Mami, to hrozně svědí!

Plané neštovice patří k nejrozšířenějším dětským onemocněním. Nejsou nijak příjemné, ovšem naštěstí nejsou příliš nebezpečné. A kupodivu platí, že čím mladší dítě je chytí, tím jednodušší průběh mají.
Mami, to hrozně svědí!
„Ve školce vypukla epidemie neštovic. Nejdřív je chytil syn. Ten je měl docela dobré. Kdyby nevypadal jako „dalmatin“, tak bychom si vlastně ani nevšimli, že je nemocný. Neměl teploty, neštoviček mu naskákalo asi jen dvacet po celém těle. Se starší dcerou to ovšem bylo horší. Dostala je v poslední den třítýdenní inkubační doby, kdy už jsme si mnuli ruce, že je mít nebude. A bylo to hrozné. Horečka jí vyletěla hodně přes třicet osm, neštovicemi měla poseté celé tělíčko, udělaly se jí i v uších, v pusince, prostě všude. Hrozně trpěla, protože jí strašně svědily, nepomáhala fenistil, ani tekutý pudr, úlevu na chvilku přinesla jen koupel v hypermanganu,“ vypráví Jana Kadlečková z Prahy, jejíž děti postihla menší epidemie neštovic.

Co jsou plané neštovice
Plané neštovice jsou běžným dětským onemocněním. Způsobuje je virus Varicella zoster a nemoc se nejvíce vyskytuje u dětí do 10 let, a to v zimě a brzy na jaře. Podobný virus způsobuje u dospělých třeba pásový opar. Přenáší se vzdušnou cestou nebo přímým kontaktem s infekčními neštovičkami. Od momentu nákazy do prvních projevů onemocnění je inkubační doba zpravidla 2 až 3 týdny. Dítě, u kterého se neštovičky objeví, je nakažlivý většinou 1 nebo 2 dny před výsevem vyrážky a až 6 dnů po prvním výskytu vyrážky. „U většiny dětí ve věku od 2 do 14 let probíhá onemocnění bez komplikací, u kojenců do 1 roku věku bývá průběh nemoci závažnější. Nemoc trvá přibližně dva týdny, pak následuje několik dnů rekonvalescence, „ říká pediatrička Alena Bohdanecká. Další komplikací je, že v rodině, kde je více sourozenců, hrozí až 90% pravděpodobnost vzájemného předání infekce.

Projevy neštovic
Neštovice se projevují jako svědivá, někdy i bolestivá vyrážka. Mezi další nepříjemnosti spojené s touto nemocí bývá horečka, nevolnost a smutek z odloučení během izolace. „Dítě musí mít klidový režim a je nutné mu zabránit, aby si vyrážku škrábalo. Což je bohužel hlavně u malých mrňousků velmi problematické zajistit. Vysvětlit tříletému špuntovi, že se nemá drápat, bývá pro rodiče opravdu nadlidský výkon,“ komentuje MUDR. Bohdanecká.
 
Klepněte pro větší obrázek

Léčba klidem
Bohužel žádný zázračný lék neexistuje. Na plané neštovice nezabírají žádná antibiotika ani pilulky, co přinesou rychlou úlevu. V podstatě je léčí klid a trpělivost. Dříve se zastával názor nekoupat a natírat tekutým pudrem. Dnes odborníci doporučují běžnou hygienu, tedy i koupání a sprchování a nenatírat tekutým pudrem. „Vlažná voda zmírňuje svědění a hygiena brání před vznikem bakteriální infekce. Tekutý pudr naopak svědění zhoršuje, jak zasychá. Já tedy rodičům doporučuji koupel v hypermanganu. Proti svědění pak předepisuji antihistamika (např. Dithiaden, Fenistil kapky),“ radí MUDr. Bohdanecká. Proti horečce se používají dostupné dětské sirupy nebo čípky a v žádném případě se nedělají zábaly. „Pokud horečku nemůžete srazit, navštivte lékaře, vypíše žádanku na infekční oddělení, kde podají vašemu dítku infuzi,“ dokončuje pediatrička Bohdanecká.

Můžu nechat své dítě očkovat?
Dobrá zpráva je, že ano. Vakcína není hrazena pojišťovnou a musí se zaplatit na základě receptu, který vám vystaví dětský lékař. Dítě lze očkovat už od 9. měsíce věku, nejlépe v 15. měsíci současně s očkováním proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Čím je dítě starší, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že onemocní dřív, než na očkování dojde. Od 9 měsíců do 12 let se používá jedna dávka vakcíny, u adolescentů od 13 let a dospělých jsou k očkování potřeba dvě dávky vakcíny, které se aplikují s odstupem nejméně 6 týdnů.Vakcíny proti planým neštovicím jsou u nás registrovány tři:

Priorix-Tetra (1 dávka cca 1700 korun)
ProQuad (není dostupná)
Varilrix (1 dávka cca 1500 korun)

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články