Mami, jak jsem se dostal do bříška?

Dnešní děti jsou chytré, zvídané a pohádkou o čápovi se obalamutit nenechají. Takže až se váš potomek zeptá, nevymýšlejte si a pěkně mu to vysvětlete – přiměřeně věku…
Mami, jak jsem se dostal do bříška?
V dnešním světě, kdy jsou díky benevolentnímu přístupu společnosti i médií děti konfrontovány s erotikou a sexem na každém kroku, je jen těžké tvářit se, že „to“ neexistuje a na jejich zvídavé dotazy mumlat něco ve smyslu „na to máš času dost“. Nemá. Dříve nebo později se všechno dozví od svých spolužáků. Ovšem v daleko barvitějším a často také vulgárnějším pojetí. A to není dobré. Ne že by odborný výklad „zkušeného“ spolužáka mohl vaše dítě šokovat nebo mu způsobit silný otřes, ale nějaké to malé trauma přivodit může. Minimálně to, že jste z něj pohádkou o vráně udělali hlupáka, a především jste mu lhali. Což by rodiče neměli.
 
„Dětem se lhát určitě nemá. I když nám rodičům hovory o sexu nejsou příjemné, měli bychom sebrat odvahu a se svými potomky si promluvit. Nemyslím samozřejmě, že bychom si měli malé dítě posadit na klín a všechno mu od podlahy vykládat, to určitě ne. Ale až se zeptá, tak mu po pravdě odpovědět. Bez zbytečných výmyslů, a pokud možno bez studu mu vysvětlit, jak se děti rodí. Určitě je dobré používat věku přiměřené výrazy byť zdrobněliny a zdůraznit, že se tak děje z lásky, aby si děcko už odmala spojovalo své narození i erotiku všeobecně s něčím hezkým, s aktem lásky,“ míní psycholog Jeroným Klimeš.
 
Až se zeptá
Školka je zatěžkávací zkouškou ve všech směrech. Vaše malá holčička nebo chlapeček se dostane poprvé docela samo do světa. Tam, kde řadu věcí neovlivníte. A také tam, kde se SPOUSTU nového dozví. Až budete překvapeni co všechno.
 
„Nejsme s manželem žádní puritáni, ale na druhou stranu také ne úplně svobodomyslní. Já se samozřejmě před naší Věrkou nestydím chodit nahá, ale manžel si dává pozor, aby ho malá nenačapala v koupelně. O sexu jsme s ní nikdy nemluvili, nebyl důvod. Pak nastoupila do školky a už to začalo. Začala nosit domů první moudra a jedno z prvních bylo to, jak se rodí děti. Přišla celá vykulená, jestli mě taky tatínek nejdříve zalehl, já jsem chvíli křičela, pak už mi jen rostlo břicho a narodila se ona. Musím přiznat, že by se ve mně krve nedořezal. Ale potom jsem si s Věrkou sedla na zahradu a snažila se jí všechno vysvětlit. Jak jsme se s tatínkem měli rádi a pořád máme, jak jsme si moc přáli holčičku, jak jsme se mazlili, aby se nám narodila. Snažila jsem se vyhnout nákresům a zbytečně složitým vysvětlením o vagíně a penisu a spíš se soustředila na to, abych jí narození miminka spojila s citem. Snažila jsem se taky uvádět příklady o narození zvířátek, které má Věrka ráda. A zdá se, že to zabralo. Zatím vše pochopila a přestala se ptát. Tak snad jí to vydrží alespoň do školy, kdy už bude třeba vysvětlit jí sex asi i biologicky,“ vypráví Blanka Nováková, maminka čtyřleté holčičky.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
A že vyřešila tuto nelehkou chvilku se svou dcerou dobře a neschovávala se za výmluvy na věk nebo nedostatek času, chválí i odborníci: „Myslím, že to maminka vyřešila pregnantně. Nevymlouvala se a dceři přiměřeně věku všechno vysvětlila. Líbí se mi i ten malý trik ze života zvířátek, která jsou čtyřletému capartovi určitě bližší než složité vysvětlování o těhotenství žen,“ souhlasí PhDr. Jeroným Klimeš.
 
