Lukášek: Jsem na světě!

První rok života každého človíčka drží rekord. Je totiž co do novinek nejnabitějším obdobím. Nejčastějším průvodcem novopečených maminek jsou příručky, ale protože každé mimi je jiné, rozhodli jsme se sledovat, jak se s prvním rokem pere skutečný nikoli „literární hrdina“ – Lukášek Novák.
Lukášek: Jsem na světě!
Stáňa a Jirka Novákovi ze Svárova u Kladna mají doma už skoro dvouletou Verunku. A přestože na další děťátko si chtěli ještě rok počkat, malý Lukášek se narodí už teď. Ve chvíli, kdy připravujeme jeho první „stopování“, si ještě hoví v maminčině bříšku. Uvelebil se ale zadečkem dolů, proto se nejspíš narodí císařským řezem a jeho životní datum mu určí lékaři.

Podruhé je to jiné
„Druhé těhotenství uteklo, ani nevím jak. Nebýt tří týdnů strachování, jak dopadne rozbor plodové vody, který měl vyvrátit - a díkybohu vyvrátil - podezření na Downův syndrom, to bylo všechno fajn. I když úplně jiné než s Verunkou.Tehdy jsem si dopřála cvičení pro těhulky, relax, kulturu, měla jsem spoustu času na přemítání o miminku i o sobě. Ale těhle devět měsíců mi dokonale vyplnila naše batolecí slečna (i když Lukášek se také nedal a pořádnými dělovkami se hlásil o pozornost. Gradvidjogu jsem diky časovým (ne)možnostem a „obrbřichu“ přetvořila na sloní gymnastiku, kterou provozuji v podstatě nepřetržitě – i ve chvíli, kdy jdeme ven a já si musím zavázat boty. Styl, kterým to provádím, připomíná všechno jiné než ženu v jednom z jejích nejkrásnějších životních období... Že já si raději nepořídila jednoduché nazouváky!
 
Klepněte pro větší obrázek 

Verunčiny novoty
Spát ve velké posteli, skončit s dudlíkem, připravit ji na přespávání u babi a dědy (až budu v porodnici) to je jen zlomek toho, co jsme zamýšleli naši malou „včas“ naučit. Brzy jsme zjistili, že je to rébus, podobně jako dostat tohoto dvanáctikilového raracha do vysoké židličky k jídelnímu stolu, při koupání do vany nebo z procházky domů – bez kočárku zato na mých zádech. Ale jsme holky šikovné (táta nás proto často chválí) a lecco jsme už zvládly. Podle slov Verdy je malá postýlka už jen pro mimi – pochopila totiž, že do té velké si můžeme při čtení pohádek lehnout k ní. A s ňáňou (rozuměj dudlíkem) nám pomohly afty v pusince, kvůli kterým nějakou dobu dumlat nemohla, a tak s tím „sekla“ napořád.
 
Klepněte pro větší obrázek 
Lukášek se narodil 9. prosince. Měřil 52 cm a vážil 4153 g.
 
Jak rozdvojit lásku?
Stěžuju si na břicho, ale až se Lukýs narodí, teprve nastane pořádný šrumec. Jen doufám, že jakmile ho uvidím, zafunguje to překrásné kouzlo, které umí mateřskou lásku znásobit tak, aby prvorozené děťátko se o svůj díl nemuselo dělit. Všechny zkušené mámy říkají, že to opravdu funguje!
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články