Malí nošenci

Podívejte na ty děti, nosily se devět měsíců, a teď se nosí dál! Je to správné?
Malí nošenci
Pro současné aktivní maminky je kočárek někdy opravdu zatěžující. Obchody, do nichž se nedá zajet, cestování v metru nebo přeplněném autobuse, úzké uličky, dlouhé vzdálenosti, turistické výšlapy. Dále jsou tu maminky s kočárkem a dalším dítětem, které je třeba držet za ruku, či maminky dvojčat podávající neuvěřitelné vzpěračské výkony. A tak mnohé z nich nosí svá miminka v šátku nebo nosítku (dvojčátka střídavě) a stávají se z nich „indiánské ženy“ a z ratolestí kojenci - nošenci.
 
Ale ještě víc než o praktické záležitosti se tady dá mluvit o potřebě mít děťátko u sebe, vzájemně se cítit, komunikovat spolu, dávat mu pocit bezpečí a jistoty. Přesto musí maminky s dětmi v šátcích někdy odolávat nepříjemným poznámkám okolí (asi nejčastěji obavám o udušení dítěte…). Inu stejně jako všechno netradiční má i nošení dětí své stoupence a odpůrce. Pokud se tedy vůbec dá mluvit o netradiční metodě péče o dítě. Vždyť nošení dětí je přirozený způsob života v mnoha kulturách – jak se děti nosily celých devět měsíců v mámině bříšku, tak pokračují po porodu dalších mnoho měsíců v nošení na jejím těle. Pokud si tedy někdo myslí, že jsou malí nošenci módní záležitostí, tak se opravdu mýlí.

Po vzoru domorodců
Katka (30) odnosila svoji Natálku v šátku od narození až do doby, kdy začala chodit. Do kočárku ji dávala jen při spaní na zahradě u domu. „Bydleli jsme tenkrát v Brně a mě rozčilovalo, že nemohu všude zajet kočárkem a že musím pořád někoho žádat, aby mi s ním pomohl. Pak jsem někde uviděla šátek a věděla jsem, že je to ono. To, že by šátek byl pro Natálku škodlivý, mě nikdy nenapadlo. Vždyť se jedná o domorodou metodu a mě vždycky zajímalo, jak to dělají takzvané přírodní národy. Navíc moje sestra byla v Africe a viděla ženy, jak mají po celý den mimina uvázaná v šátku na zádech, a že by na větších dětech pozorovala křivé páteře či jiné tělesné vady, to opravdu ne. Paráda byla, že Natálku nosil v šátku i manžel Honza a získal k ní báječný vztah. Je to úžasný pocit být takhle s dítětem ve spojení.“

Do klubíčka
Mnozí rodiče se obávají, že zkroucená poloha v šátku škodí páteři miminka. Jak to vidí dětská lékařka MUDr. Maria Bašeová? „Už naše prababičky nosily děti tak, aby na ně nefoukalo a aby je měly co nejblíže. Prakticky se tato móda znovu vrací, ale zatím víc ve světě než u nás. Mám v ordinaci několik cizinců, kterým nedělá vůbec problém nosit miminka v šátku, přičemž tyto děti prospívají stejně dobře jako ostatní. Dokonce se zdá, že jejich psychomotorický vývoj je díky kontaktu s maminkou lepší. A co se týká obav o poškození páteře? Několikrát jsem to konzultovala s ortopedy a absolutně nic nenamítali. Do doby než dítě prakticky dvakrát zakřivuje páteř, což je v době lezení a později, je pro něj poloha v klubíčku přirozená a zdravá. Takže i z ortopedického hlediska se maminky nemusejí nošení děťátka v šátku obávat.“

Houpy, houpy
Určitě si vzpomenete na „indiánskou stařenu“ z filmu S tebou mě baví svět, kdy má tatínek malého Matýska na zádech v krosničce, omotaného šátkem, a snaží se ho uspat, protože v kočárku křičel. Pohupování je opravdu uklidňující a rodiče mohou využívat šátek i k uspání dítěte, které následně přesunou do postýlky nebo kočárku. Pro maminku nebo tatínka je i v domácích podmínkách dobré, že mají volné ruce a že se váha dítěte rozkládá rovnoměrně po jejich těle.
 
Ono nosit pár kilo navíc dá pěkně zabrat. Takže rada zní: čím dříve, tím lépe. Nejlepší je zvykat si na nošení děťátka už od jeho narození, protože pak rodiče tolik nezaskočí jeho zvyšující se hmotnost.

Je z čeho vybírat
Ještě se vrátíme k tatínkovi z jmenovaného filmu. V krosně, klokance a dalších nosítkách, ve kterých jsou malí nošenci ve svislé poloze, by měly být nošeny děti, které už udrží samy hlavičku, nikoliv dříve. Pro nošení děťátka prakticky od narození se používá především šátek a babyvak.
 
Šátkujeme
Šátek je pruh speciální látky, který je možné vázat mnoha způsoby, přesně tak, jak je to pro dítě - podle jeho vyspělosti a velikosti – nejvhodnější: na boku, na břiše nebo na zádech. Kvalitní látka musí být pevná, pružná a měkká zároveň, aby se šátek dobře vázal a byl příjemný jak pro dítě, tak rodiče. Důležité je vybrat vhodnou délku šátku, protože na některý typ úvazu je třeba látky méně, jiné jsou na délku náročnější (asi nejčastěji se používá délka 4,5 m). Vázání šátku vyžaduje značnou dávku cviku, aby bylo správné a pevné. Maminky by měl zaškolit prodejce, ideální je absolvovat kurz nošení dětí v šátku (jsou pořádány například. v rodinných nebo mateřských centrech).
 
Babyvak je pevně ušitá kapsa, do které se dítě položí nebo posadí, a má tedy pro rodiče výhodu ve snadnější manipulaci, avšak zátěž nelze rozložit na obě ramena, jako je tomu u šátku.
 
Cena kvalitního šátku v délce 4,5 m se pohybuje v rozmezí od dvou do třech tisíc korun, u babyvaku okolo jednoho tisíce korun.
 
Dalšími nosítky jsou například: ring slim – šátek s kroužkem, pouch – klokaní kapsička, mei tai – tradiční čínské nosítko nebo ombuhimo – tradiční japonské nosítko.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články