Trochu jiného názoru je ovšem psycholožka PhDr. Tamara Cenková: „Na všetečné otázky o sexu a narození bychom měli odpovídat slovy, která dítě pochopí a kterým rozumí. Při vysvětlování ale doporučuji používat odborná slova: penis, vagína, prsa. Nepoužívejte zdrobněliny ani jiná okrajová pojmenování pohlavních orgánů. Ať chcete nebo ne, sexuální výchova dětí začíná už okamžikem jejich narození a hodně souvisí s postojem rodičů k nahotě. Ten by podle mě měl být liberální, protože rodiče, kteří vykřiknou a schovají své pohlaví, kdykoliv malé dítě vstoupí do místnosti, ukazují, že „to“ je něco nepřístojného a MUSÍ se ukrývat…“ Je třeba ale dodat, že záleží na povaze každého dítěte a koneckonců i rodiče. Takže se nenuťte do odborné terminologie, pokud vám to nejde. Důležité je především odpovědět. Pravdivě a bez zbytečného studu.
 
Ideální doba na odpovědi...
Pokud se vaše dítko ještě na své narození nezeptalo a vám už se pod srdcem rodí nový život, je nejlepší čas mu vše vysvětlit. Vyprávějte mu o tom, že budete mít miminko a ono brášku či sestřičku. Vysvětlujte, co se ve vašem těle děje, nechte staršího sourozence na bříško sahat, aby cítilo první pohyby miminka, debatujte s ním o všem, co ho bude zajímat. Přirozenou cestou se tak váš malý velký dozví o zrození nového života.
 
Mami, tati, co to děláte?
Mysleli jste si, že váš potomek konečně spí a vy si tak můžete skutečně užít společné chvilky ve dvou. Jste v zápalu tiché vášně (to abyste svého drobečka neprobudili), když najednou cvakne klika a vaše malé štěstí stojí nad vámi. A vyjeveně zírá, co to ten tatínek a maminka dělají. Hororový scénář? Ani byste nevěřili, jak často se stává skutečností. Takže kdyby něco takového – a ne úplně příjemného – potkalo i vás, buďte připraveni. Jedině tak vybruslíte z prekérní situace jakžtakž s grácií.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Co dělat? „Snažte se zachovat klid. Hlavně žádné překotné odskakování. Nejlepší je capartovi říci: Ahoj, pročpak nespinkáš? My se tu s tatínkem mazlíme, pusinkujeme a pošťuchujeme. Na otázku proč, pak lakonicky odpovězte: protože se máme rádi. A pokud je to možné, přiberte dítě do postele, aby si nepřipadalo odstrčené, a pomazlete se s ním. Ovšem trochu složitější bude to oblékání…“ Radí se smíchem PhDr. Klimeš. Co bychom naopak neměli říkat, je, že se tu tak trochu pereme – i když potomek může mít ten dojem. „Dítě by si tak spojovalo sex s násilím, kdy třeba tatínek ubližuje mamince, a neumělo by se s tím vyrovnat,“ dokončuje Jeroným Klimeš.
 
Knížka na pomoc
Jak vysvětlit malému dítěti, že mu přibude sourozenec, který se co nevidět narodí? Děti velmi často nechápou, proč jim maminka neustále říká, že mají v bříšku „mimi“, a často to berou jako nějakou hru. Na pomoc všem rodičům přichází nová kniha od Miriam Peškové Bříško, bříško, kdo v tobě bydlí, která je přímo určena nejmenším od 3 let. Nečekejte žádné nezáživné a příliš odborné čtení. Autorka velice citlivým způsobem seznamuje s jednotlivými stupni vývoje lidského plodu. Milé a vtipné básničky pobaví nejen děti, ale i dospělé a společné čtení s dětmi může ještě umocnit příjemné očekávání zázraku příchodu nového človíčka na svět.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články