Liberecká jazyková školka má jméno i ve světě

Již více než stovka dětí prošla dvojjazyčnou výchovou Liberecké jazykové školky, která patří k nejlépe hodnoceným školkám v kraji. Anglicko-česká školka, která působí v Liberci již sedmým rokem, vytváří dětem ideální bilingvní zázemí – starají se tu o ně jak české učitelky, tak kvalifikovaní rodilí mluvčí. Děti se tak naprosto přirozenou cestou učí oba jazyky: češtinu i angličtinu.
Liberecká jazyková školka má jméno i ve světě

S učitelkami česky, s rodilými mluvčími anglicky
Ve školce jsou děti v kontaktu s rodilými mluvčími celodenně. Hrají si s nimi, zpívají, sportují, vše podle osvědčené metody Wattsenglish. „Děti se ve školce chovají jako v přirozeném dvojjazyčném prostředí. S rodilými mluvčími komunikují anglicky a s učitelkami česky, podobně jako při konverzaci v bilingvních rodinách,“ potvrzuje ředitelka školky Blanka Pleštilová. 

Vedle toho probíhá paralelně český program, který je také oproti běžným školkám velmi nadstandardní. Pedagogové kladou velký důraz na vytvoření přátelské, motivující atmosféry, a hlavně na individuální přístup. „Zatímco v ostatních školkách připadá jeden pedagog na 24 dětí, u nás má jeden učitel na starosti 6-8 dětí,“ doplňuje ředitelka.

Ve světě se děti dorozumějí
Rodiče velmi oceňují nejen rodinný přístup školky, ale také její bilingvní a světu otevřené klima. Se svými dětmi často cestují, ať už pracovně, nebo o dovolených, takže si jejich schopnost komunikovat mohou ověřit přímo v reálných situacích. „Pro děti naprosto není problém dát se do hovoru s anglicky mluvícími protějšky – nemají zábrany, které velice dobře zná každý z dospělých, zejména střední a starší generace,“ říká ředitelka školky Blanka Pleštilová.

Školka se také zapojila do speciálního evropského projektu, jehož cílem je dětem ukázat, že existuje spousta zemí, kde neznají Ježíška, pomlázku, české buchty nebo knedlo, vepřo, zelo. Projekt propojuje pět států a jediným zástupcem z Česka je právě anglicko-česká školka z Liberce. „Do projektu jsme se zapojili s nadšením! S dětmi se těšíme na Norský, Chorvatský, Polský a Slovenský den plný tradic i zvyků,“ říká ředitelka Blanka Pleštilová.

Klepněte pro větší obrázek

Projekt má také pozitivní přesah – nasbírané a vytvořené materiály totiž mohou využít i další školky. České děti tak mohou díky materiálům připraveným zahraničními školkami poznat jinou
přírodu, uvařit si typické jídlo, zazpívat písničku nebo naučit se pozdravit či poděkovat jazykem dané země. „Koncem roku jsme navštívili Norsko, kde jsme prožili úžasný den s norskými dětmi v přírodě. Šlo o outdoorovou školku, v níž děti tráví celý den venku za jakéhokoliv počasí. Norské děti s chutí ochutnaly české bramboráky, které nám pomohly připravit. Naše děti budou zase lákat trolové a fjordy,“ vypráví Steve Watts, hlavní autor metodiky Wattsenglish, kterou se děti ve školce angličtinu učí.

Zápis na příští rok
Zapsat se na školní rok 2013/14 můžete od 24. ledna až do konce února. Do školky jsou srdečně zváni rodiče i děti. Mohou si prohlédnout prostředí, seznámit se s českými učitelkami i lektory Wattsenglish, podívat se, jak probíhá výuka angličtiny i obvyklý český denní program. Více informací na www.english-kindergarten.eu

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články