Mami, mě svědí hlava

Letní tábory znamenají spoustu zážitků, dobrodružství, nových přátelství a spoustu vzpomínek, které si děti přivezou. Bohužel si z nich ale často přivezou i upomínku, kterou si budeme dlouho pamatovat i my, matky.
Mami, mě svědí hlava
Ano, mluvíme o vších, které se právě na letních táborech předávají stejně rychle jako putovní vlajka. Aby stejně rychle zmizely, jako se objevily, připravila pro vás Betynka malý lexikon jak na ně.

Především maminky dlouhovlasých holčiček trpí, jakmile se dozvědí, že se v okolí objevily vši. Ne, že by jako v dřívějších dobách musely své malé princezny ostříhat dohola a umýt je petrolejem, přesto dostat vši a jejich vajíčka (hnidy) z hlavy je někdy nadlidské úsilí. „Lenka loni přijela z tábora. Nechci říct, že za to může tábor, ten byl skvělý, ale památku na něj bych si nechal a klidně ujít. Hodně dětí na jednom místě, tři týdny spolu a Lenča měla hlavu plnou vší. Bylo to dost náročné, než jsme se jich zbavili. Ortosan nezabral, vyčesávala jsem je snad deset dní. Lenku hrozně svěděla hlav, pořád si stěžovala, bylo to hrozné“ vzpomíná čtyřicetiletá Pavlína z Prahy na svůj loňský boj se „zavšivenými“ vlásky desetileté dcery.

Jak poznat, že má vši
Jak poznáte, že má vaše dítko skutečně vši? Podívejte se do vlasů a možná na nepříjemného parazita rovnou narazíte. „Děti také bývají neklidné, ospalé, nepozorné a často se drbou na hlavě. Na pokožce hlavy se mohou objevit boláky a rozedřená místa,“ říká pediatrička Alena Bohdanecká a dodává, že někdy bývá nápadnějším příznakem lechtání. Způsobuje ho prolézání vší mezi vlasy, nejčastěji, když si jde dítě lehnout. Asi nejjasnějším příznakem pak jsou hnidy (vajíčka vší), která ulpí na vlasech.
 
Klepněte pro větší obrázek

Jak na ně
Po výše uvedeného testu jste zjistila, že váš miláček má vší plnou hlavu? Neztrácejte nervy a spíš se pusťte do boje.

1. Použijte „odvšivovač“
Nejprve použijte přesně podle návodu odvšivovací prostředek z lékárny. Návod čtěte důkladně, seznamte se s možnou nežádoucí reakcí a účinky. Na příbalovém letáku by mělo být rovněž uvedeno, za jak dlouho je nutné odvšivení pomocí přípravku opakovat, pokud se napoprvé nepodaří všechny parazity odstranit. Obvykle je to za sedm až dvanáct dní.

2. Na řadu přichází hřeben
Poté, co jste použili odvšivovací přípravek, musíte mrtvé (případně i živé) parazity z vlasů dostat. Před mechanickým odstraněním vždy vlasy namočte. Na suchých vlasech totiž parazit dokáže lézt – kličkovat a hřebenu se úspěšně vyhýbat.

Pro první odstranění hnid můžete použít hustý hřeben, takzvaný všiváček (prodává se zhruba za 20 až 80 korun). Před česáním se doporučuje vlasy přelít teplou octovou vodou. Dejte si pod vyčesávané vlasy bílý papír. Zachytíte a dobře uvidíte padající parazity. Hřeben však nemusí zachytit všechna vší vajíčka, je proto nutné pozorně prohlédnout celou hlavu - vlasy a ručně (třeba nehtem) stáhnout zbývající hnidy. Je to sice dost zdlouhavé, ale jinak se vší opravdu nezbavíte. Jen jedna živá a „nezničená“ hnida může zase udělat paseku.

3. Kontrola nade vše
Jsou za vámi hodiny práce a duševního utužování trpělivosti, ale hlava vaše miláčka už je zase plná jen vlasů. To je sice skvělé, přesto ještě nepropadejte předčasnému nadšení. Několik příštích dní musíte své dítě pečlivě kontrolovat. Pozorujte své dítě, zda se nedrbe a není neklidné. Dobré je i po zhruba deseti dnech opět umýt hlavu odvšivovacím prostředkem a denně je pročesávat takzvaným všiváčkem. Abyste infekci skutečně zlikvidovali, je zároveň nutné ošetřit dezinfekčními přípravky hřebeny a kartáče, které jste používali.

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články