Masáže prospívají vám i miminku. Jemné doteky dokážou zázraky

Chcete-li vychovat spokojené a zdravé dítě, které umí žít v přítomnosti, co nejčastěji se ho dotýkejte. Masáž je ideální a dokáže zázraky!
Masáže prospívají vám i miminku. Jemné doteky dokážou zázraky | istockphoto.com

Zásadní dotek

Baby masáže mě okouzlily ještě před narozením syna. Knížku Masáže dětí a kojenců od Jany Hašplové jsem zhltla jedním dechem a podle obrázků jsem syna masírovala hned po příchodu z porodnice.

Nemohla jsem se dočkat, až půjdu na kurz baby masáží do studia jógy, kam jsem předtím chodila stu na těhotenskou jógu. Asi po dvou dila n měsících se v příjemně vyhřáté místnosti měsíc sešlo pět maminek a lektorka s medvídkem, na kterém nám jednotlivé pohyby kem ukazovala. Jako kouzlem se děti po pár uk ta tazích uklidnily a na závěr masáže už většinou klimbaly.

Vaše miminko miluje masáže

Vaše miminko miluje masáže

V Evropě se dětským masážím věnuje přes 30 let Mezinárodní společnost n masáží dětí a kojenců v Dánsku, k která shromažďuje nové poznatky a zdokonaluje metodiku masáží. V tradičních kulturách Indie, Číny či Afriky je ozdra ozdravný dotek známý po tisíciletí.

Dotek je totiž pro vědomí člověka klíčový. Dodává toti pocit tepla, jistoty a lásky a nelze ho ničím nahradit. Můžete své dítě zahrnout hračkami, ale když ho nikdy nepochováte, utrápí se. „Ze všech smyslů se nejdříve rozvíjí hmat.

Děti zkoumají a objevují svět kolem sebe především hmatem, a proto jsou hmatové podněty pro zdravý vývoj nezbytné,“ popisuje Jana Hašplová. Mezi 9. a 12. měsícem si dítě buduje důvěru, pokud v nějakém ohledu strádá, začne nedůvěřovat okolí i sobě.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články