případně šrotovaného celozrnného obilí! V tomto ohledu jsou vhodné i luštěniny (hrách, fazole, čočka), pokud je dítě dobře snáší. Dodatečné dávky železa dodávají: mletá olejová semena (sezam, slunečnice atd.). Nezapomeňte doplnit každé jídlo čerstvým ovocem nebo zeleninou, bohatými na vitamin C!

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články