Mám problém: Bolí mě žlučník

Žlučník je prevít. Dokáže zkazit večery, týdny i měsíce. Bodavá bolest, tlak pod pravým žebrem, slabost a vůbec „celkově blbě“ není nic příjemného. Jenže kdyby jen „nic příjemného“. Žlučník, který zlobí, se může lehce zvrtnout ve vážný problém. 
Mám problém: Bolí mě žlučník

Vím o tom své. Žlučník jsem si pořádně podráždila jednou. Před tím přicházela drobná varování: nejez šlehačku, nejez česnek, bude ti zase těžko (to ke mně tělo promlouvalo). Tak nějak jsem nad tím vždycky mávla rukou. Až přišel ten osudný den. Nejdřív jsem snědla půl hrnce smetanové koprovky, protože zbytek rodiny ohrnul nos, že oni teda koprovku né, a navrch si dala na oslavě kamarádčiných narozenin několik šunkových rolek s křenovou šlehačkou. A bylo zle. Bolelo mě břicho, píchalo vpravo pod žebry, měla jsem tmavou moč a světlou stolici, typické příznaky žlučníku v nepohodě. Naštěstí to spravilo pár dní diety, žlučníkový čaj a hlavně klid.

Pokud se ale žlučníkový záchvat zvrtne v zánět, je zle. O to hůř, když se zánět přenese i na slinivku. V tu chvíli jde i o život a musí se co nejrychleji do nemocnice. V žlučníku totiž mohou zlobit kamínky nebo jeden velký kámen. Pokud ucpou žlučovod, nastávají komplikace a žlučník musí zpravidla honem ven. Léčba žlučníkového zánětu bývá někdy zdlouhavá a komplikovaná.

Co na žlučník říkají odborníci? 

Renata Zelenáková, internistka, www.zelenakova.cz
Každý „zkušený žlučníkář“ ví, o čem je řeč. Bolesti pod pravým žeberním obloukem po opulentní večeři, ve které nechyběl kus tučného masa nebo kynuté knedlíky. A nedá si zpravidla pokoj, i když ví, jaké lapálie ho čekají...

Poměrně kruté bolesti v oblasti pravého nadbřišku a někdy i zvracení jsou nejčastěji způsobeny přítomnosti žlučníkových kamenů nebo zánětu. Obtíže se však mohou také podobat bolestem při dvanáctníkovém vředu, zánětu slinivky, slepého střeva nebo ledvinné kolice. Pokud však přicházejí s železnou pravidelností po požití tučného jídla, jedná se pravděpodobně o žlučník.

Pomocí a zároveň prevencí je, tak jako u řady zdravotních potíží, samozřejmě dieta s vyloučením potravin, které obtíže vyvolávají. V akutním stavu se užívají léky způsobující uvolnění žlučových cest a zmírnění bolestí. Vždy je však důležité lékařské vyšetření a sonografie břicha, které ozřejmí přítomnost kamenů nebo známek zánětu. Někdy je možné kámen, který již putuje žlučovými cestami, vyjmout endoskopicky, často je ale jediným možným řešením operace, tzv. cholecystektomie, při níž je žlučník i s kameny odstraněn. Tento výkon je možné také provádět i laparoskopicky.

Bohumil Jukl, bylinkář, www.jukl.cz
Žlučník je nádobka, která zachytává žluč a tu „vyrábějí“ játra. Zároveň na ně působí, stejně jako na zažívací trakt a především slinivku břišní.

Pokud ho nadměrně zatěžujeme nejen nevhodným, hlavně tučným jídlem, ale i stresem, zaděláváme si na problém. Žlučník bohužel zvětšujeme i tím, že málo pijeme nealkoholické nápoje, hlavně vodu a čaje. Žluč je pak hustší, tvoří se bahno, písek, kaménky a podobně. Pokud se tyto nečistoty uvolní, vznikají koliky, záněty žlučníku a žlučovodů a následně i slinivky.

Jak tomu všemu předejít? Střídmosti v jídle i pití alkoholu, o tučných a mastných jídlech nemluvě. A pomoci mohou byliny.

Při zánětu žlučníku doporučuji například třezalku, pelyněk, chmel, jitrocel a zázvor. Při žlučových kamenech je vhodný řepík, máta, krušina, oman. A především zemědým, který spolehlivě uvolňuje žlučovody.

Když se někdo přejí a je mu takzvaně těžko, může použít čubet benedikt, který urychluje odtok žluče z jater a žlučovodů.

Univerzálním lékem na mírnější obtíže a pocit plnosti při přejedení je dvanácti stupňové plzeňské pivo. Je totiž zásadité a díky tomu působí na žlučník a celé zažívání velmi blahodárně.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články