Mamííí, pít! Jak na pitný režim u těch nejmenších?

Máte žízeň, že byste se o ni mohla opřít? Pak nalijte taky svému mrňousovi, i kdyby si o pití neřekl.
Mamííí, pít! Jak na pitný režim u těch nejmenších?

Zapomenout doma náhradní plenku nebo skleničku s přesnídávkou nevadí zdaleka tolik, jako kdybyste s sebou nevzala kojeneckou vodu. V letním horku ji potřebujete víc než jindy vy i miminko, které kojíte. Mateřské mléko je unikátní mimo jiné i tím, že se dokáže přizpůsobit potřebám dítěte, umí uhasit nejen hlad, ale i žízeň. Proto se traduje, že plně kojeným dětem stačí nasát z mámina prsu častěji. Jenže ve velkém vedru to přece jen stačit nemusí.

Abyste poznala, jestli miminko další tekutiny potřebuje, nabídněte mu bezpečnou vodu a uvidíte. Když bude potřebovat, napije se, když ne, odmítne. V takovém případě ani nemá smysl mu ji jakkoli přichucovat. Pokud už dáváte dítěti příkrmy, bez vody nebo čaje se neobejde. Mrňata mají kvůli růstu mnohem aktivnější metabolismus než my, a tak spotřebovávají více vody. Přitom i minimální deficit tekutin u nich může způsobit nebezpečnou dehydrataci (miminko pročurá méně než 6 plen za den, má suché rty i málo slin, propadlou fontanelu, tmavou hustou moč, je apatické a spavé. V takovém stavu musí hned do nemocnice. Aby k tomu nedošlo, mějte pro něj kvalitní vodu vždy po ruce.

Jakou vybrat?

Nejen na dovolené v cizině, ale i u nás se spolehněte jen na certifikovanou kojeneckou vodu ověřených značek, protože jen tak budete mít jistotu, že pochází z kvalitního podzemního zdroje a prošla pouze šetrnou úpravou vhodnou pro nejmenší děti.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články