Litá zmrzlina: Víte, co je to za poklad?

Zmrzlina je každoroční příjemné letní osvěžení. Než budete v nepřeberném množství příchutí a barev vybírat tu nejlahodnější, seznamte se s tím, jak se vlastně zmrzlina vyrábí.
Litá zmrzlina: Víte, co je to za poklad?

Metod výroby je totiž několik a byla by škoda nevědět, že právě v České republice vznikají mražené lahůdky, na které nikde jinde na světě nenarazíte.

Kde se zmrzlina zrodila?
První psaná zmínka o výrobě zmrzliny dokonce pochází z doby 3 000 let před naším letopočtem z oblasti dnešní Číny, ovšem nejrůznějších legend o tom, kdo vyrobil tu první, je poměrně dost. Těžko říci, zda bychom si na tehdejší zmrzlině pochutnali, každá země má totiž své specifické chutě. Její obliba však všeobecně stoupala teprve v devatenáctém století, kdy se zejména ve velkých evropských a amerických městech začala objevovat v nabídce předních cukrářů.

Dnes si můžete ledovou pochoutku vychutnávat v několika variantách. Točenou, kopečkovou, v kelímku nebo třeba na špejli. Víte ale, v čem jsou některé unikátní? Je to právě ve výrobě a je nutno zmínit, že právě Češi vynalezli metodu výroby, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Vše to začalo v roce 1949, kdy se mražené krémy začaly vyrábět v pražském Laktosu. Při jejich výrobě se používala tzv. litá metoda.

Litá zmrzlina
Síla lité metody, která je v Čechách tradiční, spočívá v tom, že do zmrzliny dostanete více lahodného ovoce, smetany, jogurtu a dalších poctivých surovin. Její chuť je tudíž plnější a vydatnější. Základem je maximum ingrediencí a minimum vzduchu. Nanuky vyráběné litou metodou jsou tvrdší a proces výroby je finančně náročnější.

Oproti tomu modernější extruzní metoda, vás o mnohé ochudí. Nanuky vyrobené touto metodou jsou hodně našlehané a je v nich více vzduchu.

„Lité zmrzliny typu Mrož jsou v Čechách velmi oblíbené, proto Prima pokračuje v této tradiční výrobě dodnes. Plná chuť, kvalitní přírodní a čerstvé suroviny jsou společně s výrobním postupem ukázkou té nejlepší zmrzlinářské práce,“ říká MVDr. Dalena Martiníková, vedoucí vývoje zmrzlin Prima.

Tip:
Prima dopřává vynikající chuť mražených výrobků i těm, kteří nesmí konzumovat jídlo obsahující lepek. Velká část našich zmrzlin je proto vyráběna jako bezlepkové potraviny. To znamená, že si na nich pochutnají i lidé trpící celiakií.
Kompletní seznam produktů bez lepku najdete na webu www.primazmrzlina.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články