Mami, nemůžu se vykakat

Bolení bříška spolu se zácpou bývá poměrně častý problém, který trápí i ty úplně nejmenší. Jak tedy potížím s kakáním a bolením bříška předejít?
Mami, nemůžu se vykakat
Jestli bude vaše miminko mít problémy s kakáním, to se bohužel nedá s určitostí říci. „Pokud nemá miminko nějaké onemocnění střev, je velmi složité určit příčinu, protoč trpí zácpou. Někdy za to může nesprávná skladba jídla maminky, které ho kojí, u staršího špatná skladba jeho jídelníčku. Občas stojí za horším vyprazdňováním nedostatek tekutin a někdy nelze příčinu vůbec vystopovat. Prostě genetika nebo kombinace několika příčin sehrají své. Takže maminky by si měly přestat klást vinu, rozhodně nepoužívat žádné drastické metody jako „stálé šťourání v zadečku“ a raději se vydat ke svému pediatrovi, který může pomoci– ač je to někdy delší cesta – problémy se zácpou překonat,“ říká dětská lékařka Alena Bohdanecká.
 
A s jejím tvrzení souhlasí i maminka tříleté holčičky Iveta Blumáčová ze Vsetína: „Šárinka měla problémy s kakáním v podstatě od narození. Hned jak jsem ji začala kojit, projevovalo se u ní bolení bříška a vykakat se byla schopná jednou za tři dny. Byla jsem z toho zoufalá, dávala si pozor, co jím, vyzkoušela všechny babské rady, ale ni nepomáhalo. Jednou za tři dny jsem používala rektální tyčinku, abych z ní hovínko vůbec dostala. A to byl asi ta nejhorší rada, protože Járinka si na tyčinku tak zvykla, že se pak vykala jen po „dloubání“ v zadečku. Pak jsem zašla za paní doktorkou, která mi nejdříve trochu vynadala hlavně za to dloubání – miminkům se totiž tak může poškodit střevo a vyvolat hemeroidy, proto se tato metoda vůbec nedoporučuje. Ale nakonec mi moc pomohla. Upravili jsme jídelníček a do pár týdnů bylo vše v normálu,“ vypráví sympatická paní Blumáčová.

Projevy zácpy
Jak tedy u svého dítěte zjistíte, že trpí zácpou? Nejčastěji podle těchto příznaků:
 
Obtížně se vyprazdňuje.
 
Je bledé.
 
Nechce jíst.
 
Má bolesti břicha.
 
Při dlouhotrvající zácpě má stále zašpiněné plenky nebo spodní prádlo (v konečníku se při dlouhotrvající zácpě vytvoří ze stolice tuhá koule, kolem níž protéká střevní obsah, který samovolně odchází).
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Jaké jsou příčiny zácpy
Často může za zácpu nevhodné složení potravy (málo zeleniny a ovoce obsahující tolik potřebnou vlákninu, časté pojídání cukrovinek včetně čokolády, málo tekutin - především neslazených, nedostatek pohybu).
 
Někdy děti trpí zácpou, protože úmyslně oddalují jít na velkou. Stává se to často v důsledku nucení „na nočník“.
 
Občas za to může vzor. Ano, i psychika hraje roli. Především v době prvního vzdoru mezi 2. a 3. rokem vás vaše zlatíčko může trestat (za cokoli☺) tak, že prostě nekaká.
 
S psychikou souvisí o stres z nedostatku soukromí (záchodky v jeslích a mateřských školkách, kde není soukromí, které je i u malých dětí nesmírně důležité, na základních školách je problém podobný).
 
Bohužel i napětí v rodně a stres z rodinných poměrů (rodina prochází těžkým obdobím z nejrůznějších důvodů - ztráta někoho z rodičů, sourozenců, rozvody rodičů a z toho plynoucí problémy, které se řeší v přítomnosti dětí, střídání partnerů apod.) může vést k zácpě.
 
Poslední a také nejvážnější příčinou, proč má dítě problémy s kakáním jsou poruchy funkce střev a látkové výměny. Na to se bohužel přijde až při vyšetření.

Jak se zácpou bojovat doma
Především musíte pátrat po příčinách, které poruchu vyprazdňování mohly vyvolat. Takže jako prví na řadu přichází úprava stravovacích návyků. Z jídelníčku vynechejte bílé pečivo, cukrovinky, čokoládu a sladké nápoje. Naopak dítěti dávejte více ovoce, zeleniny - hlavně syrové, celozrnné pečivo, neslazené nápoje, zakysané mléčné produkty - bílý jogurt, kyška, podmáslí, kefír. Pokud se jedná o miminko, které ještě kojíte, platí tyto zásady pro vás.
Malé dítě učte na nočník nenásilně. Každé dítě je jiné a trvá různě dlouho, než pochopí smysl chození na nočník.
 
Takže příště žádné „Kája už to v tvém věku uměl.“ Zbytečně byste své dítě stresovali a zácpa by mohla být první reakcí. Stejné je to i s problémy v rodině. I když je nesmíte řešit před dětmi, dětská duše vycítí, že něco nehraje. Proto je třeba s dětmi mluvit opatrně, ale „na rovinu“. „Rodiče by rozhodně neměli používat u dětí projímadla, své odůvodnění mají pouze v akutních případech. Často jsou totiž návyková, což se také obtížně napravuje. Takže projímadlo stejně jako rektální tyčinka musí přijít až po doporučení dětského lékaře a pod jeho dohledem. Jediná léčba doma by měl být vymačkaný pomeranč, švestkový či meruňkový kompot, které projímají a glycerinový čípek. A pokud nic nezabírá a zácpa trvá déle než týden, rozhodně doporučuji navštívit lékaře,“ dodává závěrem pediatrička Bohdanecká.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články